"Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

"Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

Του David Hambling

Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία. Συχνά γνωστά ως FPV (First Person View) drones που πιλοτάρονται με τη χρήση ειδικών γυαλιών, είναι πιο δύσκολο να πλογηθούν από ένα κανονικό τετρακόπτερο, αλλά μπορούν να βουτήξουν σε χαρακώματα, να περάσουν μέσα από πόρτες ή καταπακτές και να χτυπήσουν οχήματα εν κινήσει.

Τα περισσότερα FPV μέχρι στιγμής είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα σε μικρά εργαστήρια από ομάδες όπως η ουκρανική Escadrone ή από τους ίδιους τους στρατιώτες. Τα εργοστασιακά FPV drones βρίσκονται καθ' οδόν και για τις δύο πλευρές. Ο πιο ασυνήθιστος τύπος από αυτά χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η αμερικανική εταιρεία Red Cat Holdings ανακοίνωσε μια παραγγελία 200 FPV drones για την Ουκρανία. Η εταιρεία είναι ήδη γνωστή για τα αναγνωριστικά τετρακόπτερα Golden Eagle που αναπτύχθηκαν για τον αμερικανικό στρατό από τη θυγατρική Teal, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Blue sUAS, ως εναλλακτική λύση στα κινεζικά drones του εμπορίου. Ορισμένα Golden Eagles επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία, αλλά το στρατιωτικό FPV drone είναι μια νέα εξέλιξη.

Εκπρόσωπος της Red Cat δήλωσε στο Forbes ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει την ονομασία του νέου drone. Αν και δεν περιγράφεται ως ένα αγωνιστικό drone που μετατρέπεται σε καμικάζι, το Red Cat FPV είναι πιθανό να είναι οπλισμένο με εκρηκτική κεφαλή.

"Τα FPV drones μπορούν να μεταφέρουν φορτίο έως και δύο κιλά, ανακόγως με την απόσταση που θα διανύσουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Forbes.

Σημείωσε ότι η μέγιστη εμβέλεια του drone είναι δέκα χιλιόμετρα και ότι βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητά του να λειτουργεί παρά τυχόν παρεμβολές GPS. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι παρεμβολές GPS ευθύνονται για την κατάρριψη όλο και περισσότερων τετρακόπτερων drones τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με FPV. Tα FPV καμικάζι που διαθέτει αυτήν τη στιγμή είναι αυτοσχέδιας κατασκευής. Η Svyaz Spetszaschita παρουσίασε ένα νέο FPV-καμικάζι, γνωστό ως Fighter-40, στην ετήσια έκθεση αεροναυπηγικής HeliRussia στη Μόσχα τις προηγούμενες μέρες. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι το εν λόγω drone επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία.

Η Svyaz Spetszaschita κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για βιομηχανική και γεωργική χρήση αλλά και σκοπούς ασφάλειας, ωστόσο ο ιστότοπός της δεν κάνει λόγο για αμυντική/στρατιωτική χρήση. Το Fighter-40 μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 5 κιλών και έχει εμβέλεια δράσης τα 12 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι πιο εύκολο και αξιόπιστο από τα τροποποιημένα drones του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ούτε για τον αριθμό των Fighter-40 που έχουν παραγγελθεί ούτε για το πότε ενδέχεται να παραδοθούν.

Το πιο προηγμένο FPV drone, όμως, που μάλλον οδεύει για την Ουκρανία, είναι το K8 της Cyberlux, το οποίο ανακοινώθηκε ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Το drone K8 ήταν παντελώς άγνωστο και δεν εμφανίζεται στη λίστα της εταιρείας με τα προϊόντα της. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο CEO της Cyberlux, Michael Schmidt, παρουσίασε το K8 στον ουκρανικό στρατό και τους άρεσε.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Cyberlux είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής μιας κατηγορίας εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών γνωστών ως cinewhoops. Πρόκειται για ευκίνητα FPV drones τα οποία συνήθως έχουν καλυμμένους ρότορες, ώστε να μπορούν να πετούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους και μέσα από τα πιο στενά σημεία. Το λογισμικό τους επιτρέπει να πετούν με εξαιρετική σταθερότητα και να τραβούν βίντεο που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο.

Η μικρού μήκους ταινία 90 δευτερολέπτων Right Up Our Alley της jaybyrdfilms δίνει μια ιδέα για το τι μπορούν να κάνουν.

Το Χόλιγουντ λατρεύει τα cinewhoops για την ικανότητά τους να πλησιάζουν πολύ κοντά στις γρήγορες σκηνές - αυτό το αφιέρωμα με drone δείχνει πώς ένα FPV κατέγραψε θεαματικά πλάνα για την ταινία δράσης Ambulance του Michael Bay.

Το DJI Avata ηγήθηκε ενός κύματος νέων χαμηλού κόστους drones τύπου cinewhoop.

"Έχει φοβερή ευελιξία, που επιτρέπει να πετάξετε σε μέρη που δεν θα πήγαινατε ποτέ με άλλο drone. Το πετάξαμε γύρω από παίκτες του χάντμπολ κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ανάμεσα στα πόδια μας, μέσα από το μικρό κενό μιας πινακίδας, γύρω από μια οροφή κάστρου και σε εσωτερικούς χώρους με ανθρώπους και εύθραυστα πράγματα τριγύρω", έγραψε ο Steve Dent σε μια κριτική του για το Avata στο Engadget. "Είναι επίσης ανθετικό. Είχαμε αρκετές πτώσεις που θα είχαν καταστρέψει ένα open-prop drone".

Δεν γνωρίζουμε τις προδιαγραφές του K8. Έχοντας όμως κατά νου τον τομέα εξειδίκευσης της Cyberlux, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευέλικτο drone, ικανό να ανταποκρίνεται με ευκολία σε δυσμενές περιβάλλον. Μπορεί να είναι σε θέση να πετάξει μέσα από πυκνά δάση, κάτι που θα αποτελούσε πρόκληση για άλλα drones, και να πετάξει μέσα σε κτίρια και να τα εξερευνήσει λεπτομερώς. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο τόσο σε μάχες στον αστικό ιστό, όσο και στην εκκαθάριση των ρωσικών χαρακωμάτων, σώζοντας ζωές λειτουργώντας ως προκάλυψη για τους στρατιώτες. Μπορεί αρχικά να παίζει ανιχνευτικό ρόλο, αλλά όπως και άλλα FPV drones, μπορεί να καταλήξει να μεταφέρει μια βόμβα όπως το ισραηλινό τετρακόπτερο Lanius, ένα drone που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις "search and destroy" σε αστικό ιστό.

Το πλεονέκτημα των υφιστάμενων τετρακόπτερων FPV είναι το χαμηλό κόστος (τα Escadrone κατασκευάζονται από εξαρτήματα που κοστίζουν λιγότερο από 500 δολάρια) και η ευκολία στην πρόσβαση. Εάν τα εργοστάσια μπορούν να παράγουν μαζικά, φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά drones, τότε τα 50.000 FPV που φέρεται να έχει στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Περισσότερα από Forbes

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.