Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Με το αριστερό ξεκινούν τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αλλάζοντας ρότα μετά το σε μεγάλο βαθμό θετικό κλίμα που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι περιορισμένες πλέον πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων παγκοσμίως σύντομα κρατούν περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Οι ευρωαγορές δεν έχουν άλλωστε να περιμένουν και κάποια εξέλιξη από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σήμερα, όπου οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της Ημέρας του Προέδρου.

Η επενδυτική ψυχολογία έχει επιβαρυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Πέμπτη οπότε και θα ανακοινωθούν οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητας του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στην αγοραστική διάθεση ασκεί και η επί τα χείρω αναθεώρηση της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομία. Το Παρίσι μείωσε σήμερα την εκτίμησή του για την εγχώρια παραγωγή στο 1% από 1,4% προηγουμένως, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, αλλά και την επιβράδυνση σημαντικών οικονομικών εταίρων της χώρας, όπως η Γερμανία και η Κίνα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,14% και κινείται στις 490,90 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες να κινούνται επίσης σε αρνητικά εδάφη και τον τομέα της τεχνολογίας να αποτελεί το σημαντικότερο βαρίδι, χάνοντας 0,8%. Στηρίξεις προσφέρει ο κλάδος της υγείας, με άνοδο 0,4%.

Απώλειες 0,40% στις 4.746,75 σημειώνει και ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAC χάνει 0,34% και κινείται στις 17.059 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,43% στις 7.735,12 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει οριακές απώλειες 0,06%, στις 7.706,75 μονάδες, αντλώντας στήριξη από την άνοδο κατά 3% που σημειώνει ο τίτλος της AstraZeneca μετά την έγκριση που έλαβε ο συνδυαστική θεραπεία της φαρμακοβιομηχανίας του αντικαρκινικού φαρμάκου Tagrisso με χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση ενός τύπου καρκίνου του πνεύμονα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,29% στις 31.640 μονάδες, ενώ κόντρα στο γενικό κλίμα κινείται ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη, που ενισχύεται κατά 0,38% στις 9.923,50 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης βρίσκει βοήθειες στη μετοχή της Santander, η οποία ενισχύεται κατά 2,4% μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 1,46 δισ. ευρώ και της απόφασής της να προτείνει τη διανομή αυξημένου κατά 50% μερίσματος για τη χρήση 2023.
 

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.