Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Του Frank Holmes

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ιστορία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αποτελώντας τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που παρευρέθηκε στο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Νάσβιλ και υποστήριξε με θέρμη το γνωστό κρυπτονόμισμα. Η ομάδα μου και εγώ είχαμε τη χαρά να αποτελέσουμε μέρος των περίπου 8.000 bitcoiners που άκουσαν την ομιλία του Τραμπ, την οποία πιστεύω ότι θα θυμόμαστε ως μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου.

Θα μοιραστώ περισσότερες λεπτομέρειες από την ομιλία του Τραμπ παρακάτω, ωστόσο προς ώρας θέλω να σκεφτείτε πόσο μακριά έχει φτάσει το Bitcoin κατά τα πρώτα 15 χρόνια της ύπαρξής του.

Ίσως να θυμάστε εκείνη την εποχή, όχι πολύ καιρό πριν, που επικρατούσε η αντίληψη πως το Bitcoin το χρησιμοποιούν μόνο εγκληματίες και τρομοκράτες. Που δεν βρισκόταν στο ραντάρ κανενός θεσμικού επενδυτή. Που ο Γουόρεν Μπάφερ το είχε χαρακτηρίσει "ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο”.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά! Μετά την κυκλοφορία των ETF (διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων) του Bitcoin, ο κόσμος οδεύει σταδιακά προς την ευρεία υιοθέτησή του. Τεχνολογικοί κολοσσοί, από τη MicroStrategy έως την Tesla, έχουν επενδύσει στο Bitcoin, ενώ σε δύο χώρες, μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα.

Και τώρα ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ το υποστηρίζει σθεναρά.

Η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε "να πάει στο φεγγάρι”, τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ, και σε αυτήν την περίπτωση ανέφερε ότι "θέλει η Αμερική να είναι η χώρα που θα ηγηθεί”.

Τα 200 δισ. δολάρια... της Χάρις

Δεν θεωρώ ότι θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι η φετινή κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ δεν μοιάζει με καμία άλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ - ίσως και σε όλη την ιστορία τους.

Η απόσυρση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από τη διεκδίκηση της προεδρίας και η υποστήριξή του προς την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις έχει προκαλέσει σοκ στο πολιτικό κατεστημένο, και παρότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προηγείται, ο "πολιτικός άνεμος” σίγουρα έχει αλλάξει υπέρ της Χάρις. Η τελευταία κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων των Δημοκρατικών, και πλέον απολαμβάνει της υποστήριξης όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Το προεκλογικό επιτελείο της Χάρις ανέφερε ότι συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 200 εκατ. δολαρίων μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας της, το οποίο, αν ισχύει, πρέπει να αποτελεί ποσό-ρεκόρ. Οι χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας στοιχημάτων Polymarket "βλέπουν” τώρα ότι η αντιπρόεδρος έχει πιθανότητα 38% να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, έναντι μόλις 1% πριν από έναν μήνα.

Κάτι όχι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που επέλεξε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, αλλά είναι ο πρώτος που αποσύρθηκε τόσο λίγο χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές. Εκτός του Ρίτσαρντ Νίξον, που παραιτήθηκε από την προεδρία το 1974, οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί πρόεδροι που δεν διεκδίκησαν την επανεκλογή τους ήταν ο Λίντον Τζόνσον, το 1968, και ο Χάρι Τρούμαν, το 1952.

Αύξηση του ΑΕΠ και μετακύλιση θέσεων

Αυτή η πολιτική αναταραχή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η οικονομία των ΗΠΑ στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Από τη μία, η αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο "έτρεξε” με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 2,8%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και υπερδιπλασιάζοντας τον ρυθμό του α’ τριμήνου.

Ο δε δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους, παρά την πρόσφατη οπισθοχώρηση της αγοράς, καθώς οι επενδυτές μετακυλίουν τις θέσεις τους από τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν εκτιναχθεί, σε μετοχές μικρότερων, υποτιμημένων εταιρειών. Η μετακύλιση αυτή φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι θετικοί δείκτες -η ισχυρή οικονομία και το ισχυρό χρηματιστήριο- συνήθως αποτελούν καλό οιωνό για το κατεστημένο, δίνοντας στη Χάρις το πλεονέκτημα.

Γιατί οι Αμερικανοί αισθάνονται φτωχότεροι παρά την ανάπτυξη της οικονομίας

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το οικονομικό άγχος που βιώνουν πολλοί Αμερικανοί αυτήν τη στιγμή. Πρόσφατη έρευνα, από την εταιρεία "αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα” Affirm, διαπίστωσε ότι τρεις στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση, παρότι δεν είμαστε επίσημα σε τέτοια φάση.

Οι αθετήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών αυξάνονται επίσης με ανησυχητικό ρυθμό αυτήν τη στιγμή, καθώς οι αποταμιεύσεις που έκαναν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εξανεμιστεί. Το ποσοστό των κατόχων καρτών που εμφανίζουν καθυστέρηση πληρωμών άνω των 30 ημερών έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 12 ετών, ενώ το ποσοστό εκείνων που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν 60 ή περισσότερες ημέρες έχει φτάσει στο υψηλό του περίπου 2,6%.

Η "μάχη” γύρω από την τεχνολογία και το Bitcoin

Πρόσφατα, είχα μια συζήτηση με τον Τζέι Ντι Βανς, πρώην διαχειριστή κεφαλαίων και υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ. Θεωρώ ότι ο Βανς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "γέφυρα” του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ προς τις "βαθιές τσέπες” της Σίλικον Βάλεϊ.

Αλλά η 59χρονη Χάρις έχει επίσης ανάλογες διασυνδέσεις. Διετέλεσε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια από το 2011 έως το 2017 και στη συνέχεια γερουσιαστής από το 2017 ως το 2021. Ως εκ τούτου, φέρεται να έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τη Σίλικον Βάλεϊ. Οι New York Times αναφέρουν ότι, σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες, η αντιπρόεδρος βασίστηκε στην τεχνολογική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ για τη συγκέντρωση δωρεών. Πρόσφατο δημοσίευμα του CNN, μάλιστα, αναφέρει ότι "η Κάμαλα Χάρις θέλει να είναι η πρώτη Αμερικανίδα πρόεδρος της Σίλικον Βάλεϊ”.

Ένας τομέας που παρακολουθώ στενά είναι το "σύμπαν” του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων. Ως κάποιος που ασχολείται με τον κλάδο μέσω της HIVE Digital Technologies, πιστεύω ότι η στάση της επόμενης κυβέρνησης όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτήν την αναδυόμενη αλλά σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Αν και η Χάρις δεν έχει προβεί σε δηλώσεις υπέρ ή κατά των ψηφιακών νομισμάτων στο παρελθόν, η ομάδα της φέρεται να έχει προσεγγίσει ειδικούς των κρύπτο όπως ο Μαρκ Κιούμπαν. Η Ένωση Blockchain αναφέρει ότι η Χάρις αποτελεί μια "νέα ευκαιρία” για τη διάνοιξη διαύλων με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ιστορικά δεν ήταν ποτέ ευνοϊκά προσκείμενο απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όσο οι Αμερικανοί της δεξιάς.

Ο Τραμπ στο Νάσβιλ

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει εξελιχθεί στον απόλυτο υποψήφιο-υπέρμαχο του Bitcoin, μετά τη "μύησή” του από στελέχη του τομέα εξόρυξης Bitcoin στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο τον προηγούμενο μήνα. Ο πρώην πρόεδρος ανήρτησε στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social αμέσως μετά τη συνάντηση ότι θέλει "όλα τα υπόλοιπα Bitcoin να παραχθούν στις ΗΠΑ”.

Ο Τραμπ επανέλαβε το ίδιο ισχυρό μήνυμα και όταν μίλησε στο ενθουσιώδες κοινό στο συνέδριο του Bitcoin. Εάν οι ΗΠΑ δεν ασπαστούν την τεχνολογία του Bitcoin, προειδοποίησε ο Τραμπ, "θα το κάνει η Κίνα… και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κίνα να κυριαρχήσει”.

Το σχέδιο που εκπόνησε ο Τραμπ για να καταστήσει τις ΗΠΑ "παγκόσμια υπερδύναμη του Bitcoin” περιλαμβάνει τη θέσπιση σαφών κανόνων, προστασία του δικαιώματος θεματοφυλακής και δραστική αύξηση της παραγωγής ενέργειας. "Θα παράγουμε τόση ηλεκτρική ενέργεια που θα λέτε: ‘κύριε πρόεδρε δεν θέλουμε άλλο ρεύμα. Δεν έχουμε τι να το κάνουμε”, αστειεύτηκε ο πρώην πρόεδρος. Είπε επίσης ότι θα απέλυε τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, "την πρώτη κιόλας ημέρα” του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου του Τραμπ είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κατέχει το 100% των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που έχει ή θα αποκτήσει στο μέλλον σε ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin”. Η κυβέρνηση επί του παρόντος έχει στην κατοχή της 210.000 Bitcoins, αξίας άνω των 14 δισ. δολαρίων, τα οποία απέκτησε μέσω παρεμβάσεων των αρχών επιβολής του νόμου.

Αυτό θα διαχώριζε τις ΗΠΑ από άλλες χώρες, πολλές εκ των οποίων έχουν θεσπίσει πολιτικές για την πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια ποινικών ερευνών - όπως Bitcoin. Η Γερμανία, για παράδειγμα, πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διάθεση 50.000 Bitcoins, κίνηση για την οποία εκτιμώ ότι θα μετανιώσει μια μέρα.

Περισσότερα από Forbes

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.