Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Του Alex Konrad

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Εξού και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης "AI και άμυνα", που διοργάνωσε το Hill & Valley Forum σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στα έγκατα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου. Από το βήμα, ο Vinod Khosla λέει εμφατικά: "Νίκη στην κούρσα της ΑΙ σημαίνει οικονομική ισχύς, η οποία επιτρέπει την επιρροή της κοινωνικής πολιτικής ή των ιδεολογιών". 

Το επόμενο επιχείρημα του Khosla –ότι η έμφαση που δίνει η Κίνα στην ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΙ θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή κατά τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ– απηχεί το ευρύτερο αίσθημα που επικρατεί μεταξύ των στελεχών του Κογκρέσου και των πολιτικών που συνθέτουν το ακροατήριο. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ΑΙ στην εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα χέρια αντιπάλων της Αμερικής, είναι μεγάλη. Όμως η έκκληση του Khosla να αποτραπεί η ευρεία χρήση των κορυφαίων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τον θέτει στο επίκεντρο ενός ευρύτερου, τεταμένου διαλόγου που έχει ξεσπάσει στη Σίλικον Βάλεϊ. 

Στη βασική συνισταμένη του, ο πρώην CEO της Sun Microsystems και ιδρυτής της Khosla Ventures και οι υπόλοιποι επενδυτές και επιχειρηματίες σε γενικές γραμμές συμφωνούν: η ΑΙ προαναγγέλλει μια τεχνολογική επανάσταση εφάμιλλη με αυτήν που επέφερε η ευρεία χρήση του υπολογιστή – ή ακόμα, όπως λέει ο δισεκατομμυριούχος και εταίρος της Greylock, Reid Hoffman, το αυτοκίνητο ή η ατμομηχανή. Με την ύπαρξη ενός φθηνού εικονικού γιατρού, ενός δάσκαλου για κάθε παιδί σε κάθε smartphone, η AI μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής, ένας "αποπληθωριστικός κώδικας" που μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να μειωθεί η φτώχεια. "Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον άνθρωπο από τη σκλαβιά της εργασίας επί οκτώ ώρες την ημέρα για 40 χρόνια", λέει ο 69χρονος Khosla.

Vinod Khosla 21.08.2024
Το "γεράκι"
Ο 17 φορές "Μίδας" Vinod Khosla λέει ότι τα δυνητικά οφέλη της AI είναι "τεράστια". Το ίδιο και οι κίνδυνοι: "Ο µεγαλύτερος, µε διαφορά, είναι η ΑΙ της Κίνας. Με ανησυχεί περισσότερο από το ενδεχόµενο µια διαισθητική ΑΙ να καταστρέψει την ανθρωπότητα".

Όμως, οράματα όπως αυτό ενδεχομένως να ενέχουν βαρύ τίμημα, με απρόβλεπτες συνέπειες, δυνητικά πολύ χειρότερες από εκείνες που συνόδευσαν άλλες τεχνολογικές επαναστάσεις – όπως μια δυστοπική κούρσα εξοπλισμών ΑΙ με την Κίνα. Αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν τους πολιτιστικούς πολέμους και την οπλοποίηση της "αλήθειας", ποια παράπλευρη καταστροφή θα μπορούσε να φέρει η ΑΙ;

Για τον Khosla, τον Hoffman και μια ομάδα ισχυρών ηγετών εταιρειών τεχνολογίας είναι πασιφανής ο τρόπος άμβλυνσης των ακούσιων συνεπειών: έλεγχος της ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΙ και ρύθμιση του τρόπου χρήσης τους. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Microsoft συνηγορούν, όπως και η OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, όπου τόσο ο Khosla όσο και ο Hoffman ήταν από τους πρώτους επενδυτές. Την άποψή τους ότι είναι απαραίτητες οι δικλίδες ασφαλείας για την επίτευξη της ουτοπίας που μπορεί να φέρει η ΑΙ την επικοινωνούν και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο στηρίζουν προεκλογικά αμφότεροι. Έχει επίσης απήχηση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Mακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Hoffman πέρυσι το φθινόπωρο για να συζητήσουν για τη νέα "ατμομηχανή του νου", όπως χαρακτηρίζει την ΑΙ.

"Πώς θα βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, όπως γιατρούς, και όχι τους εγκληματίες;", διερωτάται ο 56χρονος Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn. "Η άποψή μου είναι να βρούμε τον ταχύτερο τρόπο ανάπτυξης λαμβάνοντας εύλογα ρίσκα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους".

Reid Hoffman 21.08.2024
Ο "ανθρωπιστής"
Ο Reid Hoffman, επίσης 11 φορές "Μίδας", λέει ότι θα συµπράξει µε οποιονδήποτε προσπαθεί να κάνει µέσω ΑΙ την κοινωνία καλύτερη, ανεξαρτήτως πολιτικού κόµµατος. "Η ΑΙ αφορά όλη την κοινωνία και ελπίζουµε να µην πολιτικοποιηθεί".

Αλλά μια ολοένα και πιο φωνασκούσα "κάστα" κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει όσα υποστηρίζουν οι Khosla και Hoffman, με πρωτεργάτη τον 52χρονο Marc Andreessen, συνιδρυτή της Netscape και της εταιρείας venture capital a16z. Στο πλευρό του Andreessen και μια "φράξια απολυταρχικών υπέρμαχων του ανοικτού κώδικα", όπως οι CEOs των ΑΙ startups ανοικτού κώδικα Hugging Face και Mistral, ο επικεφαλής επιστήμονας AI της Meta, Yann LeCun, και (ενίοτε) ο CEO της Tesla και ιδιοκτήτης του X, Elon Musk. Γι’ αυτούς, οι συζητήσεις περί συνεπειών και κινδύνων εθνικής ασφάλειας είναι μια θρασεία προσπάθεια αυτών που έχουν το προβάδισμα να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

"Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας. Με την υφιστάμενη τεχνολογία δεν υπάρχουν υπαρξιακοί κίνδυνοι", λέει ο LeCun. "Εάν προηγείσαι, λες ότι απαιτείται ρύθμιση διότι υπάρχουν κίνδυνοι, ώστε να παραμείνει πίσω από κλειστές πόρτες", συνηγορεί ο επενδυτής σε τεχνολογίες AI, Martin Casado. "Είναι η κλασική ρυθμιστική τακτική. Η ρητορική που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να κρατήσουν κάτι σε περιορισμένο επίπεδο".

Αντίθετα, ο Andreessen και οι σύμμαχοί του οραματίζονται ένα ευοίωνο μέλλον όπου η ΑΙ προλαμβάνει τις ασθένειες, αποτρέπει την πρόωρη θνησιμότητα, ενώ καλλιτέχνες και επιχειρηματίες συνεργάζονται με "βοηθούς AI" για να βελτιώσουν τη δουλειά τους. Οι δε πόλεμοι, χωρίς θανατηφόρα ανθρώπινα σφάλματα, κοστίζουν λιγότερες ζωές. Σε ένα μανιφέστο που περιγράφει λεπτομερώς τις θέσεις του, ο Andreessen, που αρνήθηκε να μιλήσει στο παρόν άρθρο, περιέγραψε πέρυσι ότι ονειρεύεται έναν "παράδεισο ανοιχτού κώδικα", χωρίς ρυθμιστικούς φραγμούς για την επιβράδυνση των εξελίξεων AI ή γραφειοκρατικές "τάφρους" που προστατεύουν τις μεγάλες εταιρείες σε βάρος των startups.

Marc Andreessen
Ο "υποδαυλιστής"
Ο Marc Andreessen, 11 φορές "Μίδας", δεν διστάζει να επικρίνει διαδικτυακά άλλους "Μίδες". "Ο Vinod πιέζει για την απαγόρευση του ανοικτού κώδικα", έγραψε στο Χ τον Μάρτιο.

Και οι τρεις αυτοί δισεκατομμυριούχοι περιλαμβάνονται στη φετινή "Λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας στον πλανήτη –ο Hoffman βρίσκεται στην 8η, ο Khosla στην 9η και ο Andreessen στην 36η θέση–, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις κυρίως στον τομέα της AI αλλά και αλλού. 

Τι κρύβει, όμως, η επικείμενη νέα τεχνολογική επανάσταση; Πρόκειται για μια ασφαλή καινοτομία ή για μια αντιανταγωνιστική μηχανορραφία; Θα οδηγήσει σε μια τεχνολογική ουτοπία ή σε μια χαοτική νέα Άγρια Δύση; Σε κάθε στρατόπεδο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν ποιος είναι ποιος – όλοι είναι αισιόδοξοι, εκτός από τους απέναντι. Για τους υπέρμαχους της "ταχείας εξέλιξης" όπως ο Andreessen, όποιος θέλει να επιβραδύνει την έλευση της ουτοπίας, όπως ο Hoffman, θεωρείται τροχοπέδη. Οι δε ακαδημαϊκοί και άλλοι ηγέτες που έχουν χαρακτηρίσει την ΑΙ υπαρξιακή απειλή είναι "καταστροφολόγοι". Ο Hoffman, εν τω μεταξύ, αυτοαποκαλείται τεχνο-οπτιμιστής πολύ πριν ο Andreessen αναδείξει τον όρο σε δόγμα. "Εκτιμώ τον ενθουσιασμό του Marc. Έχω πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή με τον ανοιχτό κώδικα από εκείνον", λέει.

Και οι δύο πλευρές, όμως, συμφωνούν ότι όποιου τα επιχειρήματα επικρατήσουν θα διαμορφώσουν το μέλλον αυτού που ο Andreessen χαρακτηρίζει "πιθανόν το σημαντικότερο –και καλύτερο– πράγμα που δημιούργησε ποτέ ο πολιτισμός μας". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΑΙ κρύβει πολύ χρήμα.

Τον Μάιο του 2023 ο CEO της OpenAI, Sam Altman, ενώπιον της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την ΑΙ στο Καπιτώλιο, ζήτησε τη ρύθμιση του κλάδου. Για τους αντιπάλους του ήταν η στιγμή που περίμεναν: να πέσουν οι μάσκες. Τρεις μήνες νωρίτερα ο Musk, που ήταν συνιδρυτής και χρηματοδότης της OpenAI όταν ήταν ακόμη μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανοικτού κώδικα, είχε στηλιτεύσει στην πλατφόρμα Χ την πρόσφατη κεφαλαιακή "ένεση" πολλών δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI. Όπως έγραψε, απεμπολώντας τις ρίζες του ΜΚΟ, η OpenAI εξελίχθηκε σε "μια κλειστή, εστιασμένη στη μεγιστοποίηση του κέρδους εταιρεία που ελέγχει ουσιαστικά η Microsoft". 

Για τον Khosla και τον Hoffman –που έχουν συζητήσει κατά καιρούς με τον Altman θέματα στρατηγικής, αλλά γενικά κινούνται σε διαφορετικούς κύκλους– η διάθεση της OpenAI να συμβιβαστεί είναι ο τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα. Με όποιον κι αν μιλά ο Hoffman, είτε τον Μπάιντεν, είτε τον Πάπα Φραγκίσκο, είτε την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo, με την οποία συνεργάζεται συχνά τελευταία, οι ερωτήσεις τους κινούνται στο ίδιο πλαίσιο: Πώς θα αλλάξει η ΑΙ τις ζωές των ψηφοφόρων; Πώς θα αλλάξει τις δουλειές τους; Θα πρέπει να τους ενθουσιάζουν τα οφέλη της ή να ανησυχούν για τους κινδύνους; "Πρέπει να δείξεις ότι καταλαβαίνεις τις ανησυχίες τους και ότι μπορούν να εμπιστευτούν την απάντησή σου", λέει ο Hoffman. "Εάν η αντίδρασή σου στην κυβέρνηση είναι "άσε με ήσυχο”, δεν τους απαντάς", λέει.

Μια σειρά podcasts, αναρτήσεων στο LinkedIn αλλά και ένα βιβλίο που έγραψε με τη βοήθεια AI για το θέμα, βοηθούν τον Hoffman να αποδείξει ότι παραμένει συνεπής στις θέσεις του, λέει. Είναι επίσης σημαντικό, προσθέτει, να αποδεχθούμε ότι πολλοί άλλοι –από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς έως επιχειρηματίες και επιστήμονες– μπορεί να μη συμμερίζονται εξαρχής την άποψη ότι η ανάπτυξη της ΑΙ είναι θετική εξέλιξη. Λόγω της επιστημονικής φαντασίας, πολλοί βλέπουν την ΑΙ ως "ρομποτ-δολοφόνο" ή μια υπεράνθρωπη νοημοσύνη που αποφασίζει να εξαλείψει την ανθρωπότητα. "Έχω βαθιά συναίσθηση των ανησυχιών που αφορούν την ΑΙ", επισημαίνει ο Hoffman. "Αλλά αυτό είναι σαν να λες: "Να μην πετάξουν οι Αδελφοί Ράιτ έως ότου μάθουμε πώς να αποφύγουμε τα αεροπορικά δυστυχήματα”. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα".

Ο Khosla λέει ότι ο ίδιος και ο Hoffman έχουν πολλά κοινά όσον αφορά τις πολιτικές τους απόψεις. "Πιστεύω ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι καλύτερη για την κοινωνία, μειώνει τους κινδύνους και ταυτόχρονα διατηρεί την εξέλιξη", προσθέτει. Ο συνοικοδεσπότης των προεκλογικών εκδηλώσεων ενίσχυσης του Μπάιντεν στη Σίλικον Βάλεϊ υπέβαλε ένα υπόμνημα στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο υπέρ των μοντέλων AI που εκπαιδεύονται με βάση υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (με κάποιες εξαιρέσεις).

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, υιοθέτησε ένα πιο δυσοίωνο αφήγημα, συγκρίνοντας το έργο της OpenAI με το Πρόγραμμα Μανχάταν που ανέπτυξε την ατομική βόμβα. (Στο Χ έθεσε το ερώτημα απευθείας στον Andreessen: "Σίγουρα δεν θα είχατε διαθέσει τη γνώση αυτή;"). Χωρίς έλεγχο, η AI ενέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια, υποστηρίζει ο Khosla. "Μια βόμβα επηρεάζει μια περιοχή. Η τεχνητή νοημοσύνη θα τις επηρεάσει όλες ταυτόχρονα", λέει.

Αυτό που ανησυχεί, όμως, τον Hoffman δεν είναι μια βόμβα. Αλλά ένα ευρέως διαθέσιμο μοντέλο ΑΙ που θα μπορούσε να εκπαιδευτεί για να δημιουργήσει, κι έπειτα να διαθέσει ευρέως, ένα βιο-όπλο που θα μπορούσε να αφανίσει 100 εκατ. ανθρώπους. "Εάν διαδοθεί ένα τέτοιο μοντέλο, δεν μπορείς να το πάρεις πίσω", λέει. "Άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να λύσουμε αυτό το αληθινά επείγον θέμα, που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε εκατομμύρια. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείς να ξαναβάλεις το τζίνι στο μπουκάλι". 

Ο Khosla και ο Hoffman θεωρούν εύλογη κίνηση τη θέσπιση μιας "αρκετά ήπιας" ρύθμισης, όπως αυτή που προβλέπει το εκτελεστικό διάταγμα του Οκτωβρίου του Μπάιντεν, που απαιτεί μεγαλύτερη εποπτεία όσων αναπτύσσουν μοντέλα ΑΙ, με κοινή χρήση των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των προγραμμάτων τους, με στόχο τη δημιουργία νέων προτύπων ασφαλείας πριν από την ευρεία διάθεσή τους. Αυτό, όμως, δεν είναι αποδεκτό από το "στρατόπεδο" του Andreessen. Όπως ισχυρίζεται, οι εταιρείες Big Tech (όπως οι Google και Microsoft) και το νέο κατεστημένο (OpenAI και Anthropic, τις οποίες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό οι Big Tech) έχουν έναν κοινό στόχο: να συστήσουν ένα "προστατευόμενο από την κυβέρνηση καρτέλ" που θα διασφαλίσει την "κοινή ατζέντα" τους. "Οι μόνες βιώσιμες εναλλακτικές είναι ο Elon, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και ο ανοικτός κώδικας – σε μια συντονισμένη επίθεση... με μηδαμινούς αμυντικούς", έγραψε ο Andreessen στο X.

Σύμφωνα με τον Casado, ο οποίος πούλησε τη startup εταιρεία δικτύωσης Nicira στη VMware έναντι $1 δισ. και πλέον, πρόκειται για ένα έργο που έχουμε ξαναδεί: οι πολιτικοί, ανήσυχοι για την εξουσία που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Meta, εξακολουθούν να δίνουν την τελευταία μάχη.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτήν τη φορά πολλά στελέχη του τομέα τεχνολογίας προσπαθούν να συμμορφωθούν, παρότι συμμερίζονται τις αρχές του ανοιχτού κώδικα, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που αποτελούσε επί μακρόν τον πυρήνα της Σίλικον Βάλεϊ. Πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να θεσπίσουν οι ίδιοι ομοσπονδιακούς κανόνες τώρα, παρά να αφήσουν τις πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, να επιβάλουν τους δικούς τους – ή, ακόμα χειρότερα, την "αυταρχική" Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο για την ΑΙ τον Μάρτιο.

"Ακούω πολύ συχνά: "Martin, συμφωνώ μαζί σου, αλλά θα ρυθμίσουν κάτι, οπότε ας κάνουμε μια μικρή υποχώρηση. Θα υποστούμε απώλειες, τουλάχιστον ας τις ορίσουμε εμείς”", λέει ο Casado. "Ο διάλογος είναι χρήσιμος διότι αναγκάζει τους ανθρώπους να καταγράφουν τις θέσεις τους", απαντά ο συνιδρυτής της Anthropic, Jack Clark. "Η Σίλικον Βάλεϊ συνήθως δεν εμπλέκεται στην πολιτική έως ότου είναι πολύ αργά".

"Πες μου τα κίνητρα και θα σου πω το αποτέλεσμα". Αυτή η ρήση, που αποδίδεται στον αείμνηστο θρυλικό επενδυτή Charlie Munger, συνοψίζει τη θέση της Sequoia σε αυτή την αντιπαράθεση, λέει ο εταίρος της εταιρείας Pat Grady (No 81), ο οποίος έχει επενδύσει τόσο στις Hugging Face και OpenAI όσο και στην AI startup νομικού λογισμικού Harvey.

Σίγουρα οι θέσεις των Hoffman, Khosla, Andreessen και άλλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της AI κρύβουν μεγάλη δόση ιδιοτέλειας. Η αρχική επένδυση ύψους $50 εκατ. του Khosla στην OpenAI μπορεί τελικά να έχει εκατονταπλασιαστεί. Έχει επενδύσει επίσης σε εταιρείες στην Ιαπωνία και την Ινδία, όπως η Sarvam AI, που αναπτύσσουν τα δικά τους εθνικά μοντέλα. Και προσφέρουν ένα ακόμα πλεονέκτημα: λειτουργούν ως αναχώματα στην επιρροή της Κίνας. 

Ο Hoffman επένδυσε στον μΚΟ OpenAI μέσω του ιδρύματός του, όχι της εταιρείας του Greylock. Αλλά έχει στενούς δεσμούς με τη Microsoft, η οποία εξαγόρασε τη LinkedIn έναντι $26 δισ., καθώς συμμετέχει στο δ.σ. της, εξού και ήταν ο βασικός διαμεσολαβητής στη στενή σχέση που απέκτησε η Microsoft με την OpenAI. Μήνες πριν από την επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού, τον Ιανουάριο του 2023, ο Hoffman είχε οργανώσει μια συνάντηση στελεχών και των δύο εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Altman και ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, στο σπίτι του συνιδρυτή της εταιρείας, Bill Gates. Έχει συνεργαστεί επίσης με την εταιρεία-μονόκερο Adept AI, μια υποστηριζόμενη από την Greylock startup που έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση $415 εκατ. για την ανάπτυξη βοηθών εργασίας AI. Και το 2022 ο Hoffman συνίδρυσε την Inflection AI με τον στενό φίλο και συνδημιουργό του DeepBrain της Google, Mustafa Suleyman, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε για να αναλάβει επικεφαλής του τμήματος εμπορικών μοντέλων AI στη Microsoft.

O Andreessen έχει επίσης επενδύσει ιδεολογικά και οικονομικά. Συμμετέχει στο δ.σ. της Meta, η οποία παρείχε τον κώδικα του GPT-3 στην ανταγωνίστρια εταιρεία Llama, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του οποίου κυκλοφόρησαν εν μέσω τυμπανοκρουσιών τον Απρίλιο. Πέρυσι τον Δεκέμβριο –το ίδιο έτος που φέρεται να αγόρασε μετοχές της OpenAI– η a16z Andreessen ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης άνω των $400 εκατ. στη γαλλική ελπιδοφόρα εταιρεία ανοικτού κώδικά Mistral (λέγεται ότι συγκεντρώνει νέα κεφάλαια, με αποτίμηση $6 δισ). Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει για την επένδυση στην OpenAI. Εν τω μεταξύ, η ομάδα 27 ειδικών εσωτερικού δικαίου και πολιτικής της a16z συνέδραμε στη σύνταξη των πρόσφατων δημόσιων υπομνημάτων προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και μιας ανοιχτής επιστολής προς την κυβέρνηση Μπάιντεν που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει το εκτελεστικό διάταγμα στις startups ανοιχτού κώδικα όπως η Mistral.

Τα παραπάνω δεν εμπόδισαν το "στρατόπεδο" του ανοιχτού κώδικα και της αντι-ρύθμισης να κατηγορήσει αυτές τις εταιρείες για υπερβολική δύναμη. "Οι καταστροφολόγοι κερδίζουν. Είναι πολύ πιο οργανωμένοι", λέει ο πρώην Μίδας και επενδυτής στην Benchmark, Bill Gurley, ο οποίος πιστεύει ότι οι Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic έχουν τρομάξει από το πόσο γρήγορα τις πλησιάζουν οι εναλλακτικές εταιρείες ανοιχτού κώδικα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εμπορική αξιοποίηση των κοστοβόρων μοντέλων τους. "Δεν έχει υπάρξει τέτοια συντονισμένη προσπάθεια στην Ουάσινγκτον για άλλη νέα τεχνολογία, με εξαίρεση την περίπτωση του Sam Bankman-Fried", λέει, αναφερόμενος στον καταδικασμένο πρώην CEO του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Ο COO της OpenAI, Brad Lightcap, χλευάζει αυτές τις κατηγορίες ως κενές περιεχομένου: "Δεν ξέρω αν συμφωνώ, αλλά έχουμε συνηθίσει πλέον", λέει. Ο Suleyman της Microsoft απαντά ότι, αν και μπορεί να διαφωνούν σε κάποια θέματα, οι ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας που συμφωνούν όσον αφορά τις δυνατότητες της ΑΙ βρίσκονται εντέλει στο ίδιο τρένο". (Η Google δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να κάνει κάποιο σχόλιο.) Ωστόσο τα μάτια του σε γενικές γραμμές "διπλωμάτη" Hoffman αστράφτουν στο άκουσμα των λόγων του Gurley. "Θα έλεγα στον Bill να κάτσει δίπλα μου στο δ.σ. της Mozilla επί 11 χρόνια και μετά να μιλήσει", λέει στο "Forbes". "Μην το παίζει εκ των υστέρων ο κ. Ανοιχτός Κώδικας μόνο και μόνο επειδή κάνει καλύτερη εντύπωση έτσι".

Υπάρχει επίσης ο Musk, ένθερμος υποστηρικτής του "στρατοπέδου" του ανοικτού κώδικα. Ο συχνά-πυκνά πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ζήτησε τον Μάρτιο του 2023 να υπάρξει μια 6μηνη παύση στην ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ για λόγους ασφαλείας – έκκληση σχεδόν τόσο "δυστοπική" όσο ακούγεται. Η έκκλησή του δεν ευοδώθηκε και τέσσερις μήνες μετά ο Musk παρουσίασε την X.ai, ανταγωνίστρια της OpenAI, ενώ στη συνέχεια μήνυσε τους πρώην συνεργάτες του για παρέκκλιση από την "αποστολή" τους. (Το OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και υπενθύμισε μια ανάρτηση ιστολογίου τον Μάρτιο, όπου απαντούσε: "Σκοπεύουμε να απορρίψουμε όλους τους ισχυρισμούς του Elon".) Το X.ai φέρεται ότι προσέγγιζε σε αποτίμηση τα $18 δισ. τον Μάιο, περίπου όσο και η αποτίμηση της Anthropic.

Όπως σημείωσε στο "Forbes" ένας ιδρυτής εταιρείας που παρακολούθησε την ομιλία του Khosla στην Ουάσινγκτον, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι αυτοί που είναι πιο αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της AI είναι συνήθως και αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για τυχόν κακή χρήση της. Για αυτούς, το "κλείδωμα" των κορυφαίων μοντέλων ΑΙ και η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου σήμερα θα μπορούσε να είναι, κυριολεκτικά, θέμα ζωής ή θανάτου για επενδύσεις εκατομμυρίων. Οι αντίπαλοί τους, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί, είναι αναμφισβήτητα πιο προσγειωμένοι σχετικά με τον δραματικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ΑΙ. "Είτε η AI αποτελεί μια μεγάλη, τρομακτική υπαρξιακή απειλή και τα μεγάλα εργαστήρια AI πρέπει να εθνικοποιηθούν και να στρατιωτικοποιηθούν άμεσα", έγραψε σε μια ανάρτησή του τον Μάρτιο ο Andreessen, "είτε είναι απλώς λογισμικό και μαθηματικά, οπότε ο φόβος και η άσκηση πίεσης για ρύθμιση πρέπει να σταματήσουν. Ή το ένα ή το άλλο".

Ο Andreessen υποθέτει, επίσης, ότι Κινέζοι πράκτορες κατεβάζουν ήδη ενημερώσεις των κορυφαίων εταιρειών ΑΙ της Αμερικής κάθε βράδυ. Επομένως, ο περιορισμός πρόσβασης σε ένα μοντέλο είναι σαν να αμπαρώνεις την εξώπορτα όταν οι κλέφτες είναι ήδη μέσα στο σπίτι. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν "όλη τη δύναμή" τους για να επιδιώξουν την κυριαρχία της Αμερικής στην ΑΙ – εξάγοντας η ίδια και στην Κίνα.

Για τον Hoffman και το "στρατόπεδο" που τάσσεται υπέρ της ρύθμισης, το ενδεχόμενο κάποιος άλλος να "οπλοποιήσει" ένα μοντέλο ΑΙ δεν σημαίνει ότι εμείς "θα αφήσουμε τα κλειδιά στη μίζα ενός τανκ", όπως γλαφυρά λέει ο Clark της Anthropic. Περιορίζοντας την πρόσβαση σε μοντέλα αιχμής, οι ΗΠΑ ίσως δεν εμποδίσουν τους αντιπάλους τους να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις, πόσo μάλλον τι θα κάνουν με αυτά. Αλλά μπορεί να τους αναγκάσει να τρέχουν να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει, υποστηρίζει ο Khosla. Όσον αφορά την παγκόσμια επιρροή, προσθέτει ότι πολλά εργαλεία ΑΙ ανοιχτού κώδικα θα είναι και πάλι διαθέσιμα, και τα υπόλοιπα θα απαιτούν άδεια χρήσης. "Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί τις ΗΠΑ".

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε ένα μέλλον αλματώδους καινοτομίας με αφάνταστα οδυνηρές συνέπειες. Από την άλλη, ένα χαλιναγωγημένο τεχνολογικό τοπίο όπου η καινοτομία περιχαρακώνεται από υπερβολικά ολίγους και προσεκτικούς. Καμία πλευρά δεν θεωρεί ρεαλιστικό το μέλλον που οραματίζεται η άλλη. Αμφότερες υποστηρίζουν ότι, εάν επικρατήσει η δική της λογική, δεν θα χρειαστεί να επιλέξουμε.

Αλλά όλοι εκφράζουν μια αίσθηση κατεπείγοντος, είτε για να ορίσουν τη συζήτηση με τις ρυθμιστικές αρχές είτε για να διασφαλίσουν ότι οι λιγότερο ισχυροί δεν θα μείνουν πίσω. Η FeiFei Li, πρωτοπόρος στον τομέα ΑΙ και συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωποκεντρικής ΑΙ του Στάνφορντ, λέει ότι "ανησυχεί πραγματικά" για τον αντίκτυπο των ρυθμίσεων στον ακαδημαϊκό κόσμο και τον δημόσιο τομέα. 

Ο Hoffman είναι πιο αισιόδοξος. "Το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη και όλοι θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρξει όφελος για την ανθρωπότητα", απαντά. "Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς κι όποιος πιστεύει ότι γνωρίζει ποια πολιτική είναι σωστή αυτήν τη στιγμή είτε αυταπατάται είτε σας εξαπατά", προσθέτει. "Θα το ανακαλύψουμε μαζί".

*Με τη συμβολή των Richard Nieva και Kenrick Cai

Περισσότερα από Forbes

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Πώς να "γονατίσεις" έναν "μονόκερο"

Απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεκτέλεστες συμβάσεις και μια συνάντηση-Βατερλό με την Nvidia, έτσι ο Emad Mostaque "τορπίλισε" την Stability AI.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

Ξέρετε πώς θα τελειώσει η "φούσκα" της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα μαγαζί-γωνία σε εξαιρετικό σημείο μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση - αλλά μόνο στη σωστή τιμή.

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει πράγματι ένα "πρόβλημα" $600 δισ.;

Η Sequoia Capital άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρονοβόρο και περιπετειώδες project της ΤΝ.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.