Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Του David Axe

Οι Ουκρανοί έχει μάθει στα drone τους μια νέα δεξιότητα: τη ναρκοθέτηση.

Όλο και περισσότερες ουκρανικές μονάδες χρησιμοποιούν drones για να ναρκοθετήσουν δρόμους και μονοπάτια.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο που, μέχρι πρόσφατα, το έκαναν άνθρωποι: ανιχνευτές που κινούνταν προς τις ρωσικές γραμμές -συνήθως τη νύχτα- και ναρκοθετούσαν με το χέρι.

Η τοποθέτηση ναρκών είναι επικίνδυνη εργασία όταν ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ναρκοπέδιο μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών θέσεων. Όταν ο στόχος είναι η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές, μιλάμε για αποστολή αυτοκτονίας. 

Όχι όμως για τα drones.

"Τώρα τα drones χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον εντοπισμό στόχων, την από αέρος αναγνώριση και τη ρίψη χειροβομβίδων, αλλά και για τη ναρκοθέτηση", σημειώνει η ανεξάρτητη Conflict Intelligence Team. "Τα πυρομαχικά που πέφτουν στο έδαφος δεν εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. Αντιθέτως μετατρέπονται σε νάρκες".

Σύμφωνα με τη CIT, το πυρομαχικό που επιλέγεται για ναρκοθέτηση μέσω drones είναι η αντιαρματική νάρκη PTM-3 "σοβιετικής" κοπής: το σχήμα της μοιάζει με κιβώτιο και μπορεί να φέρει εκρηκτικά βάρους 4 κιλών. 

Οι Ουκρανοί τροποποιούν τις PTM-3 με προσαρμοσμένους πυροκροτητές που φέρονται να αποκαλούν "Johnnies". "Αυτοί οι πυροκροτητές είναι εξοπλισμένοι με γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο και μαγνητόμετρο που ενεργοποιούν τη νάρκη όταν χτυπηθεί ή μετακινηθεί", εξήγησε η CIT.

"Μπορούν επίσης να ενεργοποιηθούν όταν περνούν από κοντά τους τεθωρακισμένα οχήματα ή ακόμη και στρατιώτες που φέρουν όπλα ή αλεξίσφαιρα". 

Η ναρκοθέτηση μέσω drones ίσως είναι η εξήγηση στο πώς οι ουκρανικές ταξιαρχίες που υπερασπίζονταν τη Synkivka, στη βορειοανατολική Ουκρανία, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ξανά ένα ναρκοπέδιο στα μεσοδιαστήματα επτά απανωτών ρωσικών επιθέσεων με τεθωρακισμένα τον Δεκέμβριο.

Ουκρανικά drones ρίχνουν επίσης νάρκες κατά μήκος των λίγων δρόμων που συνδέουν τα ρωσικά μετόπισθεν με το στενό προγεφύρωμα του ουκρανικού σώματος πεζοναυτών στο Krynky, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου στη νότια Ουκρανία.

"Είναι δύσκολο και επικίνδυνο για εμάς να κινούμαστε στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν", εξήγησε ο Ρώσος ανταποκριτής Αλεξάντερ Σλάντκοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Τη νύχτα, ναρκοθετούνται τα μονοπάτια και οι δρόμοι μας, και εμποδίζεται η μετακίνηση των στρατευμάτων μας".

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού είναι κρίσιμο. "Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν πλέον να ναρκοθετούν μονοπάτια που χρησιμοποιούν συχνά οι Ρώσοι ή διαδρομές και περιοχές που οι ρωσικές δυνάμεις θεωρούν ασφαλείς", σύμφωνα με το CIT.

Οι Ρώσοι δεν γνωρίζουν ποτέ ή πού μπορεί να σκάσουν νάρκες. Για να είναι ασφαλείς, θα πρέπει να υποθέσουν ότι όλοι οι δρόμοι εντός της εμβέλειας των drones -10 μίλια περίπου από τη γραμμή αντιπαράταξης- είναι ναρκοθετημένοι και να κινούνται με βάση αυτήν τη συνθήκη: δηλαδή αργά. Με τη ναρκοθέτηση ορισμένων δρόμων στα ρωσικά μετόπισθεν, οι Ουκρανοί μπορούν να επιβραδύνουν τις ρωσικές κινήσεις σε όλους τους δρόμους.

Οι Ρώσοι, ασφαλώς, μπορούν να ανταποδώσουν. Τον περασμένο μήνα, χειριστές drone από τη ρωσική 1η Στρατιά Τεθωρακισμένων έδειξαν στους δημοσιογράφους πώς χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τοποθετούν νάρκες POM, PMN-4, PTM-3 και PTM-4.

Σε ορισμένους τομείς-κλειδιά, ωστόσο, οι ουκρανικές παρεμβολές ασυρμάτου είναι τόσο αποτελεσματικές που τα ρωσικά drones δυσκολεύονται ακόμη και να σηκωθούν από το έδαφος - πόσο μάλλον να τοποθετήσουν νάρκες.

Περισσότερα από Forbes

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.