Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

Challenger 2: Τα άρματα-"θηρία" των Ουκρανών για την αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

Του David Axe

Τα πρώτα -πρώην βρετανικά- άρματα Challenger 2 έφτασαν στην Ουκρανία και πιθανόν είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως τα Challenger 2 θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του Μπαχμούτ, για να ενισχύσουν την ουκρανική φρουρά της πολιορκημένης πόλης, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντεπίθεσης κατά των Ρώσων εισβολέων. 

Υπάρχουν δύο κύριοι δρόμοι που οδηγούν στο Μπαχμούτ από τα ελεγχόμενα από τους Ουκρανούς έδαφη στα δυτικά. Και οι δύο δρόμοι δέχονται επιθέσεις από το ρωσικό πυροβολικό και ρουκέτες. "Αναμένουμε ότι πρωταρχικός στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης θα είναι να ξεμπλοκάρει την πρόσβαση στο Μπαχμούτ", σημείωσαν οι αναλυτές της ανεξάρτητης Conflict Intelligence Team.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε αρχικά 14 Challenger 2 - αρκετά για έναν λόχο. Πρόκειται για τετραμελή άρματα μάχης βάρους 69 τόνων, με πυροβόλα 120 χιλιοστών, τα οπτικά συστήματα ακριβείας και ενισχυμένη θωράκιση. 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη μεταβίβαση των αρμάτων τον Ιανουάριο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, πληρώματα από την 25η και 80η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εκπαίδευση.

Οι Ουκρανοί είναι ευχαριστημένοι με τα νέα τους άρματα. "Είναι ένα διαμάντι", είπε ένα μέλος πληρώματος σε ντοκιμαντέρ παραγωγής του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. "Είναι ένα θηρίο".

Στα μέσα Μαρτίου, το πρώτο πλήρωμα ήταν πανέτοιμο. Τα Challenger 2 έφτασαν στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου. "Αυτά τα φανταστικά μηχανήματα θα ξεκινήσουν σύντομα τις πολεμικές τους αποστολές", έγραψε στο Twitter την Τρίτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov.

Η CIT συμφώνησε. Τα Challenger 2 και άλλα νεοαφιχθέντα δυτικής κατασκευής άρματα "ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε μάχες πολύ άμεσα".

Τα σημάδια δείχνουν ότι θα υπάρξει ουκρανική αντεπίθεση στο Μπαχμούτ. Εκεί είναι που οι ουκρανικές δυνάμεις διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. "Τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή συνεχίζουν να απειλούνται, καθώς η μακρά περίοδος με λασπωμένα εδάφη ευνοούν τις φιλορωσικές δυνάμεις", εξήγησε η CIT. "Η πόλη βρίσκεται σε πεδιάδα, οπότε τους είναι εύκολο να προελαύνουν και να χτυπούν τους διαδρόμους ανεφοδιασμού".

Επιπλέον, μία από τις δύο μονάδες που έχουν στείλει πληρώματα για να εκπαιδευτούν στο Challenger 2 -η 80η Ταξιαρχία- στρατοπεδεύει μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Μπαχμούτ, από όπου θα μπορούσε να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που χτυπούν στο βόρειο πέρασμα προς την πολιορκημένη πόλη.

Είναι πιθανό, βέβαια, η 25η Ταξιαρχία να έλαβε την πρώτη τα Challenger 2. Η εν λόγω έχει αναπτυχθεί 40 μίλια βόρεια του Μπαχμούτ και ίσως να μην είναι σε θέση να βοηθήσει τη φρουρά της πόλης.

Άλλη μια παγίδα είναι ο καιρός. Η παγωνιά του χειμώνα υποχωρεί. Το έδαφος μοιάζει με κινούμενη άμμος. Ακόμα και τα τανκς μπορεί να βουλιάξουν.

Μέρα με τη μέρα το έδαφος θα γίνεται όλο και πιο στέρεο. Τα Challenger 2 θα μπορούσαν να περιμένουν στο δάσος κοντά στο Μπαχμούτ, με τα πληρώματά τους να αναμένουν μία διαταγή για να προωθηθούν.

 

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.