Με απώλειες, αν και ήπιες, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το διεθνές αρνητικό κλίμα που πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές της Ευρώπης ενισχύθηκαν στον απόηχο των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που τροφοδότησαν ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, σήμερα το κλίμα επιδεινώθηκε λόγω ενός εξωτερικού και πάλι παράγοντα και συγκεκριμένα λόγω Κίνας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πάτησε "φρένο” στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναπτυσσόμενη με ρυθμό μόλις 0,8%, έναντι ανόδου 2,2% που σημείωσε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ανήλθε στο 6,3%, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανόδου του πρώτου τριμήνου αλλά διαμορφούμενος χαμηλότερα των προσδοκιών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 7,3%.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη επιθετική νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών ενδεχομένως να οδηγήσει σε ύφεση, γεγονός που ψαλίδισε τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, οδηγώντας σε αρνητικά εδάφη τις αγορές διεθνώς.
Όπως ήταν φυσικό, τη διεθνή τάση ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ελλείψει άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να δώσουν συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, με τους επενδυτές ωστόσο να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα αναζητώντας τυχόν καταλύτες που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις αγορές σε ανοδική τροχιά.
Όμως τα σημερινά νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Η ελβετική εταιρεία ειδών πολυτελείας Richemont ανακοίνωσε πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης στις ΗΠΑ, και παρά την ανάκαμψη στην Ασία, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας με βουτιά άνω του 10%
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Orion, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου χαμηλότερα των εκτιμήσεων και την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για το υπόλοιπο του έτους.
Οι επενδυτές αναμένουν πάντως, αργότερα αυτήν την εβδομάδα ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες όπως η Novartis, η Ocado και η ASML, στην Ευρώπη, αλλά και οι κολοσσοί Bank of America, Morgan Stanley, Tesla, Netflix, United Airlines και IBM στις ΗΠΑ.
Δείκτες - στατιστικά
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε την ημέρα με πτώση 0,63% ή 2,90 μονάδων, κλείνοντας στις 457,92 μονάδες, με τα περισσότερα επιμέρους χρηματιστήρια και τους κλάδους να τερματίζουν επίσης πτωτικά. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,94%, σημειώνοντας την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο.
Ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, Euro Stoxx 50 έκλεισε επίσης με απώλειες 0,98%, στις 4.356,79 μονάδες.
Στα επιμέρους χρηματιστήρια, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,23% και έκλεισε στις 169.068,65 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,12% και τερμάτισε στις 7.291,66 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,38% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.406,42 μονάδες.
Ελαφρώς καλύτερη εικόνα και στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,19% και να κλείνει στις 28.608,54 μονάδες, τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 9.438 μονάδες, και τον πορτογαλικό ΠΣΙ να ενισχύεται κατά 0,49% στις 6.016,69 μονάδες.