Της Becca Bratcher
Καθώς τα κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και η αξία τους αυξάνεται, οι απατεώνες βελτιώνουν τις τακτικές τους, και οι χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Η Chainalysis, κορυφαία εταιρεία στο τομέα της ανάλυσης blockchain, ανέφερε πρόσφατα ότι οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν σημαντικά παγκοσμίως "μεταξύ του δ' τριμήνου του 2023 και του α' τριμήνου του 2024, ξεπερνώντας τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια bull market των crypto το 2021".
Τον Νοέμβριο του 2022, ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι η πλατφόρμα είχε υπεξαιρέσει κεφάλαια πελατών, προκαλώντας κρίση ρευστότητας. Αυτό το "έλλειμμα αξιοπιστίας" ανάγκασε πολλούς χρήστες να αποσύρουν αμέσως τα περιουσιακά τους στοιχεία, οδηγώντας το FTX στη χρεοκοπία, ενώ οι επενδυτές του υπέστησαν σοβαρές οικονομικές απώλειες.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Sam Bankman-Fried, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απάτη. Καταδικάστηκε και εκτίει 25ετή ποινή κάθειρξης.
Το σκάνδαλο έφερε μεγαλύτερη εποπτεία σε όλη τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.
Πώς να αποφύγετε τις απάτες
Μια μέθοδος για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων συναλλαγών είναι να απευθυνθείτε σε μια ομάδα επιτήρησης που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση των συμμετοχών σας σε crypto. Εάν έχετε τα κλειδιά, έχετε και τον έλεγχο.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων δεν αφορούν μόνο τα ανταλλακτήρια. Οι χρήστες πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε όλες τις αλληλεπιδράσεις και συναλλαγές τους με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αν η ιστορία επαναληφθεί, το 2025 οι "αναβαθμισμένες" απάτες ενδέχεται να αυξηθούν κατά πολύ, με στόχο να εκμεταλλευτούν τόσο τους έμπειρους επενδυτές όσο και τους νεοεισερχόμενους.
Για παράδειγμα, ένας χρήστης απευθύνθηκε σε ένα φαινομενικά αξιόπιστο κανάλι συναλλαγών crypto στο Telegram, το οποίο υποτίθεται ότι πρόσφερε καθοδήγηση για με τη διαπραγμάτευση του Ethereum και μια νέα πλατφόρμα συναλλαγών.
Αφού ο χρήστης εκτέλεσε τις αρχικές συναλλαγές αγοράζοντας όλο και περισσότερα Ethereum, ξαφνικά ο λογαριασμός δεσμεύτηκε. Η αιτιολογία ήταν "ασυνήθιστη δραστηριότητα" και ζητήθηκε από τον χρήστη να καταθέσει επιπλέον κεφάλαια για να ανακτήσει τον λογαριασμό του. Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της πλατφόρμας δεν είχε αποτέλεσμα και στη συνέχεια ο ιστότοπος "κατέβηκε", με αποτέλεσμα ο επενδυτής να χάσει τα χρήματά του.
Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται, οι απατεώνες θα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη πιο πειστικό ψευδές περιεχόμενο, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι νόμιμο και τι απάτη.
Προσοχή στα meme tokens και στις υπερβολές των social media
Τα Rug Pulls, όπου οι προγραμματιστές ξεκινούν ένα token ή ένα project DeFi, προσελκύουν επενδυτές και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και στα meme tokens, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την έλλειψη ρυθμιστικού περιβάλλοντος και εποπτείας σε αυτούς τους κλάδους.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η influencer Haliey Welch λάνσαρε ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία HAWK, αξιοποιώντας την viral φράση της "hawk tuah" και τους πολυάριθμους followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγο μετά την εμφάνισή του, η κεφαλαιοποίηση του HAWK κατέρρευσε από τα περίπου 500 εκατ. δολάρια στα 28 εκατ. δολάρια. Η Welch κατηγορήθηκε ότι ενορχήστρωσε μια απάτη, ισχυρισμούς που η ίδια και οι συνεργάτες της απέρριψαν, αποδίδοντας ευθύνες στα bots συναλλαγών.
Ένα περιστατικό που μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει εποπτεία των projects, ανεξάρτητα από τη δημοφιλία που γνωρίζουν.
Phishing και "άδειασμα" πορτοφολιού
Το wallet κρυπτονομισμάτων Meta Mask επισημαίνει: "Στον αποκεντρωμένο ιστό, το πιο σημαντικό μέλος της ομάδας ασφαλείας είστε εσείς".
Οι απατεώνες εξαπατούν τους χρήστες για να αποσπάσουν ιδιωτικά κλειδιά μέσω ψεύτικων emails, ιστότοπων ή εφαρμογών. Με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, εμφανίζονται πιο εξελιγμένες επιθέσεις με στόχο να αδειάσουν τα "ψηφιακά πορτοφόλια" των χρηστών χωρίς να το καταλάβουν.
Η αύξηση του φαινομένου των "wallet drainers" εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για μεμονωμένους χρήστες και επιχειρήσεις, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και "προληπτική άμυνα" για να συνεχίσει το οικοσύστημα των crypto να είναι αξιόπιστο και τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών ασφαλή.
Τα βασικά μέτρα προστασίας, που προτείνει η Coinbase, περιλαμβάνουν: χρήση ενός κλειδιού ασφαλείας, αξιοποίηση ενός password manager για ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας μέσω δύο παραγόντων με την πιο ασφαλή διαθέσιμη μέθοδο.
Καλό είναι να αποφεύγει κάποιος χρήστης να γνωστοποιεί ευρέως την ποσότητα των κρυπτονομισμάτων που κατέχει. Επίσης να διπλοελέγχει τις διευθύνσεις URL για να αποτρέψει επιθέσεις phishing και να είναι προσεκτικός απέναντι σε απάτες μέσω SIM-swapping επιθέσεις και ψευδή αιτήματα από το (δήθεν) τμήμα υποστήριξης πελατών.
Ο χρήστης μπορεί να ζητά καθοδήγηση από αξιόπιστες, επαληθευμένες πηγές προτού λάβει επενδυτικές αποφάσεις. Πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις νέες τακτικές των απατεώνων ώστε να πλοηγείται με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον αναδυόμενων απειλών.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος