ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:34
Καθώς το "σοκ" των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει στα ταμπλό των αγορών διεθνώς, ο φόβος για τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, "κλυδωνίζει" και τις τιμές του πετρελαίου μαζί με τα υπόλοιπα εμπορεύματα.
Και αυτό, καθώς η Κίνα αποφάσισε να απαντήσει στον Αμερικανό πρόεδρο, επιβάλοντας επιπρόσθετους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις - και την αγωνία για την "επόμενη ημέρα" στην παγκόσμια οικονομία.
Σε χαμηλό 3 ετών το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα αυξανόμενων ανησυχιών και καθώς ο "μαύρος χρυσός" βρίκεται ήδη υπό πίεση λόγω της απόφασης των χωρών του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή τον Μάιο, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν "βουτιά" 7%, "διολισθαίνοντας" δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Η πτώση του Brent διαμορφώθηκε σε 6,5%, με την τιμή του να υποχωρεί στα 65,58 δολ. το βαρέλι, ενώ 7,4% έχασε το αμερικανικό αργό τύπου WTI, αγγίζοντας τα 61,99 δολάρια το βαρέλι.
Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίου ενάμιση έτους, ενώ το WTI γνώρισε τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας.
Η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου ξεκίνησε ήδη από χθες, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, υπό τον φόβο ότι η νέα τάξη που δημιουργείται στο παγκόσμιο εμπόριο θα σημάνει πλήγμα για τις οικονομικές προοπτικές και την κατανάλωση ενέργειας συνάμα.
Το αμερικανικό αργό έχει πέσει 14% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, έχοντας μπει σε τροχιά για τα 61 δολ. το βαρέλι.
Το διπλό "χτύπημα" - από τον Τραμπ και τον OPEC+ - για το πετρέλαιο, ώθησε μεγάλες τράπεζες της Wall Street να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την αγορά: Ανάμεσά τους και η Goldman Sachs μαζί με την ING, οι οποίες παρέπεμψαν μεταξύ άλλων στους κινδύνους για τη ζήτηση.
"Η κλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και με τη σειρά της και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου" τόνισε ο Hamad Hussain, οικονομολόγος κλίματος και εμπορευμάτων στην Capital Economics.
"Τα επιθετικά αντίμετρα της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι οδεύουμε προς έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, έναν πόλεμο που δεν έχει νικητές και που θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και μαζί και τη ζήτηση για εμπορεύματα - κλειδιά, όπως είναι το αργό πετρέλαιο" επεσήμανε ο Ole Hansen, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην Saxo Bank.
Στην "κατρακύλα" σύσσωμα τα εμπορεύματα
Στον "κατήφορο" βρίσκονται και άλλα εμπορεύματα, καθώς συμπαρασύρθηκαν από το ευρύτερο sell-off στις αγορές διεθνώς, υπό τον φόβο για αποδυνάμωση της ζήτησης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφθασαν, σήμερα, να υποχωρούν πάνω από 10%, "κατρακυλώντας" σε χαμηλό έξι μηνών.
"Η πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου πιθανότατα αντανακλά επίσης τις προσδοκίες για μεγαλύτερη προσφορά λόγω των σχετικά υψηλότερων δασμών στις κινεζικές εξαγωγές που ενδέχεται να στρέψουν περισσότερο LNG προς την Ευρώπη" δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ. "Οι κίνδυνοι ασθενέστερης ζήτησης στην Κίνα είναι επίσης υψηλότεροι" συμπλήρωσε.
Σε πτωτική πορεία βρέθηκε και ο χρυσός, ο οποίος εγκατέλειψε τα διαδοχικά ρεκόρ και τον ρόλο του ως "ασφαλές καταφύγιο".
Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 2,9% στα 3.024,2 δολάρια η ουγγιά, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 21 ημερών στα 3.023 δολάρια.
Τα futures του χρυσού διολίσθησαν κατά 2,8% στα 3.035,40 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο έχασε τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο χρυσός θα βρει και πάλι τη "λάμψη" του, προσελκύοντας ξανά τους επενδυτές.
Από την αρχή του έτους, ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 15,3%, λόγω των ισχυρών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της ελκυστικότητάς του ως ασφαλούς αντισταθμίσματος έναντι των οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Παρά την αστάθεια που παρατηρείται, "ο χρυσός εξακολουθεί να είναι ασφαλές καταφύγιο για πολλούς επενδυτές. Θεωρώ ότι η πτωτική πορεία θα μπορούσε να περιοριστεί εδώ και αναμένω ότι θα διατηρήσει τα 3.080 δολάρια προς το παρόν" είπε ο Matt Simpson, ανώτατος αναλυτής στην City Index.
Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα το ασήμι έχασε 7,3% στα 29,54 δολάρια η ουγγιά και σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η πλατίνα διολίσθησε κατά 3,9% στα 918,35 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε απώλειες 2% στα 909,75 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες και τα δύο σε εβδομαδιαία βάση.
Με "βουτιά" 6,8% βρέθηκε αντιμέτωπος, εν τω μεταξύ, ο χαλκός, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020 και πέφτοντας κάτω από τα 9.000 δολάρια στο Λονδίνο. Στο Comex της Νέας Υόρκης, η τιμή καταγράφει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2011.
Πιέσεις δέχθηκαν και οι τιμές του κακάο, του καφέ και της ζάχαρης.
Σύμφωνα με την Rabobank, οι δασμοί του Τραμπ σημαίνουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές καφέ και σοκολάτας θα πρέπει να περιμένουν αύξηση στο κόστος των προϊόντων, τη στιγμή που ο κορυφαίος παραγωγός κακάο Ivory Coast βρίσκεται αντιμέτωπος με δασμούς 21%, ενώ ο Νο.2 παραγωγός καφέ Vitenam επιβαρύνεται με δασμούς 46%.
Τα futures του κακάο, στο ICE του Λονδίνου, υποχώρησαν σήμερα 4,7%, ενώ η τιμή στη Νέα Υόρκη έπεσε 8,4%.