Απώλειες καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του Σεπτεμβρίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια γεμάτη από πλευράς οικονομικών στοιχείων εβδομάδα στην ήπειρο.
Παράλληλα, περιμένουν την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αργότερα σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, με την προσδοκία ότι θα δώσει μια εικόνα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της στη συνέχεια. Η ομιλία της Κρ. Λαγκάρντ έχει προγραμματιστεί για τις 04.00 ώρα Ελλάδος.
Οι επενδυτές περιμένουν επίσης, σήμερα την προκαταρκτική μέτρηση για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, καθώς και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ιταλία, όπως και τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στη Βρετανία.
Έτσι, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,19% και διαμορφώνεται στις 527,08 μονάδες. Παρά τη σημερινή υποχώρηση, πάντως, ο δείκτης αναμένεται να κλείσει τον Σεπτέμβριο με κέρδη, σημειώνοντας τον τρίτο διαδοχική μήνα ανόδου, που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί του σε διάστημα σχεδόν επτά μηνών.
Απώλειες 0,42% σημειώνει ο δείκτης Euro Stoxx 50, με τα "βαριά” χαρτιά της Ευρωζώνης, διαμορφούμενος στις 5.046,35 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,26% στις 19.429,25 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,74% στις 7.733,79 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στις 8.306,50 μονάδες, με απώλειες 0,17%.
Ίδια εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 1,03% στις 34.369 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κινείται στις 11.946,90 μονάδες, με πτώση 0,18%.
Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν, πάντως, τη σημερινή εικόνα των ευρωαγορών στη διάθεση κατοχύρωσης κερδών από μερίδα των επενδυτών μετά το ιστορικό υψηλό στο οποίο έκλεισε την Παρασκευή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Την άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη την Παρασκευή τροφοδότησε η ανακοίνωση από το Πεκίνο μιας σειράς μέτρων που έχουν στόχο την τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αξιολογούν και τα νέα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Όπως ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο και ανήλθε στις 49,8 μονάδες από τις 49,1 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν άνοδο στις 49,5 μονάδες. Παρά τη βελτίωση, ωστόσο, ο δείκτης του τομέα μεταποίησης παρέμεινε για πέμπτο διαδοχικό μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.
Ωστόσο, η έρευνα Caixin PMI, την οποία εκπονεί η S&P Global, έδειξε ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών υποχώρησε στις 49,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 50,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων για οριακή βελτίωση στις 50,5 μονάδες που εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, "βουτιά" 8% σημειώνει ο τίτλος της Stellantis, αφότου η γαλλο-ιταλική εταιρεία περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα μεγέθη στο σύνολο της χρήσης λόγω της υποτονικής δυναμικής του κλα΄δου παγκοσμίως.