Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Η Ρωσία είχε πέντε συστοιχίες S-400 στην Κριμαία - Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Ουκρανία κατέστρεψε δύο

Του David Axe

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του ευρύτερου πολέμου κατά της Ουκρανίας, η ρωσική πολεμική αεροπορία ανέπτυξε πέντε συστοιχίες των καλύτερων πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, καθώς και τα ραντάρ τους, στην κατεχόμενη Κριμαία.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, το ουκρανικό ναυτικό κατέστρεψε δύο από αυτές. Κάθε συστοιχία S-400 που καταστρέφουν οι Ουκρανοί είναι μία λιγότερη συστοιχία S-400 που υπερασπίζεται τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Η πρώτη επιδρομή εναντίον ενός S-400, στις 23 Αυγούστου, είχε στόχο την πυροβολαρχία στο ακρωτήριο Ταρκανκούτ στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου της Κριμαίας. Η δεύτερη, την Πέμπτη, έπληξε μια πυροβολαρχία 36 μίλια νότια στην Γιεβπατόριγια.

Και τα δύο πλήγματα φέρεται να έγιναν με την τελευταία έκδοση του επίγειου πυραύλου κρουζ κατά πλοίων Neptune του ουκρανικού ναυτικού. Το αρχικό μοντέλο, με το οποίο οι Ουκρανοί βύθισαν το καταδρομικό Moskva του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο του 2022, διένυε 190 μίλια με κεφαλή 330 λιβρών. Η νέα έκδοση διανύει 225 μίλια με πολεμική κεφαλή 770 λιβρών.

Η ουκρανική Luch Design Bureau σχεδίασε από την αρχή το Neptune με έναν εντοπιστή ραντάρ με τη βοήθεια GPS. Ουσιαστικά, ο πύραυλος πλοηγείται σε συντεταγμένες GPS. Μόλις φτάσει εκεί, το ραντάρ αναζητά κάτι που να μοιάζει με αξιόλογο στόχο.

Αυτός ο συνδυασμός GPS και ραντάρ καθιστά το Neptune εξίσου ικανό να πλήττει στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά, αν και οι αξιωματούχοι της Luch δήλωσαν ότι βελτίωσαν την καθοδήγηση στο νεότερο μοντέλο του πυραύλου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την προσθήκη ενός υπέρυθρου ανιχνευτή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ποσειδώνας λειτουργεί. Το ίδιο και ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών που τροφοδοτεί το ναυτικό με στόχους για τις μπαταρίες Neptune. Η ρωσική αεράμυνα, αντίθετα, δεν λειτουργεί -τουλάχιστον όχι ενάντια σε έναν χαμηλά ιπτάμενο πύραυλο κρουζ.

Το S-400 είναι το καλύτερο ρωσικό σύστημα SAM μεγάλου βεληνεκούς. Υποτίθεται ότι καταρρίπτει πυραύλους όπως ο Ποσειδώνας. Αντ' αυτού, καταστρέφεται από τον Ποσειδώνα. Και κάθε πυραυλική επιδρομή κάνει την επόμενη επιδρομή πιο πιθανή να πετύχει, καθώς το αλληλοϋποστηριζόμενο δίκτυο ραντάρ και πυραύλων καταρρέει. "Μπορεί να υπάρχουν συστημικές τακτικές αποτυχίες με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην κατεχόμενη Κριμαία", σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσινγκτον.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι προφανής: να ανοίξει το δρόμο για την ουκρανική πολεμική αεροπορία να πλήξει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη. Μια ομοβροντία πυραύλων κρουζ Storm Shadow βρετανικής κατασκευής, που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24 της πολεμικής αεροπορίας την Τετάρτη, έπληξαν ένα ναυπηγείο στη Σεβαστούπολη και έκαψε τα δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονταν μέσα: ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha και ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo.

Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να μην έχουν τελειώσει με αυτές τις προσπάθειες. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ακόμα μερικές δεκάδες μεγάλα πολεμικά πλοία -και δεν είναι λιγότερο ευάλωτα σε πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος από ό,τι ήταν τα δύο που χτυπήθηκαν. Και τώρα υπάρχει ένα σλυστημα S-400 λιγότερο για την προστασία των πλοίων από ό,τι υπήρχε την Τετάρτη.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία μπορεί να διαθέτει ακόμη τρεις συστοιχίες S-400 στην Κριμαία, καθώς και επιπλέον συστοιχίες σε εφεδρεία στην ίδια τη Ρωσία. Αλλά αν οι Ρώσοι μετατοπίσουν ήδη ανεπτυγμένα συστήματα ή φέρουν νέα, με την ελπίδα να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνά τους, αυτά μπορεί απλώς να έχουν την ίδια μοίρα με τις προηγούμενες, να καταστραφούν από πυραύλους Neptune.

Οι επιλογές του Κρεμλίνου δεν είναι πολλές. Στους 19 μήνες του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί διοικητές δημιούργησαν σταθερά ένα τρομακτικό σύστημα επιθέσεων deep-strike και τώρα το χρησιμοποιούν για να διαλύσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Μπεν Χότζες, ενός στρατηγού του αμερικανικού στρατού εν αποστρατεία και πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού στην Ευρώπη, "το ουκρανικό γενικό επιτελείο είναι πολύ πιο επιτυχημένο από το ρωσικό γενικό επιτελείο".

Περισσότερα από Forbes

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.