Οι Ουκρανοί ρισκάρουν τα καλύτερα τους τανκς με έπαθλο την πόλη Τόκμακ

Οι Ουκρανοί ρισκάρουν τα καλύτερα τους τανκς με έπαθλο την πόλη Τόκμακ

Του David Axe

Περίπου μια εβδομάδα μετά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος τεσσάρων αξόνων στις περιοχές Ζαπορίζια και Ντονέτσκ της νότιας Ουκρανίας.

"Σε ορισμένες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σημαντικά και πιθανόν έχουν σπάσει την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας", σημειώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. "Σε άλλες, η προώθηση των Ουκρανών ήταν πιο αργή".

Ο πιο δύσκολος άξονας για τους Ουκρανούς –από το Όριχιβ και τη Μάλα Τοκμάτσκα κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μέσω του Τόκμακ, 20 μίλια με κατεύθυνση προς τον νότο– θα μπορούσε να τους προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Εάν οι Ουκρανοί μπορέσουν να διασπάσουν τα χαρακώματα και τα χωματουργικά έργα γύρω από το Τόκμακ και να διασχίσουν τον ομώνυμο ποταμό, ίσως μπορέσουν να προωθηθούν μέχρι τη Μελιτόπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην Αζοφική Θάλασσα. Η απελευθέρωση της Μελιτόπολης θα απέκοπτε τις χερσαίες γραμμές ανεφοδιασμού προς την Κριμαία, αποδυναμώνοντας τη χερσόνησο πριν από μια ενδεχόμενη προσπάθεια των Ουκρανών να εκδιώξει τους Ρώσους κατακτητές.

Η αξία του Τόκμακ εξηγεί γιατί οι Ουκρανοί έχουν δεσμεύσει μερικές από τις πιο βαριά οπλισμένες ταξιαρχίες τους και τον προηγμένο εξοπλισμό τους σε αυτό τον άξονα – και γιατί οι Ρώσοι μάχονται να κρατήσουν αλώβητη αυτή τη γραμμή άμυνας.

"Το Τόκμακ είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και κόμβος εφοδιασμού για τους Ρώσους", εξηγεί ο Mike Martin, συνεργάτης στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King's College στο Λονδίνο. Οι Ρώσοι μηχανικοί έχουν κατασκευάσει μεγάλες οχυρώσεις μέσα και γύρω από το Τόκμακ. Νότια της πόλης, ωστόσο, τα χαρακώματα και τα χωματουργικά έργα –και τα ναρκοπέδια, κατά πάσα πιθανότητα– είναι πολύ πιο αραιά.

Μια μεγάλη, καλά εξοπλισμένη ρωσική δύναμη φρουρεί αυτές τις οχυρώσεις. Από βορρά προς νότο κατά σειρά: το 503ο, το 291ο, το 70ο και το 429ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, ορισμένοι εφεδρικοί σχηματισμοί και πέντε τάγματα μισθοφόρων. Τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες πρώτης γραμμής και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Αυτά τα στρατεύματα περιμένουν πίσω από ναρκοπέδια και ζώνες θανάτου που έχει διαμορφώσει το ρωσικό πυροβολικό. Drones, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά-βομβαρδιστικά περιπολούν από αέρος. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι, όταν δύο ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού –η 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και η 47η Ταξιαρχία Εφόδου– κινήθηκαν νότια κατά μήκος του άξονα Τόκμακ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση.

Η 33η και η 47η Ταξιαρχία –εξοπλισμένες με τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και τα αμερικανικά οχήματα μάχης M-2, αντιστοίχως– σταμάτησαν σε ένα ναρκοπέδιο έξω από τη Μάλα Τοκμάτσκα, στο βόρειο όριο του άξονα Τόκμακ, το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

Με το που έπεσαν σε νάρκη ένα Leopard 2A6, ένα όχημα ναρκοθέτησης IMR-2 και πολλά M-2, έσπευσε στο σημείο ομάδα διάσωσης που επέβαινε σε M-2. Ένα δραματικό βίντεο από την ενέδρα δείχνει πως τα Leopard και τα M-2 έδρασαν βάσει σχεδίου. Οι δύο ταξιαρχίες μπορεί να έχασαν τουλάχιστον ένα άρμα μάχης και έως και 12 οχήματα μάχης εκείνο το πρωινό, φαίνεται όμως ότι υπέστησαν μικρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι Ουκρανοί ανασυντάχθηκαν και επιτέθηκαν ξανά. Την Παρασκευή, ρωσικά drones παρενόχλησαν τις ουκρανικές ταξιαρχίες νότια της Μάλα Τοκμάτσα – από την περιοχή φαίνεται ότι οι Ουκρανοί είχαν βρει τρόπο να διασπάσουν ή να παρακάμψουν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων.

Ο ουκρανικός στρατός συγκρότησε τουλάχιστον 9 νέες ταξιαρχίες των 2.000 στρατιωτών έκαστη για να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του 2023 και ως επί το πλείστον τις εφοδίασε με ευρωπαϊκό και αμερικανικό οπλισμό. Η 33η και η 47η Ταξιαρχία είναι δύο από αυτούς τους σχηματισμούς. Τα Leopard 2 και τα M-2 που έχασαν αποτελούν περίπου το 10% της αρχικής τους δύναμης και ακόμα πιο μικρό ποσοστό της συνολικής δύναμης που διαθέτουν οι 9 ταξιαρχίες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να συγκρατούν μεγάλη δύναμη πυρός. Ίσως περιμένουν να εκμεταλλευτούν τυχόν "ρήγματα" που θα προκαλέσουν η 33η και η 47η Ταξιαρχία στο βόρειο όριο του δρόμου Τ0408 προς το Τόκμακ. "Σε αυτό τον άξονα στρέφεται η μεγάλη προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων – αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να αναπτύσσονται εκτεταμένα – οπότε ας περιμένουμε", σχολίασε ο Μάρτιν.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.