Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο Andrea Rotunno, CEO της εταιρείας, η επιλογή της Ελλάδας πηγάζει από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει θεσμικός φορέας που να προσφέρει μια υπηρεσία που να μπορεί να παρέχει ρευστότητα στους πολίτες χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε τράπεζα.

Για τη σημασία της θέσης του CEO σε μια εταιρεία, τονίζει ότι "το να είμαι CEO δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης που με τιμά, αλλά τείνω να πιστεύω ότι η εκπλήρωση βρίσκεται στην καρδιά κάθε επαγγέλματος".

-Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Πώς αποφασίσατε να επεκταθείτε στη χώρα και πώς αξιολογείτε τα πρώτα σας αποτελέσματα εδώ;

Ναι, έχουμε ξεπεράσει τον ένα χρόνο στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα της εταιρείας μας τον Οκτώβριο του 2022. Δεδομένων των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που έχουμε επιτύχει στην αγορά και της εκτίμησης που έχουμε λάβει από πελάτες που μας χρησιμοποιούν τώρα ως τακτικό συνεργάτη, σκεφτόμαστε να ανοίξουμε και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά τα υψηλά πρότυπα της εταιρείας μας οδηγούν  να το κάνουμε χωρίς πίεση. Η επιλογή της Ελλάδας πηγάζει από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει θεσμικός φορέας που να προσφέρει μια υπηρεσία που να μπορεί να παρέχει ρευστότητα στους πολίτες χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε τράπεζα. Η αξιοπιστία και το τραπεζικό μας υπόβαθρο μας επιτρέπουν να είμαστε αξιόπιστοι στην αγορά, προσφέροντας γρήγορη, διαφανή και φιλική εξυπηρέτηση. Το 2023, γίναμε δεκτοί στην Pignus, την παγκόσμια ένωση ενεχυροδανειστών, ως εκπρόσωπος ολόκληρης της χώρας, θέση που κατείχε προηγουμένως το Ενεχυροδανειστήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος. Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες της Ελλάδας και στη συγγένειά μας με την Ιταλία, όπου είμαστε ο ηγέτης της αγοράς.

-Η Ελλάδα είχε δει μια απότομη αύξηση των άμεσων αναγκών ρευστότητας κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης. Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι ανάγκες για παροχή άμεσης ρευστότητας; Η ζήτηση αυξάνεται ή μειώνεται συνολικά στην αγορά;

Σήμερα, αν και η οικονομική κατάσταση είναι πιο σταθερή, η ζήτηση για άμεσες λύσεις ρευστότητας παραμένει υψηλή. Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης· Μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή για προσωπικούς, επαγγελματικούς ή απρόβλεπτους καθημερινούς λόγους. Από την αρχή του έτους, παρατηρήσαμε μια αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας, καθώς οι πελάτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές μεθόδους χρηματοδότησης, οι οποίες είναι συχνά πιο περίπλοκες και χρονοβόρες. Ο δανεισμός με ενέχυρο προσφέρει πραγματική ταχύτητα σε σύγκριση με άλλες πιστωτικές υπηρεσίες. Το πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο σας επιτρέπει να φύγετε άμεσα με ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να καλύψετε τις άμεσες ανάγκες σας.

-Σε ποιο βαθμό οι πελάτες σας ανακτούν τα ενέχυρα που σας δίνουν; Ποιες προθεσμίες έχουν;

Στην ProntoPegno ΕΝΕΧΥΡΟ ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες και διατηρούμε ανοιχτή επικοινωνία με τους πελάτες μας για να διασφαλίσουμε την ικανοποίηση και την αφοσίωσή τους. Καθημερινά καλούμαστε να εκτιμήσουμε αληθινούς θησαυρούς με συναρπαστικές ιστορίες. Αυτά κυμαίνονται από πολυτελή ρολόγια έως οικογενειακά κοσμήματα, χρυσό, πολύτιμους λίθους και νομίσματα.

Η πλειοψηφία των πελατών μας παίρνουν πίσω τα ενεχυριασμένα αντικείμενά τους και αυτό είναι σημαντικό για εμάς, επειδή οδηγεί πραγματικά σε αυτό το οικονομικό κίνητρο για ιδιώτες. Προσφέρουμε ευέλικτους όρους αποπληρωμής που κυμαίνονται από ένα, τρεις, έξι έως και 12 μήνες. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στους πελάτες μας να διαχειρίζονται τις αποπληρωμές τους ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Προσφέρουμε επίσης επιλογές επέκτασης-ανανέωσης εάν ο πελάτης χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Η διαφάνεια και η ευελιξία των όρων μας δίνει στους πελάτες μας εμπιστοσύνη και τους ενθαρρύνει να διεκδικήσουν την περιουσία τους.

Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να ανακτήσουν την περιουσία τους αφού καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητάς τους. Οι άνθρωποι πρέπει να μας βλέπουν ως συνεργάτη που υποστηρίζει τις ανάγκες τους και πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή, γνωρίζοντας ότι μπορούν να βασίζονται στον επαγγελματισμό μας.

Τι συναισθήματα προκαλεί η θέση του CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

Το να είμαι CEO δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης που με τιμά, αλλά τείνω να πιστεύω ότι η εκπλήρωση βρίσκεται στην καρδιά κάθε επαγγέλματος. Διορίστηκα Διευθύνων Σύμβουλος σε πολύ νεαρή ηλικία και έχω ευθύνες που είναι τόσο συναρπαστικές όσο και προκλητικές. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας και συμβάλλοντας θετικά στην κοινωνία. Αλλά ο ρόλος φέρνει επίσης προκλήσεις, όπως η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση κινδύνων. Για να διαχειριστώ αυτά τα συναισθήματα, είναι επίσης πολύ σημαντικό να ισορροπήσω την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Για να το κάνω αυτό, φροντίζω την ψυχική και σωματική μου υγεία και προσπαθώ να διατηρήσω μια ισορροπία. Ο αθλητισμός και η οικογένειά μου είναι τα κλειδιά αυτής της ζωής των 100 χλμ/ώρα που απολαμβάνω περισσότερο κάθε μέρα.

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται συνεχώς. Η συνεχής κατάρτιση, τα σεμινάρια, τα συνέδρια και η ανάγνωση επαγγελματικών δημοσιεύσεων είναι απαραίτητα για την ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς. Επαγγελματικά δίκτυα, όπως το CEO Clubs Greece, παρέχουν πολύτιμες πλατφόρμες για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών με άλλους CEOs. Επιπλέον, η καθοδήγηση και οι συμβουλές από έμπειρους συνομηλίκους μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις.

-Ποιες ικανότητες και δεξιότητες πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαθέτουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη στο μέλλον;

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και κάθε γενιά CEOs χρειάζεται δεξιότητες και ικανότητες προσαρμοσμένες στην περίοδο κατά την οποία ανταγωνίζονται. Μια απόλυτη αξία για μένα με την πάροδο του χρόνου είναι να μπορώ να βασίζομαι σε μια ικανή ομάδα και να δημιουργώ ένα νικηφόρο ομαδικό πνεύμα όπου όλοι έχουν επαρκή κίνητρα για να επιτύχουν τον ίδιο στόχο. Η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων κάνει όλους να αισθάνονται εμπλουτισμένοι και εμπλεκόμενοι. Τέλος, πιστεύω ότι ένας νέος άνθρωπος πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του, γιατί στο τέλος θα είναι αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις, οπότε πρέπει να ξέρει πώς να ακούει τους πάντες και να αμφισβητεί τον εαυτό του, αλλά και να θυμάται την αξία του και πόσο έχει δουλέψει τις τεχνικές και σχεσιακές του δεξιότητες για να είναι εκεί.

-Η συμμόρφωση με τις αρχές ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσει σύντομα χρηματοδότηση ένας οργανισμός. Πόσο έχετε προετοιμαστεί σε αυτό το πλαίσιο και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διακυβέρνησης του οργανισμού σας;

Ο Όμιλός μας ήταν πάντα προσεκτικός σε θέματα ESG και ένταξης. Επενδύουμε σε μέτρα για τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων μας και προωθούμε πρωτοβουλίες για τη μείωση των περιβαλλοντικών μας επιπτώσεων και την προώθηση της οικονομικής ένταξης. Αν το σκεφτείτε, η υπηρεσία μας είναι πολύ δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς. Όποιος δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από μια τράπεζα μπορεί να έρθει σε εμάς. Εκτιμούμε το περιουσιακό στοιχείο, όχι το άτομο, και παρέχουμε ρευστότητα και εμπιστοσύνη σε όσους αποκλείονται από την αγορά. Προωθούμε επίσης ενεργά πρωτοβουλίες χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για την περαιτέρω υποστήριξη της κοινότητάς μας.

* Ο Andrea Rottuno είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Karolina Markiewicz-Kuskowska (Henkel): Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας

Για μια μεγάλη πρόκληση με την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διευθύντριας της Henkel Consumer Brands (HCB), της νεοσύστατης δομής που συγχωνεύει τις επιχειρηματικές μονάδες Απορρυπαντικών & Καθαριστικών Οικιακής Χρήσης και Προϊόντων Ομορφιάς & Προσωπικής Φροντίδας, κάνει λόγο σε συνέντευξη της η Karolina Markiewicz-Kuskowska.

ClubHouse του CEO Clubs Greece: Ένα όραμα που απογειώθηκε

Δύο χρόνια από την ίδρυση του, το ClubHouse, ο premium ιδιωτικός χώρος του CEO Clubs Greece, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του σχεδιασμού του και έχει μετατραπεί πλέον σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της ηγεσίας στην Ελλάδα.

Φωτ. Καραγεώργη (Giochi Preziosi): Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν μια πιο ισορροπημένη και περιεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων

"Η διαφορετική κοινωνική εμπειρία των γυναικών μπορεί να φέρει μια ποικιλία προσεγγίσεων και ιδεών, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην επιχείρηση".

Δ. Λυμπεράκης (Egnatia-Aviation): Πιλότος σημαίνει να μάθεις να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις σε δευτερόλεπτα

"Ο πιλότος αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το αναπόσπαστο κομμάτι ενός επιβατικού ή εμπορευματικού αεροσκάφους"

Πάνος Παγκράτης (Ariston Dental): Χτίζουμε πάνω σε αξίες που δεν αντιγράφονται εύκολα

"Η φήμη του CEO έχει βαρύνουσα σημασία για την αξία και το μέλλον της εταιρείας".

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece: Αναβαθμίζοντας τις ικανότητες των μελών ΔΣ στην Ελλάδα στην Πράξη

Εν μέσω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθήκων διεθνώς, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Πόλυ Λεονταρίδη (ITF Hellas): Καινοτομίες, Υψηλοί Στόχοι και Ανάπτυξη Ταλέντων

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η ITF Hellas θέτει νέους στόχους με μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλέξης Δούκας (Optimal): Αυτό που ξεχωρίζει μια πετυχημένη επιχείρηση από μια αποτυχημένη είναι το ανθρώπινο δυναμικό

Με πολυετή πορεία στο χώρο των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού η Optimal έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει 360 εξειδικευμένες ποιοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Δούκας.

Gabor Bognar (TotalEnergies): Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας

Αλλά και την ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει ο Gabor Bognar, Managing Director της TotalEnergies Marketing Hellas.

CEO Clubs Greece: Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ηγέτες του μέλλοντος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που εστιάζει σε τρεις βασικές θεματικές.