CEO Clubs Greece: Συζητώντας με τον CEO του ATHEX τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών

CEO Clubs Greece: Συζητώντας με τον CEO του ATHEX τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "On the Frontline" που οργανώνει το CEO Clubs Greece στηρίζοντας την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ των μελών του Club, των σημαντικότερων δηλαδή CEOs και επιχειρηματιών στην Ελλάδα, καθώς και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής (policy makers), ειδικών σε θέματα γεωπολιτικο-οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και των ηγετών θεσμικών οργανισμών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον κύριο Γιάννο Κοντόπουλο, CEO του ATHEX Group, για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα πρόσφατα στον κατάμεστο χώρο του ClubHouse στη Μαρίνα Φλοίσβου, και πλαισιώθηκε από περαιτέρω ανάλυση, με την πολύτιμη συνδρομή ενός πάνελ αποτελούμενο από επίλεκτους CEOs εισηγμένων εταιριών και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους λοιπούς συμμετέχοντες. 

Μέσα από τις παρουσιάσεις, τη συζήτηση και τη συνήθη συν-δημιουργική διαδικασία που χαρακτηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Club, η συγκεκριμένη εκδήλωση επιδίωκε να "φωτίσει" πτυχές που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας που ενδεχομένως εμποδίζει τις Ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν σωστά τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρονται με την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Όπως έχει παρατηρηθεί, πολλές Ελληνικές εταιρίες αντιμετωπίζουν ακόμα με δισταγμό ή και δυσπιστία τόσο τη διαδικασία όσο και τον θεσμό, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους. Η ενίσχυση της γνώσης σχετικά με  το ΧΑΑ τόσο σε ότι αφορά τα οφέλη, όσο και τις προκλήσεις για τις εταιρίες είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική. Με βάση, τις εξελίξεις στην τοπική και διεθνή αγορά, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν θεωρείται πλέον "πολυτέλεια" αλλά, συχνά, ένας ταχύς και ασφαλής δρόμος για την επίτευξη των στρατηγικών σχεδίων μίας επιχείρησης, γι’ αυτό και η αναθεώρηση της υπάρχουσας νοοτροπίας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ηγέτες της χώρας έχει σημασία.

Όπως τονίστηκε και αναλύθηκε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, εκτός από σχετικά εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε κεφάλαιο ανάπτυξης, οι εισηγμένες εταιρίες, ανάμεσα στα άλλα, βελτιώνουν τη διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνησή τους, επιτυγχάνουν δυναμικότερη και ευρύτερη προώθηση του προφίλ και των εργασιών τους σε ένα εκτεταμένο, διεθνές φάσμα επενδυτών, καταναλωτών, και μελλοντικών στελεχών/υπαλλήλων, και διατηρούν τον διοικητικό έλεγχο, αποφεύγοντας τις συνήθεις παρεμβάσεις που παρατηρούνται σε περίπτωση χρηματοδότησης μέσω venture capital. Καθώς αυξάνει η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η δομή και οι κανόνες που απαιτούνται από τις εισηγμένες εταιρίες λειτουργούν ως πυξίδα και βοηθούν την ηγεσία στο να ανταποκρίνεται εγκαίρως και επιτυχώς στις εκάστοτε αλλαγές.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, του οποίου η φήμη έχει ανακάμψει σημαντικά, είναι πλέον ιδιωτικοποιημένο και εισηγμένο, προσφέρει καθετοποιημένες υπηρεσίες (γεγονός που δεν ισχύει για όλα τα Χρηματιστήρια) και ακολουθεί τις διαδικασίες και πρακτικές των λοιπών Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε η αναγνωρισμένα υψηλή και ξεχωριστή ποιότητα των υπηρεσιών του ΧΑΑ βοήθησε τις εισηγμένες εταιρίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης της χώρας και κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ελληνικής και διεθνούς αγοράς, με αποτέλεσμα, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εισηγμένες εταιρίες να αντλήσουν πάνω από 13 δις Ευρώ, ενώ ξένοι επενδυτές αποτελούν μέχρι και το 50% των μετόχων των εισηγμένων εταιριών και συμβάλλουν κατά περίπου 60% στις καθημερινές συναλλαγές. 

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια περαιτέρω συζήτησης ανάμεσα σε τέσσερις CEOs εισηγμένων εταιριών-μέλη του Club, συμπληρώνοντας την παρουσίαση του κυρίου Κοντόπουλου. Υπό τον συντονισμό του κυρίου Πάνου Μαρτίνη (CEO, Softone Technologies), οι κ.κ. Μιχάλης Ε. Οικονομάκης (Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος), Παναγιώτης Γιαννουλέας (αναπληρωτής CEO του Ομίλου Lavipharm), Πάνος Βασιλειάδης (CEO, Ideal Holdings), και Αντωνής Κοτζαμανίδης (Managing Director της Entersoft) μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία από την παρουσία των εταιριών τους στο ΧΑΑ, τα οφέλη, τις αλλαγές, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και βέβαια τις επιτυχίες τους. Ανάμεσα στα άλλα, τονίστηκε η πειθαρχία και διαφάνεια που πέτυχαν οι εταιρίες στη διακυβέρνησή τους, η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας στη μετάβαση από ιδιωτικό (και, σε πολλές περιπτώσεις, οικογενειακό) καθεστώς σε εισηγμένο/πολυμετοχικό, η υποστήριξη που έλαβαν σε αναγκαίες στιγμές καθώς και τα πλεονεκτήματα του διαμοιρασμού ευθυνών σε περισσότερους και διαφοροποιημένους stakeholders.

Οι συμμετέχοντες CEOs, τέλος, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της κατάλληλης στιγμής για την είσοδο μίας εταιρίας στο χρηματιστήριο, η οποία, κατά γενική αποδοχή, εφ’ όσον υπάρχει ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο και βοηθούν οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, είναι καλύτερο να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε, η τρέχουσα θέση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ευνοεί τις εγχώριες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που χαίρουν συσσωρευμένης ζήτησης από επενδυτές, προσφέροντας μία εξαιρετική ευκαιρία για όλες εκείνες τις εταιρίες που ενδιαφέρονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου.

Μέσα από αυτή την ανταλλαγή απόψεων, οι CEOs μοιράστηκαν τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους και πήραν εμπεριστατωμένες απαντήσεις μέσα από δυναμικές τοποθετήσεις των ομιλητών σε κάποια από τα θέματα που επεσήμαναν. Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Κοντόπουλος ενδυνάμωσε την άμεση επαφή του με κορυφαίους CEOs και επιχειρηματίες της χώρας μας, αποκτώντας επιπλέον πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην περαιτέρω εξέλιξη του ΧΑΑ. Το βάθος και η ποιότητα της συζήτησης και η αξία των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν επιβεβαίωσαν την ανάγκη διατήρησης μιας τέτοιας ανοιχτής, αμφίδρομης επικοινωνίας, θέτοντας τις βάσεις για παρόμοιες συναντήσεις στο μέλλον.

"Η παρουσία του κου Κοντόπουλου στο Club μάς έδωσε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε ένα θέμα που συχνά αντιμετωπίζεται ως τεχνικό, αλλά στην ουσία είναι άκρως στρατηγικό και πολυδιάστατο", αναφέρει η κα Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece. "Μέσα από τέτοιες συζητήσεις, το  CEO Clubs Greece φιλοδοξεί να προσφέρει αδιάλειπτα  το ασφαλές πλαίσιο που είναι απαραίτητο για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στα μέλη μας και καίριους stakeholders της ελληνικής οικονομίας ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία συν-δημιουργίας να αναδυθούν μακροπρόθεσμες λύσεις, ενισχύοντας τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η σημερινή και μελλοντική ηγεσία στη χώρα μας". 

Περισσότερες πληροφορίες για το CEO Clubs Greece μπορείτε να βρείτε εδώ 

Περισσότερα από Forbes

Γιάννης Καντώνιας (Cosmos Aluminium): Ενισχύουμε συνεχώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά

"Εργαζόμαστε για τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη που θα θέσει νέα πρότυπα για την αποτελεσματικότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη στον κλάδο μας".

Ν. Σινογιάννης, Γενικός Διευθυντής Porsche: H σχέση των Ελλήνων με την Porsche παραμένει διαχρονικά σταθερή και διαρκώς ισχυροποιείται

Με "όχημα" τα νέα της μοντέλα – την αναβαθμισμένη Taycan, την ολοκαίνουργια Panamera, την ανανεωμένη 911 και την αμιγώς ηλεκτρική Macan – η Porsche επιδιώκει να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Κώστας Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens Ελλάδας: Στρατηγική μας δέσμευση η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Για μια "στρατηγική συνένωση" των δυνάμεων της ALD Automotive και της LeasePlan κάτω από την εταιρική ταυτότητα Ayvens – έναν παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη κινητικότητα – που οδήγησε στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην αγορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών της, κάνει λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens, Κώστας Πετρούτσος.

Χάρης Λαούδης (Max Greece): Πρώτιστη ανάγκη των brands σήμερα είναι η μεγιστοποίηση της ζήτησης και των άμεσων πωλήσεων μέσω της διαφήμισης

"Αποτελούμε πλέον συνεργάτη ανάπτυξης για τους πελάτες μας παραμένοντας σταθεροί στο όραμά μας ως proven growth catalyst", τονίζει ο CEO της Max Media.

Karolina Markiewicz-Kuskowska (Henkel): Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας

Για μια μεγάλη πρόκληση με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας της Henkel Consumer Brands (HCB), της νεοσύστατης δομής που συγχωνεύει τις επιχειρηματικές μονάδες Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Οικιακής Χρήσης και Προϊόντων Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, κάνει λόγο σε συνέντευξη της η Karolina Markiewicz-Kuskowska.

ClubHouse του CEO Clubs Greece: Ένα όραμα που απογειώθηκε

Δύο χρόνια από την ίδρυση του, το ClubHouse, ο premium ιδιωτικός χώρος του CEO Clubs Greece, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του σχεδιασμού του και έχει μετατραπεί πλέον σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ηγεσίας στην Ελλάδα.

Φωτ. Καραγεώργη (Giochi Preziosi): Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν μια πιο ισορροπημένη και περιεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων

"Η διαφορετική κοινωνική εμπειρία των γυναικών μπορεί να φέρει μια ποικιλία προσεγγίσεων και ιδεών, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επιχείρηση".

Δ. Λυμπεράκης (Egnatia-Aviation): Πιλότος σημαίνει να μάθεις να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα

"Ο πιλότος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιβατικού ή εμπορευματικού αεροσκάφους"

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.