Η SpaceX του Έλον Μασκ δημοσιεύει το πρώτο μήνυμα στο "X" από δορυφόρο Starlink στο διάστημα

Η SpaceX του Έλον Μασκ δημοσιεύει το πρώτο μήνυμα στο "X" από δορυφόρο Starlink στο διάστημα

Η SpaceX του Έλον Μασκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε το πρώτο της ποστάρισμα στο "X" από το διάστημα μέσω της υπηρεσίας Starlink με απευθείας σύνδεση με δορυφόρους κινητής τηλεφωνίας. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εταιρεία λίγες εβδομάδες μετά την αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων από το διάστημα, δεδομένου ότι ετοιμάζεται να διαθέσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες της φέτος, με στόχο να εξαλείψει τις νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο.

Τα σημεία κλειδιά

Η SpaceX, η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των δορυφόρων Starlink που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ μέσω ενός από τους δορυφόρους Direct to Cell της εταιρείας στο διάστημα.

"Αυτή η ανάρτηση εστάλη μέσω ενός δορυφόρου SpaceX Direct to Cell στο διάστημα", ανέφερε η ανάρτηση, η οποία έκλεινε με ένα emoji ενός δορυφόρου.

Ο μηχανικός της SpaceX Μπεν Λόνγκμιερ, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής του προγράμματος Starlink Direct to Cell, επιβεβαίωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα έστειλε μήνυμα στο X μέσω των δορυφόρων.

Ο Λόνγκμιερ επισύναψε μια εικόνα ενός δάσους σε μια "μικρή κοιλάδα στα βουνά Σάντα Κρουζ" νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν η ομάδα είχε ανταλλάξει άμεσα μηνύματα (ή DMs) στο X.

Δεν είναι σαφές αν η ανάρτηση του Λονγκμιέρ ή τα DM της ομάδας στάλθηκαν επίσης με τη χρήση των δορυφόρων ή αν η ανάρτηση της SpaceX στάλθηκε από την ίδια τοποθεσία και υπό παρόμοιες συνθήκες δασώδους βλάστησης.

Ο Μασκ συνεχάρη την ομάδα για το επίτευγμα και δήλωσε ότι η ανάρτηση "έγινε από ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο κατευθείαν σε έναν δορυφόρο της SpaceX, χωρίς να μεσολαβήσει ειδικός εξοπλισμός"!

"Η ομάδα σημειώνει τεράστια πρόοδο"

"Η ομάδα σημειώνει τεράστια πρόοδο", δήλωσε ο Λονγκμιέρ απαντώντας στην ανάρτηση του Μασκ στο X για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής εξέλιξης.

"Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αυτοί οι δορυφόροι έχουν μακράν το ισχυρότερο σήμα κινητής τηλεφωνίας στο σπίτι μου, μόλις 15 μίλια έξω από την καρδιά της Silicon Valley", πρόσθεσε ο Λονγκμιέρ.

Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω την υπηρεσία δορυφορικού κινητού τηλεφώνου της Starlink;

Ο Μασκ και η SpaceX μιλάνε ανοιχτά για τα σχέδιά τους να προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη στο διαδίκτυο που θα εκπέμπεται από το διάστημα μέσω του αναπτυσσόμενου δορυφόρου Starlink.

Το Starlink προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες του διαδικτύου σε πολίτες - έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, καθώς η χώρα μάχεται την εισβολή της Ρωσίας - αλλά απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως ένα δορυφορικό πιάτο, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα Direct to Cell είναι μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα και να γίνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο διαθέσιμα μέσω κινητού τηλεφώνου χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους Direct to Cell στις αρχές Ιανουαρίου και η εταιρεία έστειλε τα πρώτα γραπτά μηνύματα μέσω του δορυφόρου Starlink μια εβδομάδα αργότερα.

Ο Μασκ ωστόσο προειδοποιεί ότι η υπηρεσία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα δίκτυα επίγειας πρόσβασης, αλλά θα βοηθήσει να καλύψει τις νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας όπου το σήμα δεν είναι διαθέσιμο ή είναι πολύ κακό. Η SpaceX έχει συνεργαστεί με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας T-Mobile για την παροχή της υπηρεσίας στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα όπου θα αναπτυχθεί, και ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας δήλωσε ότι η "συντριπτική πλειοψηφία των smartphones" στο δίκτυό του το 2022 είναι ήδη συμβατά με την τεχνολογία του εγχειρήματος. Η Starlink δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων φέτος. Μάλιστα, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ευρύτερες φωνητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δεδομένων και IoT -το δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που ονομάζεται διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things)- το 2025. 

Η εταιρεία σχεδιάζει την παγκόσμια κυκλοφορία του προγράμματός της στο μέλλον και έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών σε χώρες όπως η Χιλή, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

24 ακόμη δορυφόροι Starlink στο διάστημα

Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι επιπλέον 24 δορυφόροι Starlink εκτοξεύτηκαν με επιτυχία στο διάστημα από τη Φλόριντα μέσω ενός πυραύλου Falcon 9 την Κυριακή.

Η εκτίμηση του Forbes

Εκτιμούμε ότι ο Μασκ έχει συνολική περιουσία 204,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία του Μασκ τον καθιστά τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πίσω από τον Γάλλο γίγαντα πολυτελών ειδών Μπερνάρ Αρνό και μπροστά από τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 228,6 δισ. δολάρια και 196 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter το 2022 και είναι συνιδρυτής και διευθύνει μια σειρά τεχνολογικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η εταιρεία πυραύλων SpaceX και η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Space X vs Blue Origin: Νέος "πόλεμος των άστρων" για το Διαπλανητικό Διαδίκτυο

Μετά την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, επεκτείνουν την κόντρα τους στη διαδικτυακή σύνδεση Άρη-Γης.

Κοντά σε συμφωνία η Starlink του Musk με την Υεμένη για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου

To deal θα καταστήσει την Υεμένη μία από τις λίγες χώρες που έχουν επίσημη άδεια για να συνδεθούν με το Starlink στη Μέση Ανατολή.

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Neuralink: Πώς ο Elon Musk ανοίγει το "Κουτί της Πανδώρας" με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η έλλειψη διαφάνειάς του παραβιάζει επιστημονικούς - ηθικούς κανόνες και θέτει σοβαρά ερωτήματα.

Τελικά χακαρίστηκαν τρια εκατομμύρια "έξυπνες οδοντόβουρτσες";

Μια viral ιστορία για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση μέσω "ρομπότ του διαδικτύου"

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Οι "Magnificent 7" βρίσκονται σε κορεσμό - επομένως μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο δημοφιλείς επιλογές.

Οι μετοχές της Meta σημειώνουν ρεκόρ - Πώς αναδύθηκαν από τη βουτιά του 77% και το φιάσκο του Metaverse

Η Meta κατέγραψε την Παρασκευή την υψηλότερη τιμή μετοχής όλων των εποχών.

Το gamification μέλλον της fintech και της τραπεζικής: 5 μαθήματα από το iGaming

Το gamification είναι εδώ και καιρό τομέας ενδιαφέροντος για τράπεζες και εταιρείες fintech.

Ο χρησμός του R. Baron για το Starlink: "Σε 4 χρόνια θα μπει στο χρηματιστήριο και θα αξίζει έως και 300 δισ."

H ευοίωνη πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου για την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της SpaceX.

Huawei Watch Ultimate Design και Huawei Watch GT4

Πολυτελή smartwatches υψηλής αισθητικής.

Η Huawei ορίζει τις τάσεις στα wearables

Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στη Βαρκελώνη, η Huawei παρουσίασε το άμεσο προϊοντικό της μέλλον.