Ο "Ψυχρός Πόλεμος του Bitcoin" έχει ήδη ξεκινήσει

Ο "Ψυχρός Πόλεμος του Bitcoin" έχει ήδη ξεκινήσει

Του Tomer Niv

Μια νέα "εξοπλιστική" κούρσα εξελίσσεται παγκοσμίως - όχι στα όπλα αλλά στο Bitcoin. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τα κράτη να ανταγωνίζονται για τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων Bitcoin που μπορεί να επαναπροσδιορίσουν την οικονομική τους κυριαρχία. Σε αυτόν τον νέο "Ψυχρό Πόλεμο του Bitcoin", εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλα κράτη.

ΗΠΑ: Στρατηγική συσσώρευση μέσω κατασχέσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός κάτοχος Bitcoin, με περίπου 207.189 tokens στην κατοχή τους. Αυτό το τεράστιο απόθεμα αποτιμάται σε πάνω από 20 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές. Τα αποθέματα Bitcoin της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων από διάφορες ποινικές έρευνες, κυρίως από την υπόθεση Silk Road.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε 20.000 Bitcoin αξίας 1,9 δισ. δολαρίων στην Coinbase Prime σύμφωνα με την Arkham Intelligence. Παρά τη μεταφορά αυτή, η κυβέρνηση διατηρεί σημαντικά αποθέματα σε Bitocin, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τη δυνητική χρήση τους ως στρατηγικό απόθεμα ή για την αντιμετώπιση του ομοσπονδιακού χρέους.

Ρωσία: Απάντηση στις κυρώσεις

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Bitcoin κλιμακώθηκε μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ενώ το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί το Bitcoin για να αποφύγει τις κυρώσεις, δημόσια έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι κρατικά ελεγχόμενες οντότητες και οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αυξήσει τις συναλλαγές με Bitcoin, σηματοδοτώντας μια στροφή προς την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Πρόσφατα, ένας Ρώσος βουλευτής πρότεινε τη δημιουργία  εθνικού αποθέματος Bitcoin για την αντιστάθμιση των γεωπολιτικών κινδύνων και των κυρώσεων Αυτή η πρόταση, εάν εφαρμοστεί, θα ενισχύσει μελλοντικά τον αντίκτυπο του Bitcoin στη Ρωσία.

Κίνα: Από την απαγόρευση στην αποθησαύριση

Η Κίνα κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin σε επίπεδο κράτους. Εκτιμάται πως κατέχει 190.000-194.000 tokens, τα περισσότερα μετά από κατασχέσεις που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, όπως το σύστημα Ponzi της PlusToken.

Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς που επέβαλε το Πεκίνο και την καταστολή των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως την εξόρυξη και τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση της Κίνας διατήρησε τα σημαντικά αποθέματά της σε Bitcoin.

Ιαπωνία: Έκκληση για δημιουργία εθνικού αποθέματος 

Οι Ιάπωνες βουλευτές, με επικεφαλής τον Satoshi Aoyama, πρότειναν τη δημιουργία ενός εθνικού αποθεματικού Bitcoin. Όπως αναφέρει το Decrypt, ο Aoyama υποστηρίζει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα έναντι της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας, δεδομένου του υψηλού κρατικού χρέους της Ιαπωνίας και της εξάρτησης από τα fiat νομίσματα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν κατέχει άμεσα Bitcoin, αλλά το Government Pension Investment Fund (GPIF), το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διερευνήσει τη διαφοροποίηση ενός μέρους του χαρτοφυλακίου του σε Bitcoin. Το GPIF δεν έχει επενδύσει ακόμη σε Bitcoin, η κίνηση αυτή όμως σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη αλλαγή στην προσέγγιση της Ιαπωνίας απέναντι στα crypto.

Γερμανία: Μαθήματα από την πώληση Bitcoin

Το 2022 η Γερμανία πούλησε Bitcoin που περιήλθαν στην κατοχή της μετά την εξάρθρωση του Movie2k, ενός παράνομου ιστότοπου streaming, οι χειριστές του οποίου ξέπλεναν εκατομμύρια μέσω Bitcoin. Οι αρχές κατέσχεσαν τα κρυπτονομίσματα και τα πούλησαν, επικαλούμενες νομικές απαιτήσεις για τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων σε fiat νομίσματα. Η πώληση απέφερε σημαντικά έσοδα, οι επικριτές υποστήριξαν ότι η κατοχή του Bitcoin θα μπορούσε να αποφέρει μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα κέρδη. Αυτό αποτυπώνει την επιφυλακτική στάση της Γερμανίας σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, που δίνει προτεραιότητα στη δημοσιονομική σταθερότητα έναντι της κερδοσκοπίας.

Σύγκριση κρατικών αποθεμάτων σε Bitcoin

Το μέγεθος των κρατικών αποθεμάτων σε Bitcoin συνήθως καλύπτονται από... ένα πέπλο μυστηρίου, αλλά τα δημόσια δεδομένα δίνουν μια καλή εικόνα. Τα περισσότερα αποθέματα προέρχονται από κατασχέσεις. 

Πίνακας

 

Σημειώσεις:

- Οι τιμές υπολογίζονται με την τιμή του Bitcoin στα 100.000 δολάρια

- Τα στοιχεία για τη Γερμανία βασίζονται στην πρόσφατη κατάσχεση από την Movie2K, αλλά τα Bitcoin πωλήθηκαν εξ ολοκλήρου τον Νοέμβριο του 2024 σε μέση τιμή 57.600 δολαρίων

- Τα αποθέματα του Ελ Σαλβαδόρ προέρχονται από κυβερνητικές αγορές, καθώς θέσπισε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα

- Οι συμμετοχές του Μπουτάν αφορούν τις κρατικές επιχειρήσεις εξόρυξης

Το μέλλον του Bitcoin ως εθνικό απόθεμα 

Το γεωπολιτικό περιβάλλον του Bitcoin συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται σε επίπεδο αποθεμάτων, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν αθόρυβα τα αποθέματά τους, συχνά μέσω αδιαφανών καναλιών. Στο μεταξύ, μικρότεροι "παίκτες" -όπως το Ελ Σαλβαδόρ- αποδεικνύουν πώς το Bitcoin μπορεί να μεταβάλλει τις εθνικές στρατηγικές.

Πλούσια κράτη με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη για να αποκτήσουν τεράστιες ποσότητες Bitcoin. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου τα κράτη κατανείμουν την ισοδύναμη αξία των αποθεμάτων του χρυσού τους στο Bitcoin, η αγορά θα δοκίμαζε μια πρωτοφανή ζήτηση, με την τιμή του Bitcoin να εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 952.000 δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto να εκτοξεύεται στα 20 τρισ. δολάρια. Δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς -όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία- θα μπορούσαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους μέσω μιας επιθετικής πολιτικής κατασχέσεων ή άμεσων αγορών, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα αντιστάθμισμα έναντι της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Κράτη με σημαντική τεχνολογική υποδομή, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους μέσω κυβερνητικά υποστηριζόμενων πρωτοβουλιών εξόρυξης, παρόμοιων με το μοντέλο του Μπουτάν. Στο μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην κρατικά χρηματοδοτούμενη εξόρυξη για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποκτήσουν κρυφά Bitcoin.

Ο κάτωθι πίνακας αποτελεί προσομοίωση των κρατικών αποθεμάτων σε Bitcoin αν τα κράτη αγόραζαν Bitcoin ίσης αξίας με τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν:

Πίνακας


Εάν τα κράτη αρχίσουν να συσσωρεύουν αποθέματα Bitcoin σε αυτή την κλίμακα, ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας μιας νέας εποχής όπου ο ψηφιακός χρυσός θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία στα εθνικά θησαυροφυλάκια. Αυτή η μετατόπιση θα σηματοδοτούσε ένα μετασχηματιστικό ορόσημο στην οικονομική ιστορία, καθώς οι μοναδικές ιδιότητες του Bitcoin -η αποκέντρωση, η πεπερασμένη προσφορά και η ανοσία στον πληθωρισμό- αμφισβητούν την κυριαρχία των παραδοσιακών νομισμάτων όπως το αμερικανικό δολάριο. Η άνευ προηγουμένου ζήτηση για Bitcoin θα πυροδοτούσε ένα νέο χρηματοπιστωτικό παράδειγμα, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη αποθηκεύουν και μοχλεύουν τον πλούτο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει βαθιές συνέπειες και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Τα μικρότερα, οικονομικά ευέλικτα κράτη θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υιοθετώντας το Bitcoin νωρίς, αξιοποιώντας το ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και ως εργαλείο οικονομικής ενδυνάμωσης. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες οικονομίες θα βρεθούν σε κλοιό πιέσεων για να ενσωματώσουν το Bitcoin στα αποθέματά τους για να μην χάσουν την επιρροή τους σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο. Καθώς το Bitcoin γίνεται αναπόσπαστο μέρος των εθνικών θησαυροφυλακίων, θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση των κρατών από τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές οντότητες και θεσμούς όπως οι κεντρικές τράπεζες, αλλάζοντας τη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, της διπλωματίας, αλλά και της επιβολής κυρώσεων.

Η εποχή των κρατικών αποθεμάτων Bitcoin θα φέρει νέες προκλήσεις. Τα κράτη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ασφαλείας, τη μεταβλητότητα και το ζήτημα της εμπιστοσύνης σε ένα αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο. Ωστόσο, τα κράτη που διαχειριστούν με επιτυχία αυτή την αλλαγή, θα μπορούσαν να πετύχουν μια πρωτοφανή νομισματική κυριαρχία, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους έναντι οικονομικών κρίσεων και εξωτερικών πιέσεων. Οι γεωπολιτικές στρατηγικές της ψηφιακής εποχής θα περιστρέφονται γύρω από την τεχνολογική καινοτομία, τις υποδομές κρυπτονομισμάτων και τη μάχη για την κυριαρχία στο αποκεντρωμένο οικονομικό οικοσύστημα, αναδιαμορφώνοντας ριζικά την παγκόσμια τάξη για τις επόμενες δεκαετίες.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Κρυπτονομίσματα: Η σκοτεινή πλευρά ενός ξέφρενου ράλι

Καθώς η τεχνολογία AI εξελίσσεται, οι απατεώνες θα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη πιο πειστικό ψευδές περιεχόμενο.

Σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin: Ξεπέρασε τα $82.000 με οδηγό τον Τραμπ

Ο Τραμπ "αγκάλιασε" τα ψηφιακά assets στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ποιοι δισεκατομμυριούχοι κρυπτονομισμάτων ρευστοποιούν τις μετοχές τους

Mεγιστάνες που συνδέονται με τις Coinbase και MicroStrategy έχουν πουλήσει μετοχές αξίας $850 εκατ. σε 9 μήνες.

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος των crypto εκτόξευσε την αξία του μέσα από τη φυλακή

Η μεγάλη αλλαγή στην καθαρή αξία του Zhao προέρχεται από τη συμμετοχή του στο token BNB.

Κρυπτονομίσματα: Δύο αδέρφια έσπασαν τον "κώδικα" του Ethereum και έκλεψαν $25 εκατ. σε λίγα δευτερόλεπτα

Πρωτοφανής απάτη που θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα κλοπιμαία.

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.