Του Χάρη Φλουδόπουλου
Με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη των μεγεθών και την εντυπωσιακή μεταμόρφωση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων το όραμα, τους στόχους και τα αποτελέσματα του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου που – όπως τόνισε – "παραδίδεται με συνέπεια". O κ. Στάσσης απευθυνόμενος στους μετόχους και τους επενδυτές δήλωσε χαρακτηριστικά πως "το 2027 η ΔΕΗ θα έχει καθαρά κέρδη άνω των 800 εκατ. ευρώ και θα μοιράζει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή".
Αναφερόμενος στο 2024, ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε τη χρονιά "παραγωγική και επιτυχημένη σε όλα τα επίπεδα". Ο όμιλος, όπως είπε, εδραιώνει τη μετάβασή του σε έναν ενεργειακό γίγαντα νέας γενιάς – έναν "powertech" όμιλο – με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα της ενέργειας, από ΑΠΕ και δίκτυα έως τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες και data centers.
Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της ΔΕΗ αυξήθηκε το 2024 κατά 41%, φτάνοντας τα 1,8 δισ. ευρώ, με στόχο τα 2,7 δισ. το 2027. Τα καθαρά κέρδη μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 365 εκατ. ευρώ, με προοπτική υπέρβασης των 800 εκατ. το 2027. Το μέρισμα αυξήθηκε κατά 60%, στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το σχέδιο προβλέπει άνοδο στο 1 ευρώ έως το 2027.
Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι η ισχυρή χρηματοοικονομική εικόνα επιβεβαιώνεται και από την επιτυχή έκδοση ομολόγου 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,625% και υπερκάλυψη της αρχικής προσφοράς – απόδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στο μετασχηματισμό της εταιρείας.
ΑΠΕ, νέα έργα και πλήρης απολιγνιτοποίηση
Η ΔΕΗ πέτυχε αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στα 6,2 GW, με στόχο τα 11,8 GW το 2027. Σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από εξαγορές, όπως το Evrio Group στη Ρουμανία, αλλά και από στρατηγικές συνεργασίες που επεκτείνουν το αποτύπωμα της ΔΕΗ σε Ιταλία, Βουλγαρία και προσεχώς Κροατία.
Παράλληλα, η λιγνιτική παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται σταθερά – οι άμεσες εκπομπές CO₂ έχουν μειωθεί ήδη κατά 35% σε σχέση με το 2021 – και όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα έχουν αποσυρθεί ως το 2026, νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δίκτυα, Ρουμανία και επενδύσεις 3 δισ. ευρώ
Το 2024, οι επενδύσεις της ΔΕΗ ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, με το 85% να αφορά ΑΠΕ, διανομή και ευέλικτη παραγωγή. Το ρυθμιζόμενο asset base αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένο και από τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, που η ΔΕΗ απέκτησε το 2023.
Η εταιρεία επενδύει δυναμικά στην ψηφιοποίηση των δικτύων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας την αξιοπιστία του συστήματος και διευκολύνοντας την ενεργειακή μετάβαση.
Mega Data Center και είσοδος στις τηλεπικοινωνίες
Ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια αφορά τη δημιουργία Mega Data Center 300 MW στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών "behind the meter", χωρίς επιβάρυνση του συστήματος. Όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, η επένδυση αυτή δεν περιλαμβάνεται ακόμη στο επιχειρηματικό σχέδιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση των στόχων.
Η ΔΕΗ μπήκε επίσης στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών, με την αξιοποίηση του αναπτυσσόμενου FTTH δικτύου της, έχοντας ήδη καλύψει 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και στοχεύοντας τα 3 εκατ.
Ο πελάτης στο επίκεντρο
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου είναι η έμφαση στον πελάτη, τόνισε ο κ. Στάσσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προσφέρει σήμερα ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας – από αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά έως συμβουλευτική για εξοικονόμηση ενέργειας. Ταυτόχρονα επενδύει στην εμπειρία πελάτη και διατηρεί σταθερή βάση καταναλωτών υψηλής αξίας, μειώνοντας τα ποσοστά αποχώρησης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι "η ΔΕΗ υλοποιεί με συνέπεια ένα στρατηγικό σχέδιο που δημιουργεί αξία, υπηρετεί τη βιωσιμότητα και επεκτείνει τη διεθνή της παρουσία". Όπως ανέφερε, η εταιρεία είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την έκρηξη ζήτησης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και η ενεργειακή μετάβαση, αποκτώντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού, σύγχρονου ενεργειακού ομίλου με ευρωπαϊκή εμβέλεια.
"Στον Όμιλο ΔΕΗ δίνουμε ενέργεια και δημιουργούμε αξία για την ελληνική οικονομία, τους μετόχους και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε", κατέληξε χαρακτηριστικά.
Μέρισμα
Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 40 λεπτών ανά μετοχή. Το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί φτάνει 140 εκατ. ευρώ περίπου. Η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 21 Ιουλίου ενώ η έναρξη καταβολής στις 25 Ιουλίου.