Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

Του Dan Runkevicius

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φτάνει στο αποκορύφωμά του. Πριν από λίγες μέρες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι κλείνει επ' αόριστον τον Nord Stream. Ακολούθησε η απειλή του Πούτιν πως οι στρόφιγγες θα παραμείνουν κλειστές εωσότου η Δύση άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα. Οι ειδήσεις αυτές εκτόξευσαν και πάλι τις ενεργειακές τιμές. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) επέστρεψε κοντά στο ιστορικό υψηλό του με ράλι 35%, με την τιμή του να είναι 6πλάσια σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. 

Τα νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση. Ακόμη και πριν από την τελευταία αύξηση, οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021. Και οι Βρετανοί –που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα– βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να τριπλασιάζονται σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκρίνει έκτακτες δαπάνες ύψους 375 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να δαπανήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 150 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ένα πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για μια οικονομία του μεγέθους των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη εισάγει πάνω από τα 2/3 της ενέργειάς της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία – το 40% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται μέσω του Nord Stream. Η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ μεγάλη από τη Μόσχα, ενώ για ορισμένες χώρες –όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία– αποτελεί τη μοναδική πηγή φυσικού αερίου.

Το Κρεμλίνο παίζει με την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης προκειμένου να εκβιάσει τη Δύση και να άρει τις κυρώσεις.

Τον Ιούνιο, ο Nord Stream μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της χωρητικότητάς του. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας τακτικής συντήρησης του αγωγού, η ροή διακόπηκε εντελώς για δέκα ημέρες. Στις 21 Ιουλίου, ξεκίνησε εκ νέου, αλλά στο 40% των επιπέδων που ίσχυαν πριν από τη συντήρηση. Και πριν από περίπου 10 μέρες, η Gazprom έκλεισε τον αγωγό "επ' αόριστον".

Δεν μπορεί η Ευρώπη να προμηθεύεται αέριο από αλλού; Μπορεί, αλλά είναι αδύνατο να το κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή η εναλλακτική λύση είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG, για την οποία απαιτούνται εντελώς διαφορετικές υποδομές.

Ο Jacob Kirkegaard, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, έγραψε πρόσφατα: "Πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές των αγωγών. Το έργο αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί φέτος – είναι πολύ αργά για να αποτελέσει το LNG σημαντική πηγή εφοδιασμού για τη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο τον επόμενο".

Εξάλλου, δεν υπάρχει αρκετό LNG στην αγορά για να αναπληρώσει το ρωσικό αέριο που έχασε η Ευρώπη. Και η αναπλήρωση θα πάρει χρόνο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream δεν ήταν και έκπληξη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα προετοιμάζονταν για αυτό το σενάριο εδώ και μήνες.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η Ευρώπη εφαρμόζει την εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ενισχύει τα αποθέματά της ενόψει χειμώνα.

Δυστυχώς, τα παραπάνω μέτρα δεν αρκούν.

Για παράδειγμα, τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκονται σήμερα σε πληρότητα 85%. Αλλά ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τα αποθέματα έφταναν στο 95% θα κάλυπταν τη ζήτηση μόνο για δύο μήνες.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ευρώπη να προχωρήσει από την εθελοντική στην υποχρεωτική μείωση χρήσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, στο χειρότερο σενάριο "η Γερμανία δεν θα είχε πολλές επιλογές και εκτιμούμε ότι αν η ροή φυσικού αερίου σταματούσε εντελώς, θα μπορούσε να περικοπεί η βιομηχανική δραστηριότητα κατά 65%".

Εν ολίγοις, αυτό το ενεργειακό φιάσκο θα μπορούσε να "γονατίσει" την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το χειρότερο είναι πως ακόμη και το δημοσιονομικό πακέτο των 375 δισ. δολαρίων, που έχει εγκρίνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση, μπορεί να μην τη σώσει. Αφού δεν μπορείς να αγοράσεις φυσικό αέριο που δεν υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα:

* Bloomberg: Οι χειμερινές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2025

* Goldman: Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ το 2023

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Τι φέρνει στο ηλεκτρικό σύστημα η νέα μονάδα των ΜΟΗ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στην τελική ευθεία η εμπορική λειτουργία

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της υπερσύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Metlen: Η επένδυσή της στην παραγωγή γαλλίου αναγνωρίστηκε ως Στρατηγικό Έργο από την ΕΕ

Έπειτα από εκτενή αξιολόγηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρίσιμων Πρώτων Υλών έκανε σχετική εισήγηση.

Η αναζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο οδηγεί στη Ρουμανία

Το κοίτασμα Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα με παραγωγική ικανότητα 100 δισ. κυβικά μέτρα φ.α.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει την ασφάλειά της;

Ανησυχητικό είναι ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους ως εχθρούς και τους εχθρούς τους ως φίλους.

Μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την ExxonMobil: Επισπεύστε τα χρονοδιαγράμματα για έρευνες στην Κρήτη

Ενημερωτική επαφή και με την Chevron. Θέμα ημερών η προκήρυξη του διαγωνισμού για την περιοχή νότια της Πελοποννήσου. Υπεγράφη MoU με την Αίγυπτο για το CCS (αποθήκευση άνθρακα).

Eni: Συμφωνία για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου

Η Eni και η TotalEnergies έχουν από 50% συμμετοχή στο τεμάχιο Cronos Block 6.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Φυσικό αέριο: Η λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας είναι η επόμενη ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη

Η μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική εξίσωση .

Η Γεωργία σε αναταραχή - Το χρονολόγιο των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της ΕΕ και η κρατική καταστολή

Η χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με την πολιτική και κοινωνική αναταραχή να κλιμακώνεται.