Οι Ουκρανοί διέσπασαν τα ρωσικά χαρακώματα έξω από το Βέρμποβε - Τι ακολουθεί

Οι Ουκρανοί διέσπασαν τα ρωσικά χαρακώματα έξω από το Βέρμποβε - Τι ακολουθεί

Του David Axe

Ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν παραβιάσει την κύρια ρωσική αμυντική γραμμή δυτικά του Βέρμποβε, βόρεια του Τοκμάκ κατά μήκος του άξονα των 50 μιλίων που εκτείνεται νότια προς την κατεχόμενη Μελιτόπολη στην Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.

Οχήματα μάχης πεζικού Marder, Stryker και BMP που ανήκουν στην 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης και σε παρακείμενες μονάδες τις τελευταίες ημέρες πέρασαν από το εξώτερο χαράκωμα, πέρασαν μέσα από τσιμεντένια αντιαρματικά εμπόδια "δόντια του δράκου" και προωθήθηκαν προς το Βέρμποβε, όπου τρία ρωσικά συντάγματα καθώς και ειδικές δυνάμεις και έφεδροι αμύνονται.

Η διάσπαση του πρώτου στρώματος της λεγόμενης "Γραμμής Σουροβίκιν" -ένα τριπλό δίκτυο ναρκών, εμποδίων και χωματουργικών έργων που πήρε το όνομά του από τον σχεδιαστή του, τον ατιμασμένο πλέον στρατηγό του ρωσικού στρατού Σεργκέι Σουροβίκιν- ήταν δύσκολη για τους Ουκρανούς. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Τα ουκρανικά πληρώματα οχημάτων και το πεζικό που διείσδυσαν στη γραμμή Σουροβίκιν την Τετάρτη ή πριν από αυτήν βρέθηκαν σε ανοιχτό έδαφος που εκτεινόταν από το κύριο εξωτερικό χαράκωμα έως την εξωτερική άκρη του Βέρμποβε σε απόσταση ενός μιλίου. Δεν υπάρχει τίποτα μεταξύ αυτού του χαρακώματος και του Βέρμποβε παρά μόνο χωράφια, μερικά δέντρα που έχουν κομματιαστεί από το πυροβολικό και χαρακώματα γεμάτα από ζωντανούς ή πρόσφατα νεκρούς Ρώσους.

Δηλαδή, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κάλυψη. Για να εισέλθουν στο Βέρμποβε και να καταφύγουν στα δυτικότερα κτίριά του, για να μην πούμε τίποτα για την απελευθέρωση του οικισμού, τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να βαδίσουν ανατολικά για τουλάχιστον ένα μίλι, ενώ βρίσκονται σε πλήρη θέα των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και σε κοντινή απόσταση τόσο από τις μικροσκοπικές βόμβες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών όσο και από το πυροβολικό που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοηθούν να εντοπίσουν.

Κανείς δεν προσποιείται ότι θα είναι εύκολο. "Προχωράμε", δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός στη Wall Street Journal. "Τους καταστρέφουμε. Αλλά το τίμημα... "

Οι ουκρανικές απώλειες είναι βαριές και σίγουρα θα γίνουν ακόμη πιο βαριές. Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε ένα ουκρανικό Stryker, το οποίο μεταφέρει έως και 11 πεζικάριους και πλήρωμα. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανατίναξε ένα ουκρανικό όχημα μάχης BMP, ενώ μια ομάδα πεζικού επέβαινε πάνω του, στέλνοντας τους επιζώντες να τρέξουν να καλυφθούν σε ένα κοντινό δέντρο. Εξαντλημένο ουκρανικό πεζικό που ξεκουραζόταν σε ρωσικό χαράκωμα που είχε καταλάβει δέχθηκε επίθεση από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μετέφεραν εκρηκτικά μεγέθους χειροβομβίδας.

Μεταξύ της γραμμής Surovikin και του Βέρμποβε δεν υπάρχει κρυψώνα. Ο ρωσικός βομβαρδισμός τελειώνει όταν οι Ουκρανοί εκκαθαρίσουν τον οικισμό και επεκτείνουν την κάλυψη του πυροβολικού και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους αρκετά μακριά ώστε να περιοσίσουν την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ρώσων.

Ο Ουκρανός στρατιώτης Olexandr Solon'ko προειδοποίησε ότι θα ήταν έτσι. "Περιβάλλον: στέπα, χωράφια, δεντροστοιχίες", έγραψε για τη νότια Ουκρανία. "Χαμηλά υψόμετρα, χωριά, μικρά ποτάμια. Ναρκοπέδια. Όποιος κι αν είσαι, ομάδα τεθωρακισμένης επίθεσης, ομάδα εκκένωσης, εναέρια αναγνώριση ή αναγνώριση πεζικού, η κίνησή σου είναι ορατή από μακριά".

"Ο εχθρός προετοιμάζεται εδώ και καιρό", έγραψε ο Solon'ko. "Ο εξοπλισμός και το προσωπικό μπορούν να εντοπιστούν από απόσταση και να στοχοποιηθούν. Και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι υπάρχουν περιορισμένες θέσεις ώστε να . Πιθανότατα, υπάρχει κάτι για να πυροβολήσεις σχεδόν σε κάθε γραμμή δέντρων".

Όταν οι Ουκρανοί καταφέρνουν να καταλάβουν μια ρωσική θέση, ο βομβαρδισμός μόνο εντείνεται - καθώς τα ρωσικά πληρώματα αεροσκαφών και το πυροβολικό είναι έτοιμο για βομβαρδίσει αυτές τις ίδιες θέσεις εάν πέσουν στα χέρια των Ουκρανών.

Οι δορυφορικά καθοδηγούμενες βόμβες ολίσθησης της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας -κάποιες ζυγίζουν πάνω από 3.000 κιλά- τρομάζουν περισσότερο τους Ουκρανούς, υποστήριξε ο Solon'ko. Μια μόνο βόμβα KAB μπορεί να ανοίξει μια τρύπα βάθους δεκάδων μέτρων και να σκοτώσει απροστάτευτο πεζικό από εκατοντάδες μέτρα μακριά. "Οι βόμβες δεν χαρίζονται", προειδοποίησε.

Για όλους τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν, αφού πρώτα παραβιάσουν μια οχύρωση και στη συνέχεια διασχίσουν το παρακείμενο ανοιχτό έδαφος, οι Ουκρανοί τουλάχιστον ξέρουν πώς να το κάνουν. Πριν η 82η Ταξιαρχία και οι άλλες μονάδες που πολεμούσαν κατά μήκος του άξονα της Μελιτόπολης -συμπεριλαμβανομένων της 46ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας- μπορέσουν να επιτεθούν στο Βέρμποβε, έπρεπε πρώτα να απελευθερώσουν το Ρομπότινε, λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Τα χωματουργικά έργα του Ρομπότινε ήταν σχεδόν εξίσου τρομακτικά με αυτά του Βέρμποβε. Για να περάσουν μέσα από αυτά, τα ουκρανικά στρατεύματα άφησαν το πυροβολικό τους να τους δείξει το δρόμο - και στη συνέχεια κινήθηκαν με τα πόδια. Προχώρησαν αργά, υπολογίζοντας προσεκτικά το πιθανό κόστος της κατάληψης της επόμενης ρωσικής θέσης.

"Για όσους είναι υπερβολικά έξυπνοι και πιστεύουν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάστηκαν απίστευτα πολύ χρόνο για να διώξουν τους Ρώσους από το χωριό Ρομπότινε, θα πρέπει να τους ξέφυγε το αμυντικό σύστημα που έπρεπε να ξεπεραστεί για να απωθηθούν οι Ρώσοι", έγραψε ο Solon'ko. "Πραγματικά, ένα μνημειώδες έργο επιτεύχθηκε".

Το επόμενο μνημειώδες έργο -η απελευθέρωση του Βέρμποβε- έχει τουλάχιστον την πλήρη προσοχή του 9ου Επιχειρησιακού Σώματος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενός ισχυρού σχηματισμού που περιλαμβάνει πολλές από τις καλύτερα εξοπλισμένες ταξιαρχίες στο νότιο μέτωπο. Τις εβδομάδες που πολέμησαν για το Ρομπότινε, οι νότιες ταξιαρχίες συγκράτησαν μεγάλο μέρος του οπλισμού τους, φυλάσσοντάς τον για την ευκαιρία ακριβώς που παρουσιάστηκε όταν τα πρώτα τάγματα παραβίασαν τη γραμμή Σουροβίκιν τις τελευταίες ημέρες.

Εκεί που πριν οι Ουκρανοί μπορεί να προχωρούσαν με τα πόδια, τώρα προχωρούν με τα καλύτερα οχήματα μάχης Marder και Stryker.

Ναι, θα χάσουν πολλά από αυτά. Αλλά αν τα οχήματα λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί, θα προστατεύσουν τα πληρώματα και τους επιβάτες τους από όλες τις επιθέσεις εκτός από τις πιο καταστροφικές. "Η θωράκιση εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό που ενέχει κινδύνους", εξήγησε ο Solon'ko. "Οι ενέργειες αυτές δικαιολογούνται από το γεγονός ότι σώζουν ζωές".

Ακόμα και όταν τα Stryker και τα Marders τους καίγονται, το πεζικό μπορεί να ζήσει για να συνεχίσει να μάχεται, σε αυτό το μίλι ανοιχτού εδάφους προς το Βέρμποβε.

Περισσότερα από Forbes

Οι Ουκρανοί χάκαραν ένα ρωσικό drone για να εντοπίσουν τη βάση του - Ύστερα, την ανατίναξαν με πυροβολικό

Οι ουκρανικές δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου πήραν τον εναέριο έλεγχο πάνω από το Κρίνκι.

Οι Ουκρανοί έχουν ανατινάξει τόσα πολλά ρωσικά οχήματα κοντά στην Αβντίεβκα που οι Ρώσοι επιτίθενται τώρα πεζοί

Μπορούν όμως να λειτουργήσουν οι πεζοπόρες επιθέσεις, ειδικά για έναν στρατό που δέχεται τεράστιες απώλειες;

Ρώσοι στρατιώτες και μια ηθοποιός συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την Ημέρα Πυροβολικού και οι Ουκρανοί τους χτύπησαν με...πυροβολικό

Η ειρωνεία "ζει και βασιλεύει" - με φρικτό τρόπο μάλιστα - στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί φέρνουν τις βόμβες αντίστροφης κλίσης στο πεδίο της μάχης

Η GLSDB συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου 250 κιλών της Boeing με τον προωθητήρα που δανείστηκε από τον πύραυλο M26.

Τα drones με εκρηκτικά που πετούν παντού στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα

Μικρά drones βρίσκονται παντού στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Και το πεζικό και στις δύο πλευρές το γνωρίζει.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την κορβέτα Askold και τα ρωσικά πλοία δεν είναι ασφαλή ούτε στα ναυπηγεία τους

Η επιτυχημένη επίθεση κατά του Askold ενισχύει την προσπάθεια των Ουκρανών να ελέγξουν τη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανία: Οι βόμβες JDAM χτυπούν τον στόχο ακόμη και όταν οι Ρώσοι μπλοκάρουν το GPS τους

Οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα πυρομαχικό ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει τις παρεμβολές των Ρώσων.

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι διεθνείς συγκρούσεις εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου στη Ρωσία

Μαρτυρίες από πρώην κρατουμένους που αποκάλυψαν στον ΟΗΕ τις συνθήκες κράτησής τους.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχασε 55 τανκ σε μία ημέρα, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της Αβντιβκά

Η επιχείρηση των Ρώσων στην Αβντιβκά θυμίζει τρομακτικά την εκστρατεία τους γύρω από το Βουλεντάρ στις αρχές του 2023.