Γιάννης Καντώνιας (Cosmos Aluminium): Ενισχύουμε συνεχώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά

Γιάννης Καντώνιας (Cosmos Aluminium): Ενισχύουμε συνεχώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά

Στόχος της Cosmos Aluminium είναι να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά και να καταστεί σημείο αναφοράς για την ποιότητα και την καινοτομία στον τομέα της διέλασης αλουμινίου, αξιοποιώντας τις συνέργειες που επιφέρει η συγχώνευσή της με την ΕΤΕΜ, σημειώνει ο Vice President και Managing Director της εταιρείας, Γιάννης Καντώνιας.

Όπως σημειώνει, η φετινή χρονιά ήταν κομβική για την Cosmos Aluminium, αφού παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων στο μέλλον.

Πώς εξελίσσεται η συγχώνευση με την ΕΤΕΜ; Είστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η συγχώνευση της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ προχωρά με γοργούς ρυθμούς κι εξαιρετικά αποτελέσματα. Καθημερινά, βιώνουμε τα πλεονεκτήματα της συνέργειας μεταξύ των δύο οργανισμών, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, την ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και την επέκταση της εμβέλειάς μας στη διεθνή αγορά. Η διαδικασία ολοκλήρωσής μας σχεδιάστηκε με ακρίβεια, εστιάζοντας στη διατήρηση της λειτουργικής αριστείας και στην αξιοποίηση των συνδυασμένων δυνατοτήτων και των δύο εταιρειών.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας, αλλά να γίνουμε το σημείο αναφοράς για την ποιότητα και την καινοτομία στον τομέα της διέλασης αλουμινίου. Εργαζόμαστε για τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη που θα θέσει νέα πρότυπα για την αποτελεσματικότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη στον κλάδο μας. Είμαι βέβαιος ότι οι βάσεις που βάλαμε σήμερα θα επιταχύνουν την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια. 

Πώς εξελίσσεται η χρονιά για την εταιρεία σας και ποιες οι προσδοκίες σας για το σύνολο του έτους; 

Η φετινή χρονιά ήταν κομβική για την Cosmos Aluminium. Παρά τις προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά, καταφέραμε να διατηρήσουμε σταθερή και συνεχή ανάπτυξη και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Η στρατηγική μας να επικεντρωνόμαστε σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, λειτουργική αποτελεσματικότητα και βιώσιμες πρακτικές έχει αποδειχθεί ότι είναι βασικός μοχλός επιτυχίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η θετική δυναμική θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους, με αυξανόμενη ζήτηση στις βασικές αγορές μας. Η κύρια προσδοκία μας είναι να κλείσουμε τη χρονιά με σημαντική ανάπτυξη, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, κάτι που θα μας επιτρέψει να θέσουμε τα θεμέλια για πιο φιλόδοξους στόχους στο μέλλον.

Ως καθαρά εξαγωγική εταιρεία με βάση την Ελλάδα ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Η λειτουργία ως εταιρεία εξαγωγικού προσανατολισμού στην Ελλάδα συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Ένα από τα βασικά εμπόδια είναι η πολυπλοκότητα των διεθνών εμπορικών κανονισμών και η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα διαφορετικά πρότυπα αυτών των αγορών. Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες προσθέτουν επίσης επίπεδα δυσκολίας στις δραστηριότητές μας καθώς και έντονη αίσθηση αβεβαιότητας. Αν σε αυτό το μίγμα προστεθεί και η σχεδόν εχθρική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας από την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό ανεβάζει τον δείκτη πολυπλοκότητας σε δυσθεώρητα επίπεδα. 

Η προσαρμοστικότητά και η δέσμευσή μας στην ποιότητα, μας επέτρεψαν να μετατρέψουμε τις παραπάνω προκλήσεις σε ευκαιρίες. Εστιάζοντας στην καινοτομία, τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, στις διαπροσωπικές σχέσεις και τη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών σε όλο τον κόσμο, παραμένουμε ανθεκτικοί απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Η έδρα της Εταιρείας στην Ελλάδα προσφέρει ένα εύρος πλεονεκτημάτων που προκύπτουν κυρίως από τη στρατηγική θέση της χώρας, η οποία παρέχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
 
Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του/της CEO σε ό,τι αφορά στην αξία και στο μέλλον της εταιρείας του/της;

Η φήμη ενός CEO είναι θεμελιώδης για την επιτυχία και το μέλλον μιας εταιρείας. Ένας Διευθύνων Σύμβουλος οφείλει να ενσαρκώνει το όραμα και τις αξίες του οργανισμού. Με πολλούς τρόπους, η φήμη του Διευθύνοντος Συμβούλου αντανακλά την ακεραιότητα, την ηγεσία και την ικανότητα της εταιρείας να καινοτομεί. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των συνεργατών αλλά και των εργαζομένων, συχνά ευθυγραμμίζουν την εμπιστοσύνη και τη δέσμευσή τους με τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην αγορά.

Ένας ισχυρός, αξιόπιστος ηγέτης ενισχύει την εμπιστοσύνη, η οποία μεταφράζεται σε ουσιαστικές συνεργασίες, καθώς και την ικανότητα προσέλκυσης νέων πελατών και ευκαιριών. Δεν αναφέρομαι απλώς στην επιχειρηματική οξυδέρκεια, αλλά στο πώς ένας Διευθύνων Σύμβουλος επικοινωνεί το όραμά του, χειρίζεται τις προκλήσεις και δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και εμπνέονται για να αποδώσουν τα μέγιστα, προκειμένου να ωφεληθεί ο ίδιος ο οργανισμός.
 
Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

Το μέλλον της ηγεσίας θα καθοριστεί από την προσαρμοστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δέσμευση για συνεχή μάθηση κι ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Το επιχειρηματικό τοπίο εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ και οι ηγέτες του αύριο πρέπει να μπορούν να περιστρέφονται γρήγορα ως απάντηση σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η ψηφιακή εξοικείωση δεν είναι πλέον προαιρετική - είναι αναγκαιότητα. Τα στελέχη πρέπει να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις της καλπάζουσας τεχνολογίας, προκειμένου να καταφέρουν να οδηγήσουν την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, η συναισθηματική νοημοσύνη και η εν συναίσθηση είναι κρίσιμες σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο. Οι ηγέτες που μπορούν να καλλιεργήσουν σχέσεις, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν ισχυρές ομάδες θα έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα. Τέλος, το πάθος για βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη είναι το κλειδί. Οι καταναλωτές και οι επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις να διαδραματίσουν ρόλο στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Τα μελλοντικά στελέχη δεν πρέπει να είναι μόνο ειδικευμένοι στρατηγοί αλλά και πρωταθλητές θετικών αλλαγών. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει να δείχνουν υψηλά επίπεδα προσαρμοστικότητας. 

Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Στην Cosmos Aluminium, έχουμε ενσωματώσει τις αρχές ESG στον πυρήνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής. Έχουμε θέσει σαφείς, μετρήσιμους στόχους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, έως την προώθηση πρωτοβουλιών ενεργειακής απόδοσης και ανακύκλωσης. Η εστίασή μας στη βιωσιμότητα υπερβαίνει τη συμμόρφωση - πρόκειται για τη δημιουργία μιας επιχείρησης που συμβάλλει θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον, με διευρυμένες ενέργειες και δράσεις που ωφελούν το σύνολο αλλά και τους εργαζομένους μας.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, γνωρίζουμε καλά το μεταβαλλόμενο τοπίο. Οι επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα σε εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα ESG. Από πλευράς μας, είμασταν διορατικοί στην προσαρμογή του μοντέλου διαχείρισης ώστε να αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα, ενσωματώνοντας τις εκτιμήσεις ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προστατεύουμε τις δραστηριότητές μας στο μέλλον, αλλά και ενισχύουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.
 
Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;

Απολύτως. Η προσωπική δέσμευση ενός Διευθύνοντος Συμβούλου στα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πλέον κρίσιμο μέρος του ηγετικού του ρόλου. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία. Οι CEOs που ασχολούνται με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και θέματα ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, δίνουν ρυθμό σε ολόκληρο τον οργανισμό τους. Σηματοδοτεί στους εργαζομένους, τους επενδυτές και τους πελάτες ότι η εταιρεία δεν βασίζεται μόνο στο κέρδος αλλά και στον σκοπό.

Όσον αφορά στην Cosmos Aluminium, προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία εκτείνεται πέρα ​​από την αίθουσα συνεδριάσεων και τα Διοικητικά συμβούλια. Είτε υποστηρίζοντας βιώσιμες πρακτικές και κοινοτικές πρωτοβουλίες είτε υποστηρίζοντας πολιτικές που προωθούν την κοινωνική ισότητα, η δέσμευση ενός Διευθύνοντος Συμβούλου με κοινωνικά ζητήματα είναι απαραίτητη. Όχι μόνο αντανακλά τις αξίες της εταιρείας αλλά δημιουργεί επίσης μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική εταιρική κουλτούρα.

Ο Γιάννης Καντώνιας είναι μέλος του CEO Club Greece

Περισσότερα από Forbes

CEO Clubs Greece: Συζητώντας με τον CEO του ATHEX τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών "On the Frontline" που οργανώνει το CEO Clubs Greece πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον κύριο Γιάννο Κοντόπουλο, CEO του ATHEX Group, για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ν. Σινογιάννης, Γενικός Διευθυντής Porsche: H σχέση των Ελλήνων με την Porsche παραμένει διαχρονικά σταθερή και διαρκώς ισχυροποιείται

Με "όχημα" τα νέα της μοντέλα – την αναβαθμισμένη Taycan, την ολοκαίνουργια Panamera, την ανανεωμένη 911 και την αμιγώς ηλεκτρική Macan – η Porsche επιδιώκει να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Κώστας Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens Ελλάδας: Στρατηγική μας δέσμευση η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Για μια "στρατηγική συνένωση" των δυνάμεων της ALD Automotive και της LeasePlan κάτω από την εταιρική ταυτότητα Ayvens – έναν παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη κινητικότητα – που οδήγησε στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην αγορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών της, κάνει λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens, Κώστας Πετρούτσος.

Χάρης Λαούδης (Max Greece): Πρώτιστη ανάγκη των brands σήμερα είναι η μεγιστοποίηση της ζήτησης και των άμεσων πωλήσεων μέσω της διαφήμισης

"Αποτελούμε πλέον συνεργάτη ανάπτυξης για τους πελάτες μας παραμένοντας σταθεροί στο όραμά μας ως proven growth catalyst", τονίζει ο CEO της Max Media.

Karolina Markiewicz-Kuskowska (Henkel): Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας

Για μια μεγάλη πρόκληση με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας της Henkel Consumer Brands (HCB), της νεοσύστατης δομής που συγχωνεύει τις επιχειρηματικές μονάδες Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Οικιακής Χρήσης και Προϊόντων Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, κάνει λόγο σε συνέντευξη της η Karolina Markiewicz-Kuskowska.

ClubHouse του CEO Clubs Greece: Ένα όραμα που απογειώθηκε

Δύο χρόνια από την ίδρυση του, το ClubHouse, ο premium ιδιωτικός χώρος του CEO Clubs Greece, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του σχεδιασμού του και έχει μετατραπεί πλέον σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ηγεσίας στην Ελλάδα.

Φωτ. Καραγεώργη (Giochi Preziosi): Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν μια πιο ισορροπημένη και περιεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων

"Η διαφορετική κοινωνική εμπειρία των γυναικών μπορεί να φέρει μια ποικιλία προσεγγίσεων και ιδεών, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επιχείρηση".

Δ. Λυμπεράκης (Egnatia-Aviation): Πιλότος σημαίνει να μάθεις να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα

"Ο πιλότος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιβατικού ή εμπορευματικού αεροσκάφους"

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.