Σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια: Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πιθανή επίθεση

Σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια: Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πιθανή επίθεση

Του Ty Rous

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να "σαμποτάρει" την εγκατάσταση, με το σημείο να έχει γίνει ένα επικίνδυνο πολιτικό πιόνι που ανησυχεί όλους τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εντόπισαν "αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά" στην οροφή αρκετών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της βραδινής ομιλίας του την Τρίτη, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδίαζαν να "στήσουν μια επίθεση" στο εργοστάσιο.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης για συγκρούσεις στο εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι "πρέπει να προστατευθεί πλήρως από τυχόν περιστατικά ραδιενέργειας".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει "απειλή σαμποτάζ" στο εργοστάσιο που βρίσκεται σε κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος από Ουκρανούς αξιωματούχους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε "καταστροφικές" συνέπειες, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Ρενάτ Κάρτσα, σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Rosenergoatom, ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια με εκρηκτικά "με ραδιενεργά απόβλητα" την Τετάρτη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Κάρτσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι και ανέφερε ότι οι δηλώσεις του του ήταν "ανοησίες": "Γιατί να χρειαζόμαστε εκρηκτικά εκεί;"

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι είναι "απίθανο" η Ρωσία να επιτεθεί στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι "πιθανότατα επικεντρώνονται" στο να κατηγορήσουν την Ουκρανία για "ανεύθυνες ενέργειες" γύρω από την περιοχή.

"Η ραδιενέργεια αποτελεί απειλή για όλους στον κόσμο", δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: "Η μόνη πηγή κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι η Ρωσία και κανένας άλλος".

Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα. Ο Ζελένσκι απέδωσε την καταστροφή του φράγματος σε "Ρώσους τρομοκράτες", ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων. Μια έρευνα των New York Times σχετικά με την κατάρρευση του φράγματος υπέδειξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν ανατίναξαν το φράγμα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για επίθεση κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την εγκατάσταση πέρυσι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε κατά της βίας στην εγκατάσταση, καθώς ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε "στρατιωτική δράση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία" του εργοστασίου "πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε οποιαδήποτε επίθεση στην εγκατάσταση τον περασμένο Αύγουστο, αναφέροντας ότι ένα χτύπημα σε οποιοδήποτε πυρηνικό εργοστάσιο είναι "αυτοκτονικό". Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αναφέρει ότι μια έκρηξη στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα ισοδυναμούσε με καταστροφή "έξι Τσερνόμπιλ" το 1986. Σε εκείνη την καταστροφή, μόνο 42 άνθρωποι έχασαν επίσημα τη ζωή τους, αλλά ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί εκτίμησαν ότι ο μακροπρόθεσμος απολογισμός των νεκρών ήταν πιο κοντά στους 4.000 ή και περισσότερους. Άλλοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η πυρηνική ραδιενέργεια στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα ήταν σημαντικά μικρότερη από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η οποία προκάλεσε τη μόλυνση περίπου 150.000 χιλιομέτρων στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 500 χιλιομέτρων βόρεια του εργοστασίου του Τσερνομπίλ.

Ο James Acton, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στο CNN ότι μια πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια θα ήταν πιθανότατα ανάλογη με αυτήν της Φουκουσίμα το 2011, η οποία επηρέασε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων στην Ιαπωνία. Ο Acton πρόσθεσε ότι μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα περιοριζόταν πιθανότατα σε ένα "τοπικό ατύχημα" που θα επηρέαζε μια ακτίνα 10 έως 20 χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση λόγω του βελτιωμένου σχεδιασμού ασφαλείας.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.