Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα: Το κόστος του να μιλάς ανοικτά στη Ρωσία σήμερα

Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα: Το κόστος του να μιλάς ανοικτά στη Ρωσία σήμερα

Της Dr. Ewelina U. Ochab

Στις 10 Απριλίου 2023, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία, έκανε δηλώσεις στην καταληκτική συνεδρίαση της δίκης του στη Μόσχα. Όπως είπε, "γνωρίζω την ετυμηγορία. Την ήξερα πριν από ένα χρόνο, όταν είδα στον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου ανθρώπους με μαύρες στολές και μαύρες μάσκες να τρέχουν πίσω μου. Αυτό είναι το κόστος του να μιλάς ανοιχτά στη Ρωσία σήμερα". Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, ιστορικός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, κάτοχος ρωσικού και βρετανικού διαβατηρίου. Είναι πατέρας τριών παιδιών και επέζησε από δύο απόπειρες δολοφονίας και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πάνω από 25 χρόνια φυλάκισης επειδή αντιτάχθηκε δημοσίως στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σεβαστούς ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της υιοθέτησης κυρώσεων "τύπου Μαγκνίτσκι" στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη στόχευση όσων εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Στις 11 Απριλίου 2022, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επρόκειτο να μπει στο σπίτι του μετά από συνέντευξη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Συνελήφθη με την ψευδή κατηγορία της μη υπακοής στην αστυνομία. Στη συνέχεια, του απαγγέλθηκαν περαιτέρω κατηγορίες για προδοσία και διάδοση "σκόπιμα ψευδών πληροφοριών" για τον ρωσικό στρατό, μεταξύ άλλων. Οι κατηγορίες περί προδοσίας αφορούν τη δημόσια κριτική που άσκησε στις ρωσικές αρχές σε διεθνή μέσα. Οι κατηγορίες για τις ψευδείς πληροφορίες αφορούν την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αριζόνα τον Μάρτιο του 2022, όπου επέκρινε τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία δηλώνοντας: "Όλος ο κόσμος βλέπει τι κάνει το καθεστώς Πούτιν στην Ουκρανία. Τις βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, τους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων, νοσοκομείων και σχολείων".

Ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, στις 10 Απριλίου 2023, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα απευθύνθηκε στο δικαστήριο εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις διώξεις που βίωσε, δηλώνοντας ότι: "Έχω εκπλαγεί από τον βαθμό στον οποίο η δίκη μου, στη μυστικότητά της και στην περιφρόνηση των νομικών κανόνων, ξεπέρασε ακόμη και τις "δίκες" των σοβιετικών αντιφρονούντων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Και για να μην αναφέρω καν τη σκληρότητα της ποινής που ζήτησε η εισαγγελία ή τη συζήτηση περί "εχθρών του κράτους". Από αυτή την άποψη, έχουμε ξεπεράσει τη δεκαετία του 1970, φτάσαμε μέχρι τη δεκαετία του 1930".

Ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα δεν ζήτησε συγγνώμη για την άσκηση της ελευθερίας του λόγου, το ίδιο το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται. Αντιθέτως, δήλωσε ότι έχει μόνο μια λύπη: "Κατηγορώ τον εαυτό μου για ένα μόνο πράγμα: ότι όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου δραστηριότητας δεν κατάφερα να πείσω αρκετούς συμπατριώτες μου και αρκετούς πολιτικούς στις δημοκρατικές χώρες για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε το σημερινό καθεστώς στο Κρεμλίνο για τη Ρωσία και για τον κόσμο. Σήμερα αυτό είναι προφανές σε όλους, αλλά με ένα τρομερό τίμημα - το κόστος του πολέμου". Παρ' όλα αυτά, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα εξέφρασε την ελπίδα του για το μέλλον της Ρωσίας: "Γνωρίζω επίσης ότι θα έρθει η μέρα που το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί. Όταν το μαύρο θα λέγεται μαύρο και το άσπρο θα λέγεται άσπρο - όταν σε επίσημο επίπεδο θα αναγνωριστεί ότι δύο επί δύο είναι ακόμα τέσσερα - όταν ένας πόλεμος θα λέγεται πόλεμος. Και όταν εκείνοι που εξαπέλυσαν αυτόν τον πόλεμο, παρά εκείνοι που προσπάθησαν να τον σταματήσουν, θα αναγνωριστούν ως εγκληματίες".

Η δίκη του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα δέχτηκε παγκόσμια κριτική επειδή δεν τηρήθηκαν τα διεθνή νομικά πρότυπα για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και τη δέουσα διαδικασία. Τον Ιανουάριο του 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο "Χωρίς δίκαιη αιτία", ζητώντας την απελευθέρωση του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα και άλλων πολιτικών κρατουμένων παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις στους Ελένα Ανατολίεβνα, Αντρέι Αντρέεβιτς Ζαντάτσιν και Ντανίλα Γιούρεβιτς Μικέεβ για τον ρόλο τους στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα.  Στις 3 Μαρτίου 2023, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις και σε αυτά τα τρία άτομα. Κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Brian E. Nelson, "η αυθαίρετη κράτησή του αποτελεί άλλη μια περίπτωση χειραγώγησης του νομικού συστήματος της Ρωσίας από το Κρεμλίνο για τη φίμωση των διαφωνούντων. ΟΚαρά-Μούρζα, ο Αλεξέι Ναβάλνι και τόσοι άλλοι στη Ρωσία που φυλακίζονται άδικα δεν ξεχνιούνται και θα συνεχίσουμε να προωθούμε την απόδοση ευθυνών στους δράστες αυτών των καταχρήσεων της εξουσίας στη διεθνή σκηνή".

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί ενωμένη για να υποστηρίξει τον Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα και άλλους που μιλούν ανοιχτά τις φρικαλεότητες που διαπράττει ο Πούτιν. Η φυλάκιση του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα είναι ενδεικτική των εγκλημάτων που διαπράττει το καθεστώς του Πούτιν στη Ρωσία, στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη. Η σιωπή θα επιτρέψει στον δράστη να συνεχίσει ότι κάνει.

Διαβάστε ακόμα: 

* Το δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε ποινή φυλάκισης 25 ετών στον επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα

Περισσότερα από Forbes

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Μέσα σε δύο χρόνια, δύο γείτονες χώρες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εισαγωγείς τουρκικών οπλικών συστημάτων.