Του David Hambling
Το Lancet έχει υπάρξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, ένα μικρό drone καμικάζι που μπορεί να βρει και να καταστρέψει στόχους από απόσταση 40 μιλίων με θανατηφόρα ακρίβεια. Τα Lancets εξουδετερώνουν άρματα μάχης Leopard, πυροβολικό και ακόμη και σταθμευμένα αεροσκάφη. Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, ξεχώρισε το Lancet ως πρόβλημα σε πρόσφατο έγγραφό του για την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση. Στην αρχή εμφανίζονταςλίγα, δεκάδες ανά μήνα, αλλά τον Ιούλιο του 2023 οι αριθμοί θα εκτοξεύονταν. Αντ' αυτού, κάτι διέκοψε την προμήθεια.
Εκείνο το μήνα τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα έδειξαν ένα βίντεο της κατασκευάστριας των Lancet, Zala Aero, με τον διευθύνοντα σύμβουλό τους Αλεξάντρ Ζαχάροφ να περιηγείται σε μια γιγαντιαία νέα μονάδα παραγωγής. Το βίντεο έδειχνε ράφια με εκατοντάδες Lancet και ένα άρθρο ανέφερε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά πενήντα φορές. Αυτά ήταν άσχημα νέα για την Ουκρανία. Αλλά αντί να αυξηθεί η παραγωγή, οι επιθέσεις με τα Lancet μειώθηκαν αισθητά. Αρχικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το τι είχε συμβεί.
Πληροφορίες από την ουκρανική Molfar, που εξετάζει επιχειρήσεις σαμποτάζ στη Ρωσία, υποδηλώνουν ότι η αιτία μπορεί να ήταν ένα καλά στοχευμένο χτύπημα από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η έκρηξη του ZOMZ
Στις 9 Αυγούστου, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS έκανε λίγο για μια τεράστια έκρηξη στο χώρο του εργοστασίου οπτικών-μηχανικών εγκαταστάσεων Zagorsk (γνωστού και ως ZOMZ) στο Sergiyev Posad κοντά στη Μόσχα. Στην εγκατάσταση αυτή κατασκευάζονται οπτικές και οπτοηλεκτρονικές συσκευές για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, τη βιομηχανία και την υγειονομική περίθαλψη. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1935, είναι γνωστή στη Ρωσία για τα υψηλής ποιότητας κιάλια μεταξύ άλλων, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο της ZOMZ κατασκευάζει επίσης ιατρικό εξοπλισμό για τη διάγνωση οφθαλμικών παθήσεων καθώς και ενισχυτές ακτίνων Χ.
Οι ζημιές ήταν σημαντικές. Τριάντα άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερα κτίρια κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης υπέστησαν σοβαρές ζημιές και παράθυρα διαλύθηκαν σε μεγάλη έκταση. Ζημιές παρατηρήθηκαν και σε τμήμα του τοπικού πανεπιστημίου, δύο σχολεία, ένα αθλητικό συγκρότημα και ένα κατάστημα, καθώς και σε τριάντα οκτώ διαμερίσματα και τέσσερα αυτοκίνητα.
Ενώ ορισμένοι μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι η ZOMZ χτυπήθηκε από ουκρανικό drone, οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν και το TASS ανέφερε ότι "σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η αιτία της έκρηξης δεν οφείλεται σε drones".
Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία προκάλεσε ζημιές στην τοποθεσία τον Ιούνιο του 2022, αλλά αυτή ήταν σε διαφορετική κλίμακα. Η έκρηξη αποδόθηκε σε μια αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εταιρεία πυροτεχνημάτων Piro Ross.
A huge explosion occured at the Zagorsk optical-mechanical plant in Sergiev Posad, Russia. pic.twitter.com/TgSWwKOB6p
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) August 9, 2023
Ο κατάλληλος αποδιοπομπαίος τράγος;
Ο Piro είχε αντιμετωπίσει προβλήματα ασφάλειας και στο παρελθόν. Το 2019, ένα ατύχημα σε επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Μινσκ (Λευκορωσία) είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας θεατής και να τραυματιστούν δέκα. Η ευθύνη αποδόθηκε στην Piro Ross και δύο υπάλληλοί της συνελήφθησαν.
Η Piro Ross είναι ο κύριος προμηθευτής πυροτεχνημάτων για το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, παρέχοντας πυροτεχνήματα για τον πολυτελή εορτασμό της 850ης επετείου της Μόσχας το 1997 και για πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Iszvestia, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 23 εκατ. ρουβλίων (250 χιλιάδων δολαρίων) για καθυστερημένες παραδόσεις στο Υπουργείο Άμυνας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Piro Ross Σεργκέι Τσανκάεφ συνελήφθη, αλλά αρνείται ότι η έκρηξη είχε σχέση με την εταιρεία του. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά υλικά στην αποθήκη και ότι η έκρηξη είχε στην πραγματικότητα προέλθει από διαφορετικό κτίριο.
Η Molfar εντώπισε δηλώσεις από μάρτυρες που υποδηλώνουν ότι ένα drone χτύπησε τη ZOMZ αμέσως πριν από την έκρηξη.
"Λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική πρακτική της απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μπορεί να υποτεθεί ότι η έκρηξη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Zagorsky ήταν μια προγραμματισμένη ενέργεια από την ουκρανική πλευρά", μου είπε εκπρόσωπος της Molfar.
Η έκρηξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί από ένα μικρό drone, αλλά η στόχευση εκρηκτικών υλικών στο χώρο μπορεί να την εξηγήσει.
Χτυπήματα ακρίβειας
Γιατί η Ουκρανία να στοχεύσει ένα τέτοιο εργοστάσιο; Αποδεικνύεται ότι η ZOMZ παράγει επίσης κιάλια και διόπτρες για τον στρατό. Υπήρξαν ενδείξεις για βαθύτερη εμπλοκή, για παράδειγμα, κυβερνητικά έγγραφα αποκάλυψαν μια μικρή σύμβαση (700 χιλ. δολάρια) με τη ZOMZ που σχετίζεται με το βομβαρδιστικό Messenger επόμενης γενιάς της Ρωσίας - πιθανότατα οπτικές συσκευές.
Αμέσως μετά την έκρηξη της ZOMZ, ο Ουκρανός αναλυτής Ντμίτρο Σνεγκίρεφ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus ότι η τοποθεσία πιθανώς σχετίζεται με την παραγωγή εξαρτημάτων, πιθανώς φακών κάμερας ή άλλων οπτικών, για τα drones KUB και Lancet που κατασκευάζει η ZALA Aerospace. Αυτό θα ήταν λογικό δεδομένης της αποδεδειγμένης σύμβασης του Messenger, αλλά δεν υπάρχει προφανής σύνδεση μεταξύ της ZALA και της ZOMZ.
Ρώτησα τον Σνεγκίρεφ σχετικά με την πηγή αυτών των πληροφοριών. "Οι ειδικές υπηρεσίες μας. Χωρίς να το διευκρινίσουμε. Αλλά δεν είναι η GUR [Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας]", μου είπε.
Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της ZOMZ και της ZALA. Αλλά η έκρηξη φαίνεται ότι είχε κάποιο αποτέλεσμα.
Επιφέροντας πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Το Lancet παρουσιάστηκε το 2019 και αναπτύχθηκε στη Συρία το 2021, αλλά άργησε να εμφανιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν εμφανίστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Ο ρωσικός ιστότοπος στρατιωτικής ανάλυσης LostArmour έχει καταγράψει κάθε βίντεο χτυπήματος του Lancet που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα πιθανότατα μικρό μέρος των συνολικών επιθέσεων. Μια ουκρανική πηγή τοποθετεί το ποσοστό επιτυχίας του Lancet στο 30% περίπου, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν μερικές αποτυχίες ή καταρρίψεις για κάθε ένα από τα βίντεο που είδαμε.
Οι αριθμοί του LostArmour δείχνουν μια άνοδο και πτώση των χτυπημάτων από Lancet: από περίπου 25 ανά μήνα στις αρχές του 2023, σε σχεδόν 50 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έως το το αποκορύφωμα των 135 τον Ιούλιο. Ο αριθμός τον Αύγουστο ήταν παρόμοιος, 126, αλλά από τότε, αντί να αυξάνονται, οι αριθμοί των Lancet μειώθηκαν. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το νούμερο έπεσε στο 50, ένα ράλι σε 89 τον Νοέμβριο πριν πέσει ξανά στα 59 τον Δεκέμβριο.
Η παραγωγή Lancet αντί να αυξηθεί, μειώθηκε. Κάτι συνέβη τον Αύγουστο που εμπόδισε τη ZALA να μετατρέψει τα Lancet σε τελικά προϊόντα.
Το Lancet είναι, ως γνωστόν, γεμάτο με εισαγόμενα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα και των ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης. Τα μόνα στοιχεία που η ZALA ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι κατασκευάζει η ίδια είναι το κέλυφος του αεροσκάφους, το τροφοδοτικό και η κάμερα. Η έκρηξη στη ZOMZ μπορεί να διέκοψε την προμήθεια των καμερών.
Μια άλλη έμμεση επιβεβαίωση ότι η παραγωγή του Lancet περιορίστηκε, ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Ά,υνας της Ρωσίας Alexei Krivoruchko, ο οποίος δήλωσε ότι η ρωσική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2023 ανήλθε συνολικά σε 3.500 μονάδες.
Ο Samuel Bendett, ειδικός στη ρωσική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σύμβουλος του CNA και του CNAS, δήλωσε ότι το σύνολο αυτό πιθανότατα περιλαμβάνει τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan και ZALA, καθώς και τα Lancet και τα μεγάλα στρατιωτικά πολυκόπτερα. Εάν τα δύο τρίτα της παραγωγής ήταν τα συγκριτικά φθηνά Lancets και όχι οι άλλοι ακριβότεροι τύποι, αυτό αντανάκλωνε περίπου 2.300 Lancets. Αυτός ο αριθμός δικαιολογεί με τα 779 αναρτημένα βίντεο Lancet το 2023, υποθέτοντας δύο αστοχίες για κάθε χτύπημα.
Drone εναντίον Drone
Η παραγωγή του Lancet αυξάνεται και πάλι, και ο αριθμός των βίντεο για τον Ιανουάριο ήταν 139 - υψηλότερος από ό,τι πριν από τη διαταραχή. Αλλά η επιβράδυνση μετά τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι το νέο εργοστάσιο της ZALA δεν μπορεί να κατασκευάσει drones χωρίς συγκεκριμένα εξαρτήματα. Ίσως να μην χρειαστούν επιθέσεις με drones για να σταματήσουν. Οι προσπάθειες επιβολής κυρώσεων θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη Ρωσία να αποκτήσει τα απαραίτητα εξαρτήματα στη διεθνή αγορά.
Η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή των drones σε όλα τα μέτωπα. Συγκεκριμένα, κατασκευάζει πλέον η ίδια τα drones Shahed αντί να τα εισάγει από το Ιράν και στοχεύει να παράγει χιλιάδες αντί για εκατοντάδες μηνιαίως.
Η Ουκρανία ενισχύει την αεράμυνά της για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των Shahed που κατασκευάζονται πλέον στη Ρωσία και ζητά περισσότερη βοήθεια από τους συμμάχους της.
Ίσως η καλύτερη λύση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σταματώντας τη Ρωσία από την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό χτυπημάτων με drones μεγάλου βεληνεκούς και έχει πλήξει με επιτυχία ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ίσως οι εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας - η Molfar έχει εντοπίσει πολλές από αυτές σε πρώην εμπορικά κέντρα - θα πρέπει να βρεθούν στη λίστα των στόχων. Βρισκόμαστε στο 2024 και ο πόλεμος των drones εναντίον drones μετατρέπεται σε στρατηγικό ζήτημα.