Anita Sabarwal (Marks & Spencer): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail

Anita Sabarwal (Marks & Spencer): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail και τις κατά τόπου αναδυόμενες περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος, οργανώνοντας στρατηγικά τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του δικτύου μας παράλληλα με την αναβάθμιση των υπαρχόντων καταστημάτων" αναφέρει μεταξύ άλλων η Anita Sabarwal Country Manager των Marks & Spencer Ελλάδος. Παράλληλα, τονίζει ότι βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στους ανθρώπους της μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξή τους σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. 

- Πρόσφατα λάβατε το βραβείο Great Place to Work από τη σχετική εταιρεία πιστοποίησης, πόσο εύκολο είναι να γίνετε ιδανικός χώρος εργασίας και πώς επιτυγχάνεται αυτό. 

Είμαστε πολύ περήφανοι για το βραβείο Great Place to work και η επιβράβευση αυτή είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού για τη  δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος το οποίο σέβεται την ομάδα, επιτρέπει τη συνεχόμενη ροή ιδεών και προτάσεων από όλους και είναι κοντά στους συναδέλφους. Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στις διάφορες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί στο δρόμο μας.

Η σημαντική αυτή διάκριση, αποτελεί μια έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής των Marks and Spencer, όπου βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στους ανθρώπους της μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξή τους σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. 

Η πιστοποίηση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μεθοδικής και διεξοδικής εκτίμησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Great Place to Work Hellas και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην άμεση, ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση την οποία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. 

Τα Marks and Spencer μέσα από μια πορεία που μετρά πάνω από 30 χρόνια βραβείων και διακρίσεων για τα προϊόντα και τις καινοτομίες τους, συνεχίζει να εργάζεται με πάθος, έχοντας τους πελάτες και τους εργαζόμενους στην καρδιά των δραστηριοτήτων τους. 

- Υπάρχει κάποιο πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων σας στην Ελλάδα και ίσως και σε τουριστικές περιοχές; 

Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα 2 νέα καταστήματα που εντάχθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο δίκτυο μας, επεκτείνοντας την παρουσία μας σε νέες τοπικές αγορές ενώ συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail και τις κατά τόπου αναδυόμενες περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος, οργανώνοντας στρατηγικά τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του δικτύου μας παράλληλα με την αναβάθμιση των υπαρχόντων καταστημάτων. Ταυτόχρονα, επικεντρωνόμαστε σε νέα κανάλια πώλησης πλήρως συντονισμένα με τα υπάρχοντα φυσικά μας καταστήματα. Επενδύουμε στην Online παρουσία μας και στα marketplaces ενισχύοντας την επικοινωνία με τους πιστούς πελάτες μας και δημιουργώντας νέους σε περιοχές της χώρας που δεν έχουμε ακόμα καταστήματα, επιτυγχάνοντας μια απρόσκοπτη ‘Omnichannel’ εμπειρία πώλησης.

- Θα επιδιώξετε με κάποιο τρόπο να επεκτείνετε το δίκτυο των προϊόντων M&S Food, ίσως και σε άλλα καταστήματα στην Ελλάδα;

Στόχος μας είναι η  διεύρυνση της συλλογής των M&S Food με νέες γραμμές προϊόντων  τα οποία οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν σε 7 φυσικά M&S καταστήματa καθώς και μέσα από το https://marksandspencerfood.gr/  με αποστολή κατ’ οίκον σε όλη την Αττική. 

Επίσης, οι πρόσφατες στρατηγικές συνεργασίες του brand με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και το ηλεκτρονικό κατάστημα (marketplace) E-fresh, ανοίγει νέους συναρπαστικούς δρόμους για τα M&S Food να φτάσουν και να συναρπάσουν τους καταναλωτές και σε αυτό θα εστιάσουμε περαιτέρω. 

- Ποια συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

Η θέση του CEO είναι πολύ απαιτητική και ταυτόχρονα άκρως συναρπαστική. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπεις τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου προσεκτικού σχεδιασμού, συντονισμού και επενδύσεων, να ζωντανεύει, παίρνοντας σάρκα και οστά. Παράλληλα, υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης τόσο προς τους μετόχους όσο και προς την ευρύτερη ομάδα. Απαιτείται ένα ιδιαίτερο κράμα καλής ισορροπίας, ηγετικής ικανότητας και πολυετούς εμπειρίας, που έχει διαμορφώσει το προσωπικό μου προφίλ.

- Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του CEO όσον αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του; 

H φήμη του CEO είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της εταιρείας. Πρέπει να διατηρούνται ορισμένοι κώδικες ηθικής και πεποιθήσεων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει έντονα ο δυναμισμός ο οποίος ωθεί τη στρατηγική που επιβάλλεται να τηρηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η εταιρεία κινείται προς μια θετική κατεύθυνση. Προσωπικά, μου αρέσει να έχω σταθερότητα στον τρόπο με τον οποίο διοικώ και εξαντλώ όλες τις δυνατότητες υλοποίησης αυτών που έχουμε συμφωνήσει στη χάραξη της στρατηγικής μας.

- Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνετε και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας CEO σήμερα;

Υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών στο Διαδίκτυο για να μάθει κανείς, να εμπνευστεί και να εξερευνήσει διαφορετικά στυλ διοίκησης, προκειμένου να διαμορφώσει το δικό του στυλ. Είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο, ένας υποψήφιος να έχει ισχυρά εσωτερικά κίνητρα για την απόκτηση των δικών του δεξιοτήτων. Είναι επίσης απαραίτητο να δικτυωθεί και να έχει υψηλής ποιότητας συζητήσεις με τους συναδέλφους του στον κλάδο. Η διατμηματική συνεργασία επιπλέον είναι σημαντική για την απόκτηση μιας ολιστικής κατανόησης της εταιρείας, με στόχο την κατανόηση των δράσεων που βοηθούν την επιχείρηση να πηγαίνει μπροστά.

- Εκτός από την ευρεία διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού; 

Έχει πράγματι σημειωθεί βαθιά αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε. Η πανδημία έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και τις απεριόριστες δυνατότητές τους, και  βλέπουμε ότι σχεδόν όλοι έχουν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αυτό επέτρεψε την ευρεία αποδοχή της τεχνολογίας και δημιούργησε νέους τρόπους εργασίας που συμβάλλουν στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της εργασιακής κουλτούρας. 

Η εργασία έχει μετασχηματιστεί από μια μορφή που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας σε ένα πολύ πιο ρευστό, ευέλικτο και πολύπλευρο τεχνολογικά σχήμα, και είναι σημαντικό η διοίκηση να αγκαλιάσει τις νέες τάσεις και να συνδράμει στον προσανατολισμό των τρόπων εργασίας που επιτρέπουν την αποτελεσματικότητα μέσα σε έναν οργανισμό.

- Κατά τη γνώμη σας, ποιο μοντέλο εργασίας θα είναι το πιο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού από εδώ και στο εξής, δεδομένης της δυνατότητας "επιστροφής στο γραφείο", μετά από μακρά περίοδο εργασίας εξ αποστάσεως;

Ένα νέο μείγμα  υβριδικής εργασίας είναι αυτό που θεωρώ ότι ταιριάζει καλύτερα στο μέλλον. Με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται και με τις σωστές γνώσεις μπορεί να υπάρξει μεγάλο όφελος από τη διεξαγωγή  ψηφιακών συναντήσεων με όλους, σε παγκόσμιο επίπεδο! Ωστόσο, για να διατηρηθεί η συνολική αλληλεπίδραση, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εξ αποστάσεως εργασία και τις προσωπικές συναντήσεις με φυσική παρουσία.

- Ποιος είναι ο ρόλος του CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη του αριθμού των στελεχών του και ποιος είναι στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Ο ρόλος του CEO είναι καθοριστικός για  τον παλμό και την κουλτούρα μιας εταιρείας, και πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς και να μπορεί να εμπνέει ώστε να δημιουργεί το περιβάλλον το οποίο προσελκύει εξαιρετικά στελέχη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο CEO να περιβάλλεται από στελέχη που του δημιουργούν προστιθέμενη  αξία και προωθούν την επιχείρηση, διαθέτοντας δεξιότητες που συμπληρώνουν και  βοηθούν την ευρύτερη ομάδα.

- Ποια είναι η συμβουλή σας σε ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO στο μέλλον;

Το ταξίδι για να γίνει κάποιος CEO είναι χρονοβόρο, απαιτεί αφοσίωση και μια στρατηγική προσέγγιση για την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων. Η συμβουλή μου θα ήταν να διαθέσετε αρκετό χρόνο στην κατανόηση των δομικών στοιχείων της  λειτουργίας μιας εταιρείας. Επιπλέον, ενσωματωθείτε καλά με όλες τις ομάδες για να αποκτήσετε μια ολιστική εικόνα της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, δώσετε έμφαση στο επαγγελματικό σας  προφίλ, κατανοήστε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και οι αξίες σας, ενισχύστε τα soft skills σας, τη στρατηγική σας σκέψη και εξασκηθείτε παίρνοντας πρωτοβουλίες που επηρεάζουν την αλλαγή, χτίζοντας αργά το θάρρος και την ορμή που θα σας οδηγήσουν σε θέση ηγεσίας. 

- Ποιος είναι ο ρόλος της διαχείρισης κρίσεων κατά την τρέχουσα περίοδο σε έναν οργανισμό, ειδικά στον κλάδο σας; Πόση έμφαση έχετε δώσει στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων και με ποιους τρόπους;

Η διαχείριση κρίσεων έχει αποδειχθεί ανεκτίμητης αξίας ικανότητα ενός οργανισμού. Έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αρκετές κρίσεις την τελευταία δεκαετία και αποδειχθήκαμε εξαιρετικά ανθεκτικοί, ωστόσο καμία κρίση δεν είναι ίδια, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Έχουμε μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων που αποτελείται από μέλη της Διοίκησης, η οποία με brain storming συνεδριάσεις χαράζει τον σχεδιασμό της δράσης τον οποίο στη συνέχεια διαβιβάζουν στην ευρύτερη ομάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η ευελιξία, η ΄΄out of the box’’σκέψη σε συνδυασμό με ένα ισχυρό επιχειρησιακό υπόβαθρο. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων, θεωρώ ότι ο ρόλος του οργανισμού θα πρέπει να είναι πιο καθοδηγητικός, και  είναι σημαντικό το φιλτράρισμα  των πληροφοριών από την κορυφή της Διοίκησης έως τις χαμηλότερες βαθμίδες να είναι ακριβές και αποτελεσματικό". 

H Anita Sabarwal  είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Schneider Electric και BSS παρουσιάζουν στο Forum του CEO Clubs Greece τη συν-δημιουργία στην πράξη

Η πρακτική η οποία συζητείται και αναλύεται ενδελεχώς στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και σταδιακά εφαρμόζεται με όλο και σημαντικότερα θετικά αποτελέσματα είναι αυτή της συν-δημιουργίας.

Β. Μπαλάνης (ΟΔΙΠΥ): Σημαντικός ο ρόλος του Οργανισμού στην προσπάθεια μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Η προσπάθεια που έχει κάνει έχει ο ΟΔΙΠΥ την τελευταία διετία έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Πρωθυπουργό, αναφέρει ο CEO του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης.

Λ. Μισαλάκης (Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες

Έως το 2030, όλα τα αυτοκίνητα Range Rover, Defender και Discovery θα διατίθενται και ως αμιγώς ηλεκτρικά, αναφέρει ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Jaguar Land Rover στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Λεωνίδας Μισαλάκης.

Η συν-δημιουργία ως η κυριότερη βάση ανάπτυξης στη νέα εποχή

Tο CEO Clubs Greece, γνωστό για τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του, διοργανώνει το 2ο καθιερωμένο του ετήσιο Forum, εστιάζοντας αποκλειστικά στη Συν-Δημιουργία.

Γ. Μελάς (Zoetis): Με γνώμονα την καινοτομία σε πολλά επίπεδα

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Γ. Μελά, γενικό διευθυντή της Zoetis Hellas, είναι η μεγάλη στροφή της εταιρείας στα εμβόλια εδώ και πολλά χρόνια, περιορίζοντας έτσι τη χρήση αντιβιοτικών δραστικά.

Αναστάσιος Σπανίδης (GPA): Αποστολή μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στη διαδρομή που λέγεται "ανάπτυξη"

Ο Όμιλος GPA δεν διαθέτει απλά διεθνή επιχειρηματική οπτική. Λειτουργεί, αναπτύσσεται, και ουσιαστικά "αναπνέει" μέσα από το παγκοσμίου βεληνεκούς DNA του, λέει ο πρόεδρός του.

Κ. Τσοβίλης (Stellar Travels): "Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας"

Η δραστηριοποίηση σε διαφορετικούς κλάδους είναι ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Τσοβίλης, διευθύνων σύμβουλος της Stellar Travels.

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Αντ. Παπαγιαννακόπουλος (Arval): Στόχος μας έως το 2025 να είναι συνδεδεμένο το 100% του στόλου μας

Περαιτέρω διείσδυση του leasing στην ελληνική αγορά βλέπει ο γενικός διευθυντής της Arval, Αντώνης Παπαγιαννακόπουλος.

Χαρ. Λάμπρου (Astellas): Συνεχίζουμε το ερευνητικό μας έργο μέσω της επιστήμης αιχμής

Παράλληλα, η Astellas εξερευνά νέες θεραπείες μέσω της γενετικής ιατρικής, όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της εταιρείας.

Ηγεσία και Διαχείριση Εταιρικής Φήμης στο επίκεντρο του School of Leadership Practice του CEO Clubs

Η συγκεκριμένη θεματική έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η διαχείριση της εταιρικής φήμης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.