Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωαγορές περιμένοντας Fed και BoE

Στο "κόκκινο" έκλεισαν οι ευρωαγορές περιμένοντας Fed και BoE

Πτωτικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο μία ημέρα πριν την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από όπου αναμένουν την απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Eurostat, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο και 5,2% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο από 2,8% τον Ιούλιο και 5,9% έναν χρόνο νωρίτερα. 

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έτρεξε με ρυθμό 2,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, παραμένοντας αμετάβλητος σχέση με τον Ιούλιο και ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες αναλυτών και αγοράς, γεγονός που διατηρεί την αβεβαιότητα για το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει ή όχι σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων της, αύριο, τη δεύτερη φέτος.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση, αργότερα σήμερα, της Federal Reserve για τα επιτόκια και κυρίως η μετέπειτα συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, με την ελπίδα ότι θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις της Fed όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της το τρέχον έτος.

Επί του παρόντος, οι αγορές δίνουν πιθανότητες 63% για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed, κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, ενώ οι προβλέψεις για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχουν υποχωρήσει πλέον στο 37% από 86% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι μια υπερβολική κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τρομάξει τις αγορές, οι οποίες είναι ήδη νευρικές όσον αφορά την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η αναμονή για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία, που είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και η εικόνα στο ταμπλό. 

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,50% χαμηλότερα στις 514,60 μονάδες, με το σύνολο σχεδόν των κλαδικών δεικτών να τερματίζει στο "κόκκινο” και τους τομείς των εταιρειών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων και ποτών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας 0,78% και 1% αντίστοιχα.

Αντίστοιχες απώλειες, 0,50%, κατέγραψε και ο δείκτης Euro Stoxx 50, με τα blue chips της Ευρωζώνης, κλείνοντας στις 4.836,25 μονάδες.

Πτωτική η εικόνα και στα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπείρου, με τον δείκτη DΑΧ στη Γερμανία να υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 18.720,15 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 0,57% και να τερματίζει στις 7.444,90 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση κατά 0,68% στις 8.253,68 μονάδες.

Σε ανάλογη τροχιά κινηθήκαν και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικά, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 33.655,49 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ολοκλήρωσε την ημέρα 0,17% χαμηλότερα, στις 11.684,70 μονάδες.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, ο τίτλος της Novo Nordisk σημείωσε πτώση 2,35%, μετά τις πληροφορίες ότι το Ozempic είναι "πολύ πιθανό" να είναι ένα από τα επόμενα φάρμακα στα οποία θα υπάρξει υποχρεωτική μείωση τιμής στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η μετοχή της Reckitt Benckiser ενισχύθηκε κατά 1,24% μετά τις αναφορές ότι ο κολοσσός των καταναλωτικών αγαθών ξεκίνησε πρώιμες συζητήσεις με πιθανούς μνηστήρες για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του στον τομέα οικιακής φροντίδας, αξίας άνω των 6 δισ. βρετανικών λιρών.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.