Η Ρωσία εντείνει τον "ενεργειακό πόλεμο" καθώς ηχούν καμπανάκια στην Ευρώπη για τον χειμώνα

Η Ρωσία εντείνει τον "ενεργειακό πόλεμο" καθώς ηχούν καμπανάκια στην Ευρώπη για τον χειμώνα

Του David Blackmon

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενίσχυσε τον "ενεργειακό πόλεμο" της Ρωσίας κατά της Ευρώπης την Παρασκευή με την ανακοίνωση ότι ο αγωγός Nord Stream 1 κλείνει επ' αόριστον. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν την ομόφωνη συμφωνία τους να επιχειρήσουν να επιβάλουν πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου.

Ίσως η χρονική συγκυρία να ήταν απλή σύμπτωση, ίσως όμως και όχι.

Ο Nord Stream 1 είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας για εργασίες συντήρησης που υποτίθεται ότι θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και ο αγωγός αναμενόταν να λειτουργήσει εκ νέου το πρωί του Σαββάτου. Όμως, οι αξιωματούχοι της Gazprom ισχυρίστηκαν ότι "ανακάλυψαν" νέο τεχνικό πρόβλημα στην τελευταία εναπομείνασα τουρμπίνα του συστήματος, για το οποίο θα χρειαστούν επισκευές πριν από την επανεκκίνηση του αγωγού. Οι ροές μέσω του αγωγού τροφοδοτούνται κανονικά από συνολικά 6 τουρμπίνες, αλλά τέσσερις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες και το Reuters μετέδωσε ότι μια πέμπτη παραμένει στη Γερμανία, όπου έχει καθηλωθεί εδώ και εβδομάδες, αφού υποβλήθηκε σε επισκευές σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Siemens στον Καναδά.

Η Gazprom διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας πίσω στον σταθμό συμπίεσης στο Portovaya οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 1 παρέδιδε φυσικό αέριο στη Γερμανία μόλις στο 20% της κανονικής του δυναμικότητας από τον Ιούλιο, μια κατάσταση που η Gazprom απέδιδε στην ανάγκη λειτουργίας του συστήματος με μία μόνο από τους έξι τουρμπίνες.

"Οι κυρώσεις του Καναδά, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου  καθιστούν αδύνατη την παράδοση του εξοπλισμού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya", ανέφερε η Gazprom στην ανακοίνωσή της.

Ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε στον ισχυρισμό της Gazprom με ένα tweet, λέγοντας: "Η ανακοίνωση της Gazprom ότι για άλλη μια φορά κλείνει τον Nord Stream 1 με ψευδείς προφάσεις αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της (Ρωσίας) ως προμηθευτή. Είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις".

Όποια και αν είναι τα πραγματικά κίνητρα για γεγονότα που διαδραματίζονται, η τελευταία κίνηση της Gazprom θέτει τη Γερμανία σε πραγματικό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ενώ οι αξιωματούχοι εκεί πανηγύρισαν πρόσφατα την είδηση ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν γεμίσει στο 80% της πλήρους χωρητικότητας, αυτό στην πραγματικότητα δεν παρέχει μεγάλη ανακούφιση στον πληθυσμό. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μόνο ως περιοδική εφεδρική λύση, όταν η τρέχουσα παραγωγή ή οι όγκοι εισαγωγών δεν μπορούν να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση.

Λόγω των αποφάσεων κυβερνητικής πολιτικής, η Γερμανία έχει πολύ μικρή τρέχουσα παραγωγή φυσικού αερίου και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης, με τη Ρωσία να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή της. Από τότε που η περίφημη αιολική βιομηχανία της άρχισε να αποτυγχάνει πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να προμηθευτεί πρόσθετες εισαγωγές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών και της βιομηχανίας, και η προσπάθεια αυτή έλαβε χαρακτήρα πλήρους απόγνωσης μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει τον παράλογο πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή ότι η αμερικανική βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα εργαστεί για να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά έδωσε αυτή την υπόσχεση χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν από την αμερικανική βιομηχανία. Αν και πολλά αμερικανικά φορτία έχουν από τότε δρομολογηθεί εκ νέου από την Ασία και αλλού για παραδόσεις στην Ευρώπη, θα χρειαστούν χρόνια μεγάλης επέκτασης των υποδομών και δισεκατομμύρια σε νέες επενδύσεις για να μπορέσει η αμερικανική βιομηχανία να κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά για λογαριασμό της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επιδείξει ελάχιστη πρόθεση να επιταχύνουν την έκδοση των αδειών που πρέπει να υπάρχουν πριν προχωρήσει οποιαδήποτε επέκταση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της ιδέας του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της G7. Παρά την ανακοινωθείσα συμφωνία της Παρασκευής, η ομάδα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε σχεδίου και έτσι δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς οι ηγέτες της G7 θα πείσουν τους τρεις μεγαλύτερους μη ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας όσον αφορά πετρέλαιο - την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν - να συνεργαστούν σε αυτό το παγκόσμιο σχέδιο. Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν απαραίτητη για οποιαδήποτε πραγματική επίτευξη του σχεδίου, αλλά φαίνεται απίθανη, δεδομένης της συμμετοχής της Κίνας και της Ινδίας μαζί με τη Ρωσία στην ολοένα και πιο ισχυρή συμμαχία BRICS και της επιθυμίας του Ιράν να ενταχθεί στη συμμαχία. Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς αν οι ηγέτες της G7 έχουν πραγματικά σκεφτεί αυτό το σχέδιο διεξοδικά ή αν πρόκειται κυρίως για επικοινωνιακά μηνύματα.

Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ακόμη από μια μακρά σειρά παραδειγμάτων για το πώς αυτές οι κυρώσεις που υποτίθεται ότι επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση φαίνεται να γυρίζουν μπούμερανγκ, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στους απλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ από ό,τι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρωσικό στρατό. Στην προκειμένη περίπτωση, όλες οι δράσεις έχουν αφήσει τη Γερμανία και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης σε μεγάλο κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Περισσότερα από Forbes

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Β. Κορέα. Η Κίνα είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Οι ρωσικές έρευνες για πετρέλαιο στην Ανταρκτική απειλούν την "επιστημονική διπλωματία"

Έγγραφα από την Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων αποκάλυψαν πρόσφατα ότι Ρώσοι γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει τεράστια αποθέματα πετρελαίου στα ύδατα της Βρετανικής Ανταρκτικής Επικράτειας στη θαλάσσια περιοχή Wedell. Οι Ρώσοι δεν έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένα σχέδια, αλλά οι έρευνές τους για ενεργειακούς πόρους θα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το Σύστημα Συνθηκών Ανταρκτικής.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

H BP "ψάχνει την ευκαιρία της" στο φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Στα βήματα της Shell για εξόρυξη φυσικού αερίου από τα ύδατα της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Τρινιντάντ.

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο

Στόχος είναι να αποτρέψει την υπερπροσφορά και να στηρίξει τις τιμές, που είναι στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.