Άλμα 2% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, σε υψηλό τριών εβδομάδων, λόγω των προσδοκιών ότι οι πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες και ότι τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση καυσίμων.
Το αργό τύπου West Texas Intermediate κέρδισε $1,27 ή 1,8% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημείωσε άνοδο $1,08 ή 1,5% στα 74,49 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 5%, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 22 Νοεμβρίου ενώ το συμβόλαιο του WTI κέρδισε 6% - το υψηλότερο που έχει καταγράψει από τις 7 Νοεμβρίου.
"Αυτή η δυναμική οδηγείται από [...] τις προσδοκίες για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, μια πιο υποστηρικτική στάση από το Πεκίνο [μέτρα τόνωσης της οικονομίας], την πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων της Fed την επόμενη εβδομάδα", ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Ritterbusch and Associates.
Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν μια 15η δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, στοχεύοντας τον σκιώδη στόλο των δεξαμενόπλοιων της. Οι ΗΠΑ εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις.
Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη "επαναφορά" όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν για να αποτρέψουν τη χώρα από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στην Κίνα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού στον κορυφαίο εισαγωγέα στον κόσμο αυξήθηκαν ετησίως τον Νοέμβριο για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες και πρόκειται να παραμείνουν αυξημένες έως τις αρχές του 2025.
Εξ άλλου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) βελτίωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2025 σε 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) από 990.000 bpd τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση του πετρελαίου το 2025, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι καλά εφοδιασμένη. Την Τετάρτη, ο OPEC+ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για το 2024 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
"Αν δείτε τα πραγματικά δεδομένα, ο ΔΟΕ λέει ότι το πλεόνασμα που προέβλεψε θα έπρεπε να υπάρχει αυτή τη στιγμή", σχολίασε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 39,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο, καθώς η χαμηλή δραστηριότητα των διυλιστηρίων συνέπεσε με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΙΕΑ.
Ο OPEC+ περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και συμμάχους όπως η Ρωσία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλος του OPEC, σχεδιάζουν να μειώσουν τις αποστολές πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς ο OPEC+ επιδιώκει αυστηρότερη πειθαρχία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η τιμή του αργού που πωλείται στην Κίνα από το Ιράν αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ενισχύσει το κόστος εφοδιασμού. Η επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αυξήσει την πίεση στο Ιράν.
Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός επιτάχυνε ελαφρώς τον Νοέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Οι επενδυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι η Fed θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση ενέργειας.
"Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δημιουργούν άνεση. Θα μπορούσε να είναι καλύτερος, αλλά είναι αρκετά χαμηλός για να μειώσει η Fed τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση", επισήμανε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της το 2025 μετά τις τέσσερις διαδοχικές μειώσεις - κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά - που έκανε το 2024, όπως δήλωσαν την Παρασκευή δύο αξιωματούχοι της τράπεζας.