Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

Του David Hambling

Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια προβολές στο Twitter. Αρχικά αναρτήθηκε από τον Ουκρανό αξιωματικό Anatoly Shtefan, με το σύντομο κλιπ να δείχνει Ρώσους στρατιώτες να προελαύνουν σε ένα ρημαγμένο πεδίο, οι οποίοι βρίσκονται σε σχηματισμό ομάδας και χτυπιούνται από μια έκρηξη. Οι επιζώντες προσπαθούν να διαφύγουν, μεταφέροντας τους τραυματίες τους, αλλά δέχονται άλλα δύο χτυπήματα. Στη συνέχεια υπάρχουν μόνο ακίνητα σώματα στο έδαφος.

"Όποιος έρθει στη γη μας με σπαθί, θα πεθάνει από το σπαθί", έγραψε ο Shtefan στο Twitter.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ονομάστηκε "ακτίνα θανάτου" λόγω της στενής γραμμής καπνού που αφήνει. Έχει κάποια ομοιότητα με τα χτυπήματα από έξυπνα βλήματα αντιαρματικού πυροβολικού, τα οποία εκρήγνυνται αρκετά πάνω από τον στόχο και εκτοξεύουν ένα μεταλλικό βλήμα προς τα κάτω, αφήνοντας ένα ίχνος καπνού - όπως φαίνεται σε ένα ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό όχημα τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική εξέταση, το ίχνος καπνού απομακρύνεται από το σημείο του πλήγματος. Αυτό υποδηλώνει ότι παράγεται από ένα όπλο shaped charge (του οποίου η κατασκευή επιτρέπει στο εκτοξευόμενο βλήμα να διαπεράσει θωρακίσεις) και είναι παρόμοιο με τα ίχνη καπνού που αφήνουν τα ρωσικά πυρομαχικά παραμονής Lancet.

forbes loitering munition ρωσια

Αυτός ο τύπος πολεμικής κεφαλής, επίσης γνωστός ως High Explosive Anti Tank ή HEAT, συνήθως διαθέτει έναν κοίλο κώνο επενδεδυμένο με μέταλλο. Όταν πυροδοτείται, η εκρηκτική ύλη ανατινάζει το μέταλλο σε ένα στενό πίδακα υψηλής ταχύτητας που διαπερνά εύκολα θωρακίσεις. Ο πύραυλος που μεταφέρει την κεφαλή μοιάζει με έναν ουκρανικής κατασκευής πύραυλο Stugna-P, ο οποίος μπορεί να διαπεράσει πάνω από 800 χιλιοστά ή 31 ίντσες θωράκισης.

Οι πολεμικές κεφαλές HEAT έχουν σχεδιαστεί για να διοχετεύουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της έκρηξης στο σημείο που διαπερνά τη θωράκιση και δεν πετάει πολλά θραύσματα όπως μια χειροβομβίδα.

Έτσι, η πολεμική κεφαλή των 8 κιλών του Stugna-P είναι λιγότερο αποτελεσματική εναντίον πεζών από μια σφαίρα από έναν όλμο 81 χιλιοστών του αμερικανικού στρατού, η οποία ζυγίζει περίπου το μισό, αλλά έχει μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια 35 μέτρων και θα μπορούσε να εξοντώσει μια ολόκληρη ομάδα ατόμων με ένα χτύπημα.

Από τον Δεκέμβριο έχουν εμφανιστεί βίντεο με Stugna-P που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση στρατιωτών. Αν και θεωρητικά υπάρχει μια έκδοση του πυραύλου κατά προσωπικού, φαίνεται ότι είναι σε έλλειψη και οι χειριστές χρησιμοποιούν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους. Και ενώ οι πύραυλοι Javelin που ο καθένας τους κοστίζει όσο μια Ferrari μπορεί να είναι πολύ πολύτιμοι για να δαπανηθούν σε στρατιώτες, ο Stugna-P με 10 χιλιάδες δολάρια ανά βολή παρέχει ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή σε αποστάσεις τριών μιλίων ή και περισσότερο.

Το βίντεο είναι επίσης αποκαλυπτικό και για άλλους λόγους. Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν πεζά, χωρίς κανένα ίχνος από οχήματα μεταφοράς προσωπικού, υποστηρικτικά άρματα μάχης ή άλλα όπλα. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες αναφορές ότι η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο σε επιθέσεις πεζικού χωρίς υποστήριξη για τις επιθέσεις της γύρω από το Μπαχμούτ και αλλού.

Φυσικά, όπως και σε αυτή την περίπτωση, αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά βαριές απώλειες για τους στρατιώτες που προωθούνται, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μισθοφορική μονάδα της Wagner και όχι στον τακτικό ρωσικό στρατό. Αυτοί οι μισθοφόροι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό στρατολογούνται από τον πληθυσμό των φυλακών της Ρωσίας, φαίνεται να θεωρούνται αναλώσιμοι. Όσον αφορά τους διοικητές τους, αν κρατούν τους Ουκρανούς απασχολημένους και ξοδεύουν τα πυρομαχικά τους, αυτό φαίνεται να είναι αρκετό.

Δεύτερον, οι Ρώσοι παρακολουθούνται καθ' όλη τη διάρκεια από ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος - ή ενδεχομένως περισσότερα από ένα - το οποίο τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Οι Ουκρανοί υπερασπιστές γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται ο εχθρός καθ' όλη τη διάρκεια και μπορούν να τους επιτεθούν με πυροβολικό, όλμους, βόμβες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή έμμεσα πυρά από πολυβόλα, ενώ οι Ρώσοι δεν φαίνεται να έχουν ποτέ ιδέα από πού έρχονται τα εισερχόμενα πυρά. Η αξία της τακτικής παρατήρησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ένα από τα ισχυρότερα διδάγματα της σύγκρουσης.

Τρίτον, είναι εντυπωσιακό ότι τα βίντεο με θανάτους σε μάχες, σχετικά σπάνια πριν από λίγα χρόνια, είναι όλο και πιο συνηθισμένα και δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είτε λαμβάνονται από την ίδια την κάμερα του Stugna-P είτε από drone, αυτές οι προσωπικές και κοντινές εικόνες σφαγής αποτελούν πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του τοπίου των μέσων ενημέρωσης. Οι ανεξάρτητοι αναλυτές Oryx ανέλαβαν το έργο της ατομικής καταγραφής κάθε οχήματος που καταστράφηκε σε αυτή τη σύγκρουση. Στο μέλλον, τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη που επεξεργάζονται τον ταχέως αυξανόμενο όγκο δεδομένων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να αρχίσουν να καταγράφουν και κάθε ανθρώπινη απώλεια, και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν μια άμεση καταγραφή του πώς ήταν αυτός ο πόλεμος.

Από μόνο του, το βίντεο καταγράφει μια μικρή επιτυχία στο πεδίο της μάχης. Αλλά ο αποτελεσματικός συντονισμός του drone με τον κατευθυνόμενο πύραυλο, η ακριβής βολή και η έλλειψη τακτικής αίσθησης ή οργάνωσης των Ρώσων μπορεί επίσης να μας πει περισσότερα για την κατάσταση των δύο πλευρών.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.