Του Στάθη Βασιλόπουλου
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το νέο πεδίο στο οποίο στρέφουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς διαβλέπουν εξαιρετικές προοπτικές, μολονότι η διείσδυση του ΑΙ είναι ακόμα περιορισμένη στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα το ΑΙ θα αποτελέσει πεδίο αυξημένου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό φάνηκε εξάλλου στον διαγωνισμό που διενεργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 47,4 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Για το έργο κατατέθηκαν συνολικά 12 προσφορές από εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα. Στους διεκδικητές περιλαμβάνονται όλοι οι μεγάλοι παίκτες από τον χώρο της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, οι εταιρείες μελετούν τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και στρατηγικές εξαγορές, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο από την "πίτα" των έργων ΑΙ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επενδυτική κίνηση της Q&R η οποία απέκτησε το 51% της βελγικής Squaredev BV, εταιρεία παροχής λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, με αρκετές υλοποιήσεις έργων- κυρίως στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι η Q&R έχει βάλει τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της το ΑΙ, με υλοποιήσεις διαφόρων έργων – όπως είναι οι εικονικοί βοηθοί των Προξενικών Αρχών του υπουργείου Εξωτερικών, σε κοινοπραξία με τη Vodafone, και το έργο για την ψηφιοποίηση του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, σε κοινό σχήμα με την Cosmote. Επιπλέον η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής αποτελεί εκ των διεκδικητών του προαναφερθέντος έργου της ΚτΠ για την ανάπτυξη δράσεων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο σε ένωση εταιρειών μαζί με την Bright Διαδικασία και την Cosmos Business Systems.
Στην Ελλάδα, πάντως, ο αριθμός των εταιρειών που διαθέτουν εκτεταμένη τεχνογνωσία πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μικρός καθώς στον κλάδο "πρωταγωνιστούν" κυρίως startup εταιρείες που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ωρίμανσης. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εφαρμογές ΑΙ είναι το ελληνικό Δημόσιο, ενώ η χώρα μας αναμένεται να κερδίσει "πόντους" στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την ανάπτυξη του εθνικού υπερυπολογιστή, ο οποίος θα αποτελέσει τον υπολογιστικό πυρήνα του ελληνικού "εργοστασίου" Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factory) Pharos.
Το ενδιαφέρον των εταιρειών Πληροφορικής για το ΑΙ παραμένει στην πρώτη γραμμή. Ο όμιλος Ideal -και οι εταιρείες IT που βρίσκονται από τη "σκέπη" του (Byte, Adacom, Bluestream) – έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του για επενδύσεις στο ΑΙ, με στόχο νέες λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Netcompany- Intrasoft η οποία μεταξύ άλλων "τρέχει" με τη βοήθεια του ΑΙ έργο για τον e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Intelligent Data Processing (IDP).
Στην παροχή υπηρεσιών βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη "ποντάρει" και η Uni Systems, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, με την δημιουργία AI Agents στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η Profile, εσχάτως, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Πάτρα, που θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), εστιάζοντας στη δημιουργία χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI.