ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

Του David Axe

Η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Συμμαχίας εδώ και μια γενιά, η οποία θα αλλάξει σημαντικά τη στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης - υπέρ του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. "Είχαμε μια διεξοδική συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ", δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξέφρασαν για πρώτη φορά την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη στρατιωτική Συμμαχία τον Απρίλιο, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες επί δεκαετίες διατηρούσαν μια δυτικότροπη ουδετερότητα, καθώς συμμετείχαν σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις του ΝΑΤΟ, αλλά απέφευγαν οποιαδήποτε συμβατική εμπλοκή με επιχειρήσεις της Συμμαχίας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα. Η κοινή γνώμη σε Σουηδία και Φινλανδία μετατοπίστηκε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να υπερασπίζονται το ένα το άλλο σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Αρχικά, η Τουρκία πρόβαλε εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών για την ένταξη ενός νέου μέλους. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε, κατηγορώντας άδικα τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι δήθεν υποστηρίζουν δύο κουρδικές οργανώσεις: το PKK και το YPG.

Επιπλέον είναι πιθανό ο Ερντογάν να παζάρευε για να πετύχει ευνοϊκές συμφωνίες ώστε να παραλάβει η χώρα του οπλισμό από δυτικές χώρες, ή και να αναβαθμίσει τα F-16 του.

Στη Μαδρίτη, οι Σουηδοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό, καθώς και οι όποιες συμφωνίες περί εξοπλισμών που ίσως ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ήταν οφέλη που κάλυψαν τους Τούρκους. "Τα βήματα για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους Συμμάχους στη Σύνοδο, αλλά η απόφαση θεωρείται πλέον ειλημμένη", σημείωσε ο Νιινίστο.

Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία προσθέτει στη Συμμαχία 24.000 ενεργούς στρατιώτες, 100 μαχητικά αεροσκάφη και δεκάδες πολεμικά πλοία, ενώ η Σουηδία θα συμβάλει με 15.000 στρατιώτες συν παρόμοιους αριθμούς αεροσκαφών και πλοίων.

Το πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια Συμμαχία που ήδη διαθέτει 3,5 εκατομμύρια στρατιώτες. Οι γεωγραφικές αλλαγές είναι αναμφισβήτητα πιο ζωτικής σημασίας. Με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία εκτείνεται κατά μήκος όλων των χερσαίων συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία (1.335 χιλιόμετρα) και σχεδόν περιβάλλει τη Βαλτική Θάλασσα.

Αυτή η τελευταία "λεπτομέρεια" είναι και το κλειδί. Τα πιο ευάλωτα μέλη του ΝΑΤΟ -Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία- βρίσκονται στη Βαλτική μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ, το οποίο αποτελεί ρωσικό θύλακα στην περιοχή. "Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να εγκαταστήσει βάσεις στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής", εξήγησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων -με έδρα τη Νέα Υόρκη- πριν από την ανακοίνωση της επικείμενης ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρων. 

Φινλανδία και Σουηδία προσφέρουν στο ΝΑΤΟ πλειάδα από αεροπορικές βάσεις, λιμάνια και γραμμές επικοινωνίας βόρεια της Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας διευκολύνοντας την άμεση ενίσχυση των τριών αυτών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον τους. 

Διαβάστε ακόμη:

* "Αρνητικά" βλέπει η Μόσχα την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

* Τι κέρδισε στην πραγματικότητα ο Ερντογάν από Σουηδία και Φινλανδία

Περισσότερα από Forbes

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Μέσα σε δύο χρόνια, δύο γείτονες χώρες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εισαγωγείς τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Τι σημαίνουν οι επιλογές της Τουρκίας σε μαχητικά αεροσκάφη για το μέλλον

Αξιωματούχοι έδωσαν ουσιαστική εικόνα για το μέλλον της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Το ρίσκο της Μόσχας εξοπλίζοντας την αεράμυνα του Ιράν

Το Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να διασπάσει τη ρωσική αεράμυνα της Τεχεράνης.