Πρώτα το Εκουαδόρ, τώρα η Ελλάδα: Ο Μπάιντεν βρίσκει περισσότερες χώρες να τον βοηθήσουν να εξοπλίσει την Ουκρανία

Πρώτα το Εκουαδόρ, τώρα η Ελλάδα: Ο Μπάιντεν βρίσκει περισσότερες χώρες να τον βοηθήσουν να εξοπλίσει την Ουκρανία

Του David Axe

"Kυκλική ανταλλαγή" (Ring-trade). Να θυμάστε αυτό τον όρο. Ολοένα και περισσότερο, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ουκρανία.

Το έκανε με το Εκουαδόρ. Τώρα το κάνει και με την Ελλάδα.

Το ring-trade είναι, στην ουσία, μια κυκλική ανταλλαγή. Μια χώρα πληρώνει ή εξοπλίζει μια δεύτερη χώρα ώστε η δεύτερη χώρα να εξοπλίσει μια τρίτη χώρα.

Η Γερμανία ήταν πρωτοπόρος στο ring-trade - Ringtausch - για την υποστήριξη της Ουκρανίας, κυρίως δίνοντας...

Στην Τσεχία: 14 άρματα μάχης Leopard 2 και ένα μηχανολογικό όχημα σε αντάλλαγμα η Τσεχία να δώσει στην Ουκρανία δεκάδες άρματα μάχης T-72,

Στην Ελλάδα: 40 οχήματα μάχης Marder, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να δωρίσει στην Ουκρανία 40 οχήματα μάχης BMP-1,

Στη Σλοβακία: 15 Leopard 2A4 ως αντιστάθμισμα για τα 30 οχήματα μάχης BVP-1 που δώρισε η Σλοβακία στην Ουκρανία.

Στη Σλοβενία: 45 βαρέα φορτηγά στρατιωτικού τύπου για να δώσει η Σλοβενία στην Ουκρανία 28 άρματα μάχης M-55S.

Οι ΗΠΑ, με τα μεγαλύτερα αποθέματα παλαιών όπλων που διαθέτουν, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη Γερμανία ως προς το ring - trading. Και έχουν κάθε λόγο να το πράξουν αυτό. Εδώ και τέσσερις μήνες, μια μικρή ομάδα φιλορώσων Ρεπουμπλικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, έχει μπλοκάρει νέα χρηματοδότηση ύψους 61 δισ. δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Μπάιντεν  και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να γίνουν δημιουργικοί. Ίσως παίρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν χρησιμοποιούν την ευρεία μη νομοθετική εξουσία του Λευκού Οίκου για στρατιωτική βοήθεια για να εξοπλίσουν χώρες εκτός Ουκρανίας, ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξοπλίσουν την Ουκρανία.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ντανιέλ Νομπόα, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το Εκουαδόρ θα έδινε στις ΗΠΑ παλαιά όπλα με αντάλλαγμα νέα όπλα αξίας 200 εκατ. δολαρίων, τα οποία οι ΗΠΑ θα παρείχαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα δώριζαν τα παλαιά όπλα στην Ουκρανία. Μέρος από αυτό το παλαιό υλικό μεταφέρθηκε με ένα αεροσκάφος Antonov An-124 στις 25 Ιανουαρίου.

Είναι απλό να μαντέψει κανείς ποια όπλα προσέφερε έμμεσα το Εκουαδόρ στην Ουκρανία: Οχήματα αεράμυνας Osa. Το σοβιετικής κατασκευής Osa, παλαιάς εποχής Ψυχρού Πολέμου, συνδυάζει ένα ραντάρ με έναν τετραπλό εκτοξευτή για πυραύλους εμβέλειας έξι μιλίων. Σημειώνεται ότι το Εκουαδόρ απέκτησε πριν από χρόνια 10 πρώην σοβιετικά Osa από την... Ουκρανία.

Δεν είναι και το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, αλλά είναι απλό και αξιόπιστο. Το 1129ο Σύνταγμα Αντιαεροπορικών Πυραύλων του ουκρανικού στρατού, για παράδειγμα, αναπτύσσει τόσο Osas όσο και σύγχρονους, βρετανικής κατασκευής εκτοξευτές Stormer.

Τα δύο συστήματα αλληλοσυμπληρώνονται. "Το Osa είναι απλό και με αυτό μπορείς να βρεις έναν στόχο πιο γρήγορα", δήλωσε ένα στέλεχος του 1129ου Συντάγματος. Αλλά με το ενεργό ραντάρ του, "προδίδεται πιο γρήγορα" και υπάρχει κίνδυνος για πυρά από τον αντίπαλο.

Η Ουκρανία πήγε στον πόλεμο με ίσως 100 Osas και, σύμφωνα με τους αναλυτές του Oryx, έχει χάσει τουλάχιστον 16 από αυτά από τις ρωσικές επιθέσεις. Πριν από τη δωρεά του Εκουαδόρ, η Ουκρανία είχε πάρει πλεονάζοντα Osas από την Πολωνία.

Η δωρεά του Εκουαδόρ θα μπορούσε να επαναφέρει τα Osas της Ουκρανίας στην προπολεμική τους δύναμη. Αλλά οι πύραυλοι που συνοδεύουν τους εκτοξευτές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους εκτοξευτές. Η Ουκρανία έχει καταναλώσει χιλιάδες πυραύλους μικρού βεληνεκούς ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με drones,  πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα και πολεμικά αεροπλάνα της Ρωσίας.

Μετά τη συμφωνία αυτή με το Εκουαδόρ, ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε μία ακόμη μεγαλύτερη τριμερή συμφωνία (με όρους ring-trade) αργότερα τον Ιανουάριο, με την Ελλάδα σε ρόλο μεσάζοντα.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα "Καθημερινή" και άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε στην κυβέρνηση της Αθήνας τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector μήκους 87 ποδιών, δύο αεροσκάφη Lockheed Martin C-130H, 10 κινητήρες Allison T56 για τα περιπολικά αεροσκάφη Lockheed P-3 καθώς και 60 οχήματα μάχης M-2 Bradley και μια παρτίδα φορτηγών μεταφοράς.

Σε αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δώσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς. "Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία", ανέφερε ο Μπλίνκεν. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη δεσμεύσει παλαιά όπλα για περαιτέρω μεταφορά στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Όπως και με το Εκουαδόρ, η δωρεά θα μπορούσε να αφορά εξοπλισμό αεράμυνας: Πυραύλους και εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς S-300 και Hawk, και πυραύλους και εκτοξευτές μικρού βεληνεκούς Tor και Osa.

Αυτή η έμμεση υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μέσω του ring-trade είναι απαραίτητη επειδή, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο κατέστησαν σαφές ότι πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν ποτέ πρόσθετη άμεση στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται με το προσωπικό μίσος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και την εξίσου προσωπική προτίμησή του στην αυταρχική Ρωσία.

Αυτοί οι φιλορώσοι βουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν τη νομοθεσία, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν την υπάρχουσα νομική εξουσία του Μπάιντεν να χρηματοδοτεί όπλα για χώρες-εταίρους ή να δίνει - ουσιαστικά δωρεάν - όποια όπλα ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι υπερκαλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ.

Αυτή η εξουσία "πλεοναζόντων αμυντικών ειδών" (EDA) είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο νόμος περιορίζει τις μεταβιβάσεις EDA σε 500 εκατ. δολάρια ετησίως, αλλά δεν υπαγορεύει τη χρηματική αξία που αποδίδει ο πρόεδρος σε ένα συγκεκριμένο πλεονάζον όπλο. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι μηδέν δολάρια. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να πληρώνουν για τη μεταφορά.

Το πλεονέκτημα της νομοθεσίας για την παροχή βοήθειας είναι ότι δημιουργεί ένα ταμείο με το οποίο ο Μπάιντεν μπορεί να παρέχει στην Ουκρανία σχεδόν οποιοδήποτε όπλο μπορούν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ ή να αγοράσουν από άλλη χώρα.

Βασιζόμενος στην υφιστάμενη εξουσία χρηματοδότησης - συγκεκριμένα, στην εξουσία του για τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη - οι επιλογές του Μπάιντεν είναι λιγότερες. Μέχρι στιγμής, είναι πιο πρόθυμος να προσφέρει χρηματοδότηση, ή δωρεάν πλεονάζοντα όπλα, σε μεσάζοντες του ring-trade, ώστε οι μεσάζοντες να μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα σοβιετικού τύπου, τα οποία οι Ουκρανοί ήδη χρησιμοποιούν με άνεση.

Αλλά μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Μπάιντεν θα γίνει ακόμα πιο δημιουργικός καθώς η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικανών ήρθε για να μείνει. Ο πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη και να δωρίσει τα πλεονάζοντα αμυντικά είδη απευθείας στην Ουκρανία, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία ή κάποια άλλη χώρα πληρώνει για τη μεταφορά.

Περισσότερα από Forbes

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.