Ουκρανός υπ. Άμυνας: Η Ουκρανία οδεύει προς τη νίκη στον πόλεμο με τη Ρωσία, με την υποστήριξη των εταίρων

Ουκρανός υπ. Άμυνας: Η Ουκρανία οδεύει προς τη νίκη στον πόλεμο με τη Ρωσία, με την υποστήριξη των εταίρων

Της Katya Soldak

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά. Η Ουκρανία απέδειξε ότι δεν είναι ένα πιόνι στη διεθνή πολιτική, αλλά ένα ισχυρό έθνος που αγωνίζεται για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του. Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχει γίνει διεθνής παρίας. Τον περασμένο χρόνο η συμμαχία του ΝΑΤΟ είχε ανακηρύξει τη Ρωσική Ομοσπονδία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας συνεδρίασε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν για να συζητήσει την παράδοση βαρέων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία. Στο ετήσιο συνέδριο του Μονάχου για την ασφάλεια οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις νέες προκλήσεις και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας.

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Forbes, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ, έκανε μια αναδρομή στο περασμένο έτος και μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και την κατεύθυνση του πολέμου.

Katya Soldak: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ζητώντας σας να σχολιάσετε τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως οι τακτικοί βομβαρδισμοί πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας σε όλη την Ουκρανία. Ξεκινούν νέα επίθεση;

Ολέξιι Ρεζνίκοφ: Όταν οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν την Ουκρανία, άρχισαν να τρομοκρατούν τους πολίτες. Στόχος τους είναι να καταστρέψουν τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας τη χώρα στο σκοτάδι και το κρύο, χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Ήλπιζαν ότι αυτό θα προκαλούσε τέτοιο πανικό, ώστε ο κόσμος θα ασκούσε πίεση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τους όρους του επιτιθέμενου. Αλλά αυτή η τακτική δεν απέδωσε. Από τις 10 Οκτωβρίου έχουν εξαπολύσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και ιρανικά drones. Τα συστήματα αεράμυνάς μας, που χρησιμοποιούν παλιά σοβιετικά συστήματα όπως τα BUK και τα S300, λειτουργούν καλά. Χρησιμοποιούμε επίσης σύγχρονα συστήματα που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας. Έτσι, έχουμε μια καλή άμυνα αν και δεν είναι τέλεια. Η θέλησή μας να αντισταθούμε και το ηθικό μας δεν έχουν κλονιστεί. Σκοπεύουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Κάθε δύο εβδομάδες, μερικές φορές συχνότερα, οι Ρώσοι εξαπολύουν ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία. Δοκιμάζουν την άμυνά μας στα μέτωπα κοντά στη Μπαχμούτ. Συνεχίζεται αυτό εδώ και πέντε μήνες περίπου. Χρησιμοποιούν την εταιρεία μισθοφόρων Wagner, η οποία απασχολεί εγκληματίες στρατολογημένους από τις φυλακές.

Μια πραγματική επίθεση, με τανκ και πυροβολικό, δεν έχουμε δει ακόμα. Αλλά επιδεικνύουν δυνατότητες στο νότο, και η επίθεση που όλοι περιμένουν θα μπορούσε ακόμα να συμβεί.

Katya Soldak: Συνεχίζετε να εργάζεστε για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών. Πού πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα η Ουκρανία ως προς τον στόχο της να αποκτήσει όπλα για να καταπολεμήσει τη ρωσική εισβολή;

Ολέξιι Ρεζνίκοφ: Όταν τον περασμένο Μάρτιο ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα έχανε μέσα σε τρεις ημέρες, όταν διαψεύστηκε η προσδοκία ότι το Κίεβο θα είχε καταληφθεί και ότι όλη η Ουκρανία θα έπεφτε μέσα σε τρεις εβδομάδες, πολλοί εξεπλάγησαν. Η προσδοκία ότι θα αντιμετώπιζαν μόνο κάποιο ανταρτοπόλεμο δεν επαληθεύτηκε. Ολόκληρη η χώρα ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Όχι μόνο οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, αλλά κάθε πολίτης: πολίτες, εθελοντές, babusi και dedusi (σ.σ.: ουκρανικά για τις "ηλικιωμένες γιαγιάδες και τους παππούδες"), όλοι άρχισαν να πολεμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό έκανε τον κόσμο να σκεφτεί ότι η Ουκρανία χρειαζόταν υποστήριξη με όπλα. Ο κόσμος άρχισε να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Τα HIMARS άλλαξαν το παιχνίδι σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό μας επέτρεψε να διεξάγουμε μια επιτυχημένη πολεμική επιχείρηση πρώτα στην περιοχή του Χάρκοβο και στη συνέχεια στην περιοχή της Χερσώνας. Οι εταίροι μας άρχισαν να μας παρέχουν εξελιγμένα όπλα.

Φοβήθηκα πέρσι το καλοκαίρι ότι η κόπωση της Ουκρανίας θα είχε σημαντική επιρροή και ότι η βοήθεια θα στέρευε. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη και η ομάδα επαφής του Ραμστάιν, που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο λεγόμενος συνασπισμός κατά του Κρεμλίνου από περισσότερες από 50 χώρες, περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει να λειτουργεί. Έχω την ευκαιρία να πω στους υπουργούς Άμυνας τι είδους σύγχρονα συστήματα χρειαζόμαστε και για ποιο λόγο θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι πολύ σαφές: Στην αρχή έπρεπε να τους σταματήσουμε (σ.σ. τους Ρώσους), στη συνέχεια να σταθεροποιήσουμε το μέτωπο και ύστερα να ξεκινήσουμε μια αντεπίθεση. Και μετά, να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας, από την περιοχή του Τσερνίχιβ μέχρι το Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

Κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις κοινωνικές της ανάγκες. Οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι αποφασίζουν τι θέλει η κοινωνία τους. Ο πρόεδρός μας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, άφησε όλο τον κόσμο να μάθει πώς η Ουκρανία θα πολεμήσει "τον δεύτερο στρατό στον κόσμο" και ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος πιστεύει τώρα ότι είναι εφικτό να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, έχει καθοριστεί για επόμενα 10 χρόνια. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι η Ρωσία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλειά τους και για την για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι για να μην χάσουν οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ τη ζωή τους - γιατί οι Ουκρανοί ήδη χάνουν τις δικές τους - είναι καλύτερο να δώσουν στην Ουκρανία όπλα και να βοηθήσουν στην αποδυνάμωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Να αποδυναμωθεί η Ρωσία τόσο ώστε να μην αποτελεί απειλή για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Οι συνεργάτες μας κατανοούν ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι διαδικασία μίας ημέρας. Συζητάμε όχι μόνο για συγκεκριμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και για τη συντήρησή τους, τις επισκευές, την παραγωγή ανταλλακτικών και τα πυρομαχικά. Όλοι κατανοούν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Δεν κρύβουμε τίποτα, μοιραζόμαστε πληροφορίες με τους εταίρους μας.

Όλοι οι υπουργοί της ομάδας λένε: είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος αυτού του πολέμου, ο οποίος θα τελειώσει με τη νίκη της Ουκρανίας, το πιστεύουμε. Αυτό είναι σημαντικό για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Katya Soldak: Πείτε μας πώς είναι να είστε υπουργός Άμυνας όταν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο; Η κυβέρνηση Ζελένσκι παραμένει σταθερή;

Ολέξιι Ρεζνίκοφ: Η κυβέρνηση Ζελένσκι είναι σταθερή, όλοι οι υπουργοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν στην αρχή του πολέμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές έχουν αλλάξει, αλλά αυτές δεν ήταν τεράστιες αλλαγές.

Διορίστηκα υπουργός Άμυνας τρεις μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, στις 4 Νοεμβρίου 2022. Δικηγόρος στην εκπαίδευση, η μόνη στρατιωτική εμπειρία που είχα ήταν η θητεία μου στον σοβιετικό στρατό όταν ήμουν νέος. Το σχέδιό μου ήταν να μεταρρυθμίσω το υπουργείο, να ενημερώσω το σύστημα προμηθειών και εφοδιασμού και να δημιουργήσω στέγαση για το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά όλα αυτά αναβλήθηκαν μόλις άρχισε ο πόλεμος. Το μισό υπουργείο είχε παραλύσει. Δούλευα με λίγους μόνο συνεργάτες, σε καταφύγια, αλλάζοντας τοποθεσίες, επειδή το Κίεβο ήταν περικυκλωμένο.

Σε αυτή τη στρατιωτική κρίση, πολλές λεπτομέρειες έπρεπε αρχικά να παραμείνουν μυστικές και δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διαφάνειας και της ανάγκης της κυβέρνησης να διεξάγει ορισμένες δημόσιες υποθέσεις με μυστικότητα. Η κοινωνία άρχιζε να έχει αμφιβολίες, πράγμα φυσιολογικό για ένα δημοκρατικό κράτος. Μετά βίας είχαμε χρόνο για οποιαδήποτε επικοινωνία με το κοινό μετά την έναρξη του πολέμου. Τώρα που τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν επιστρέψει στην κανονική τους εργασία, υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα.

Αλλάζουμε λίγο τη νομοθεσία, η οποία θα παρέχει διαφάνεια σε καιρό πολέμου χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια. Είμαι έτοιμος να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, ακόμη και πριν τελειώσει ο πόλεμος, και θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στις μεταρρυθμίσεις για να απαλλαγούμε από οτιδήποτε μετασοβιετικό: να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δημόσιου ελέγχου και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και να φέρουμε εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη.

Είμαι δικηγόρος,. Ωστόσο, έκανα 163 άλματα ως αλεξιπτωτιστής όταν υπηρετούσα στο στρατό. Έχω επίσης κάνει 300 καταδύσεις στον ωκεανό. Ως χόμπι, είμαι καλός στη χρήση τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή. Αυτά είναι τα χόμπι μου ως πολίτης. Το 2004, ήμουν δικηγόρος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης. Καθιερώσαμε το κράτος δικαίου κατά τη διάρκεια εκείνων των ψευδών εκλογών και κερδίσαμε, οπότε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έγινε παράνομος πρόεδρος το 2004. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι πρέπει να προστατεύσω τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες. Θέλω να ζήσω σε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία.

Ταξιδεύω πολύ, αλλά τώρα βρίσκομαι στο Κίεβο. Η σύζυγός μου, η κόρη μου και η οικογένειά της, ο γιος μου, τα δύο εγγόνια μου, όλη η ευρύτερη οικογένεια βρίσκεται στο Κίεβο. Τα εγγόνια πηγαίνουν στο σχολείο. Όταν γίνεται αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, πηγαίνουν σε ένα καταφύγιο.

Katya Soldak: Οι Αμερικανοί αναρωτιούνται φυσικά αν υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας για όλη τη βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία. Άλλωστε πρόκειται για πάνω από 100 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής. Ποιοι είναι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί που παρακολουθούν όλη τη στρατιωτική και άλλη βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία και τι την προστατεύει από τη διαφθορά;

Ολέξιι Ρεζνίκοφ: Όλη η δημοσιονομική βοήθεια που λαμβάνουμε από ΗΠΑ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιείται μόνο για κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες καθορίζονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής. Πηγαίνει στην ανοικοδόμηση των υποδομών, στην επισκευή των γεννητριών κ.λπ. Ούτε ένα cent δεν δαπανάται για τον στρατό και τον πόλεμο. Ωστόσο, αν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποφασίσει να μας δώσει όπλα ή κάποια συγκεκριμένα πράγματα για τον πόλεμο, είμαστε πολύ ευγνώμονες και τα χρήματα πηγαίνουν μόνο σε όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά κ.λπ. Χρησιμοποιούμε το σύστημα εφοδιαστικής προμήθειας του ΝΑΤΟ, το ίδιο που χρησιμοποιούν και οι χώρες του ΝΑΤΟ. Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση μπορούν να παρακολουθούν κάθε κομμάτι οπλισμού και να βλέπουν πού καταλήγει, σε ποιο τάγμα και σε ποια ταξιαρχία.

Οι δυτικοί επιθεωρητές μπορούν να εντοπίσουν κάθε κομμάτι του οπλισμού στο σύστημα, και αν θέλουν να το δουν, μπορούν να έρθουν στο πεδίο και να το ελέγξουν με τα ίδια τους τα μάτια. Είμαστε απόλυτα διαφανείς για τους εταίρους μας. Όσο περισσότερο μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας, τόσο περισσότερο μας βοηθούν με τα όπλα. Είμαι βέβαιος ότι μετά τη νίκη μας, η Ουκρανία - η οποία είναι ήδη de facto χώρα του ΝΑΤΟ - θα γίνει de jure χώρα του ΝΑΤΟ.

Katya Soldak: Πώς βλέπετε την τρέχουσα πορεία και κατάσταση του πολέμου;

Ολέξιι Ρεζνίκοφ: Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια διαδικασία συγκέντρωσης πόρων και από τις δύο πλευρές. Κάθε πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία και εμείς περιμένουμε. Είμαστε έτοιμοι για μια επίθεση των Ρώσων και ετοιμάζουμε μια αντεπίθεση. Ο βασικός μας στόχος σε αυτόν τον πόλεμο είναι να νικήσουμε απελευθερώνοντας όλα τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, απελευθερώνοντας το λαό μας και καθιστώντας υπεύθυνους όσους πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι μαζί με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Αποδείξαμε τον τελευταίο χρόνο ότι η Ουκρανία είναι σε θέση όχι μόνο να σταματήσει τον ρωσικό στρατό αλλά και να τον νικήσει.

Κανείς δεν πίστευε ότι ο Δαβίδ θα νικούσε τον Γολιάθ, αλλά αυτό συνέβη χάρη σε αυτή την πέτρα με τη σφεντόνα. Στη δική μας περίπτωση, ο Δαβίδ, με τη βοήθεια των όπλων των φίλων μας, θα νικήσει τον Γολιάθ.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.