Χωρίς σχέδιο διαδοχής έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης – Αβέβαιο το μέλλον για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Χωρίς σχέδιο διαδοχής έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης – Αβέβαιο το μέλλον για τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Το 60% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι δεν έχει προβλέψει την "επόμενη μέρα" για την επιχείρησή του, αντιμετωπίζοντας σοβαρές προκλήσεις ως προς τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας των βιοτεχνιών. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες βιοτεχνιών δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε έναν βασικό σχεδιασμό για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της δραστηριότητας μόλις αποσυρθούν. Τα προαναφερόμενα στοιχεία προκύπτουν από το Οικονομικό Βαρόμετρο Μαΐου - Ιουνίου, που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και, όπως επισημαίνεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του ΒΕΘ, στην έρευνα συμμετείχαν 455 μέλη του επιμελητηρίου.

Παρά το ότι το 50% των βιοτεχνιών είναι ήδη δεύτερης γενιάς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη μεταβίβαση της επιχείρησης αποδεικνύονται τροχοπέδη για την επιβίωσή τους ενώ το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των οικογενειακών επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές και βιώσιμες μέσα στον χρόνο.

Η έρευνα με αριθμούς

Το 63% των ερωτηθέντων απάντησε στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο πως η επιχείρηση του δεν έχει διάδοχη κατάσταση, ενώ το 37% απάντησε θετικά. Από το 63%, το 30% επεσήμανε ότι ελλείψει διάδοχης κατάστασης για την βιοτεχνία σκέφτεται να την πουλήσει, το 32% να προχωρήσει σε παύση της λειτουργίας της, ενώ το 38% φαίνεται πως δεν έχει σχέδια για την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να δηλώνει "δεν ξέρω/δεν απαντώ". Το 51% των εν λόγω επιχειρήσεων είναι δεύτερης γενιάς, το 47% πρώτης και το 2% τρίτης γενιάς.

Οι δυσκολίες για τη μεταβίβαση

Στην ερώτηση "ποιοι εκτιμάτε πώς είναι οι παράγοντες που δυσκολεύουν τη μεταβίβαση μίας επιχείρησης;" - οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέχρι τριών επιλογών στις απαντήσεις - το 27,9% δήλωσε πως η συρρίκνωση του κλάδου είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις, το 16,9% η απροθυμία του διαδόχου να αναλάβει, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν πως η έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία για τις μεταβιβάσεις δυσκολεύει τη διαδικασία. Το 12,7% απαντά πως ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί το υψηλό κόστος μεταβίβασης, το 7,6% ο μαρασμός της περιοχής στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση, το 5,1% το μέγεθος της επιχείρησης, ενώ το 13,6% απαντά "άλλο".

Ικανοποιημένοι με την κατάσταση της επιχείρησής τους

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 39,4%, ενώ το 37,4% καλή και το 23,2% κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες, το 50% θεωρεί πως η κατάσταση θα παραμείνει ίδια, το 29% ότι θα γίνει καλύτερη, ενώ το 21% πιστεύω ότι θα γίνει χειρότερη. Το 82% απάντησε πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του, το 10% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 8% πως θα απολύσει. Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος της επιχείρησης του παρέμεινε ίδιος, το 23% πως αυξήθηκε, ενώ το 26% πως μειώθηκε.

Ενισχυμένος ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι εμφανίζεται ενισχυμένος ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας στο διάστημα Μαϊου-Ιουνίου έναντι του αμέσως προηγούμενου διαστήματος και διαμορφώνεται στο 5,2%, από 4,1% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου του 2024 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν στο 3,3%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.