Κώστας Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens Ελλάδας: Στρατηγική μας δέσμευση η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Κώστας Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens Ελλάδας: Στρατηγική μας δέσμευση η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Για μια "στρατηγική συνένωση" των δυνάμεων της ALD Automotive και της LeasePlan κάτω από την εταιρική ταυτότητα Ayvens – έναν παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη κινητικότητα – που οδήγησε στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στην αγορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών της, κάνει λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ayvens, Κώστας Πετρούτσος. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ήδη ιδιαίτερα σημαντικό, με το 12% των συνολικών ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων να γίνονται σήμερα από την Ayvens, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από αυτές τις ταξινομήσεις, το 20% αφορά αυτοκίνητα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων. 

Τονίζει παράλληλα ότι η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ayvens, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της εταιρείας βρίσκεται πάντα η κοινωνική ευαισθησία και "η επιστροφή στην κοινωνία μέρους της εμπιστοσύνης που μας δείχνει". Την ίδια στιγμή, εκφράζει την αισιοδοξία του για την τρέχουσα χρονιά, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της Ayvens φαίνονται ιδιαίτερα θετικές. "Η επέκταση των υπηρεσιών μας με ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης στόλου και εξατομικευμένα πακέτα μίσθωσης ενισχύει τη θέση μας στην αγορά και προσελκύει νέους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Ayvens προχωρά σε μία ακόμα σημαντική επένδυση στη χώρα μας: τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου κινητικότητας (Mobility Centre) στην Ελλάδα, στη Μαγούλα Αττικής", αναφέρει. 

Το 2023 σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα για την εταιρεία μετά τη συγχώνευση της ALD Automotive και της LeasePlan.  Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτή τη διαδρομή;

Το 2023 αποτέλεσε μια καθοριστική χρονιά για την εταιρεία μας, καθώς η συγχώνευση της ALD Automotive και της LeasePlan δημιούργησε την Ayvens, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο κινητικότητας παγκοσμίως. Αυτή η στρατηγική συνένωση συνδυάζει την κληρονομιά, την πλούσια τεχνογνωσία και την εμπειρία δύο από των πιο καινοτόμων και αξιόπιστων εταιρειών του κλάδου. 

Η σύμπραξη των δυνάμεων της ALD Automotive και της LeasePlan κάτω από την εταιρική ταυτότητα Ayvens, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένες και πρωτοποριακές λύσεις στους πελάτες μας, αξιοποιώντας τις καλύτερες πρακτικές και την προηγμένη τεχνολογία που προέρχεται από τους δύο οργανισμούς. Παράλληλα, η συγχώνευση ενίσχυσε τη θέση μας στην αγορά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Ποιο είναι το αποτύπωμα σήμερα της Ayvens στην εγχώρια αγορά της αυτοκίνησης;

Το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ήδη ιδιαίτερα σημαντικό. Το 12% των συνολικών ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων, γίνονται σήμερα από την Ayvens. Από αυτές τις ταξινομήσεις, το 20% αφορά αυτοκίνητα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων. Με τους 270 ανθρώπους μας και πληθώρα συνεργατών, εξυπηρετούμε 60.000 αυτοκίνητα, αποδεικνύοντας την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε και να διαχειριζόμαστε έναν τεράστιο στόλο, με Μ.Ο. ηλικίας οχημάτων τα 2,5 χρόνια και αξία πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Η σταθερή επένδυση στη βιωσιμότητα και στην υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών μας, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Ayvens στην ελληνική αγορά, στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Παράλληλα, για τους οδηγούς και πελάτες μας, μεταφράζεται σε αξιόπιστα, σωστά συντηρημένα οχήματα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα για τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει η εταιρεία σε αυτή την κατεύθυνση και ποιες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος;

Η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ayvens και για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει καθοριστικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας την ηγετική θέση μας στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Μια από αυτές είναι και η ετήσια έρευνα "Ayvens Mobility Guide" που εξετάζει τον βαθμό ωριμότητας για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 47 χώρες. 

Η εταιρεία παγκοσμίως στηρίζει την ανάπτυξή της σε βιώσιμες λύσεις κινητικότητας διαχειριζόμενη πάνω από 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όραμα μας για την Ελλάδα είναι αντίστοιχο. Διευκολύνουμε τόσο τη μίσθωση των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και την ανάπτυξη λύσεων ιδιωτικής και δημόσιας φόρτισης. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής για να υποστηρίξουμε τους διαχειριστές στόλων στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, βοηθώντας τους να λαμβάνουν πιο βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές αποφάσεις. 

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα συνοδεύεται από προκλήσεις. Ένα μεγάλο μέρος των δυνητικών χρηστών δεν έχει πλήρη εικόνα των πλεονεκτημάτων των ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που μπορεί να περιορίσει την αποδοχή τους.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της εταιρείας  για την τρέχουσα χρονιά;

Για την τρέχουσα χρονιά, οι προοπτικές της Ayvens φαίνονται ιδιαίτερα θετικές. Η επέκταση των υπηρεσιών μας με ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης στόλου και εξατομικευμένα πακέτα μίσθωσης ενισχύει τη θέση μας στην αγορά και προσελκύει νέους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Ayvens προχωρά σε μία ακόμα σημαντική επένδυση στη χώρα μας: τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου κινητικότητας (Mobility Centre) στην Ελλάδα, στη Μαγούλα Αττικής. Αυτή η σύγχρονη εγκατάσταση, που εκτείνεται σε 60 στρέμματα, λειτουργεί ως κόμβος για μια σειρά από υπηρεσίες, όπως νέες εμπειρίες παραλαβής και παράδοσης, αντικατάστασης και επιστροφής αυτοκινήτου. 

Ταυτόχρονα, ένας ακόμα σημαντικός πυλώνας δραστηριότητας της Ayvens στην Ελλάδα είναι η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Με το λανσάρισμα της νέας πλατφόρμας, Ayvens Carmarket, η εταιρεία στοχεύει στην πλήρη αναδιάρθρωση της εγχώριας αντίληψης για τον τομέα αυτό. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για τη χονδρική πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων, σχεδιασμένων ειδικά για επαγγελματίες και εμπόρους αυτοκινήτων. Δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από την Ayvens έχει και ο πελάτης λιανικής μέσω του ψηφιακού αλλά και του φυσικού εκθεσιακού μας χώρου. 

Η ουσιαστική μας δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα μάς βοηθά να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς μας στόχους και να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγετική μας θέση στον κλάδο.

Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG έχει αναμορφώσει το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας μας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας, τόσο στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων όσο και σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας λειτουργίας. 

Παρακολουθούμε το αποτύπωμά μας μέσα από αναφορές προόδου σε θέματα ESG, ελέγχοντας ότι οι πρακτικές μας είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς και τα πρότυπα και σχεδιάζοντας σε αυτήν την βάση τις μελλοντικές μας κινήσεις.

Ταυτόχρονα, στο κέντρο της φιλοσοφίας της Ayvens βρίσκεται πάντα η κοινωνική ευαισθησία και η επιστροφή στη κοινωνία μέρους της εμπιστοσύνης που μας δείχνει. Ο στρατηγικός αυτός στόχος της εταιρείας επιβεβαιώνεται ήδη από τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες χρονιές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρωταγωνιστούμε σε επιδραστικές και προσεκτικά επιλεγμένες πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που εστιάζουν στην μείωση της σπατάλης τροφίμων, την ενεργή στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων, σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και σε δράσεις μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Με βάση μας την αειφορία, την κοινωνική ευθύνη και την υπεύθυνη διακυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να οδηγήσουμε την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, αξιοποιώντας οφέλη και ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των αρχών ESG.

*Ο Κώστας Πετρούτσος είναι μέλος του CEO Club Greece

Περισσότερα από Forbes

Χάρης Λαούδης (Max Greece): Πρώτιστη ανάγκη των brands σήμερα είναι η μεγιστοποίηση της ζήτησης και των άμεσων πωλήσεων μέσω της διαφήμισης

"Αποτελούμε πλέον συνεργάτη ανάπτυξης για τους πελάτες μας παραμένοντας σταθεροί στο όραμά μας ως proven growth catalyst", τονίζει ο CEO της Max Media.

Karolina Markiewicz-Kuskowska (Henkel): Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας

Για μια μεγάλη πρόκληση με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας της Henkel Consumer Brands (HCB), της νεοσύστατης δομής που συγχωνεύει τις επιχειρηματικές μονάδες Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Οικιακής Χρήσης και Προϊόντων Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, κάνει λόγο σε συνέντευξη της η Karolina Markiewicz-Kuskowska.

ClubHouse του CEO Clubs Greece: Ένα όραμα που απογειώθηκε

Δύο χρόνια από την ίδρυση του, το ClubHouse, ο premium ιδιωτικός χώρος του CEO Clubs Greece, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του σχεδιασμού του και έχει μετατραπεί πλέον σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ηγεσίας στην Ελλάδα.

Φωτ. Καραγεώργη (Giochi Preziosi): Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν μια πιο ισορροπημένη και περιεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων

"Η διαφορετική κοινωνική εμπειρία των γυναικών μπορεί να φέρει μια ποικιλία προσεγγίσεων και ιδεών, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επιχείρηση".

Δ. Λυμπεράκης (Egnatia-Aviation): Πιλότος σημαίνει να μάθεις να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα

"Ο πιλότος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιβατικού ή εμπορευματικού αεροσκάφους"

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece: Αναβαθμίζοντας τις ικανότητες των μελών ΔΣ στην Ελλάδα στην Πράξη

Εν μέσω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθήκων διεθνώς, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Πόλυ Λεονταρίδη (ITF Hellas): Καινοτομίες, Υψηλοί Στόχοι και Ανάπτυξη Ταλέντων

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η ITF Hellas θέτει νέους στόχους με μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλέξης Δούκας (Optimal): Αυτό που ξεχωρίζει μια πετυχημένη επιχείρηση από μια αποτυχημένη είναι το ανθρώπινο δυναμικό

Με πολυετή πορεία στο χώρο των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού η Optimal έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει 360 εξειδικευμένες ποιοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Δούκας.