Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η 90ήμερη παύση των δασμών στις περισσότερες χώρες και η εξαίρεση των βασικών τεχνολογικών εισαγωγών υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους και το κόστος, σημειώνει η BlackRock. Δείχνει, όπως προσθέτει, ότι υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη σαρωτική δασμολογική στάση της κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, επεκτείνει τον επενδυτικό της ορίζοντα σε έξι έως δώδεκα μήνες για να μειώσει τον κίνδυνο. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι δασμοί μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τον πληθωρισμό, και η μεγάλη αβεβαιότητα παραμένει αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης. Συνεπώς, η μεταβλητότητα στις αγορές θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστούν και τα απότομα sell-offs.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η BlackRock, οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τους ειδικούς ανά χώρα "αμοιβαίους" δασμούς σε όλα τα έθνη, εκτός από την Κίνα, για 90 ημέρες και έχουν εξαιρέσει ορισμένες βασικές εισαγωγές τεχνολογίας. Αυτοί οι δασμοί αποσκοπούν στη δημιουργία διαπραγματευτικής πίεσης σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικά ελλείμματα αγαθών - και στη μείωση των ανισορροπιών.
Ακόμα και με την παύση ωστόσο, ο μέσος πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένων δασμών 145% σε επιλεγμένες κινεζικές εισαγωγές. Η BlackRock εκτιμά ότι οι δασμοί αυτοί των ΗΠΑ θα προσθέτουν στον πληθωρισμό, ενώ η παρατεταμένη αβεβαιότητα αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης. Μπορεί να επιβαρύνει τις εταιρικές επενδύσεις και να καθυστερήσει τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και συμφωνίες. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να πληγούν από οποιαδήποτε διάβρωση του πλούτου και των πραγματικών εισοδημάτων. Η μειωμένη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ θα περιορίσει την όρεξη των ξένων επενδυτών για αμερικανικά assets. Επιπλέον, οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα πρόκειται να ενταθούν και η BlackRock βλέπει τους δασμούς να μειώνουν την ανάπτυξη στην Κίνα και τα πιθανά δημοσιονομικά κίνητρα στη χώρα να αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει αυτό το βάρος.
Μαζί με τους δασμούς ανά χώρα, η BlackRock βλέπει δύο άλλους κύριους τύπους δασμών των ΗΠΑ. Πρώτον, δασμούς σε στρατηγικούς τομείς για την υποστήριξη του reshoring της δραστηριότητας. Δεύτερον, έναν καθολικό δασμό 10% στις περισσότερες εισαγωγές για τη δημιουργία εσόδων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Ακόμα και με την παύση της 9ης Απριλίου - και την επακόλουθη εξαίρεση ορισμένων βασικών τεχνολογικών εισαγωγών, όπως τα smartphones - οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους δασμούς από ό,τι αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες, όπως επισημαίνει το κορυφαίο επενδυτικό fund. Με την αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα επιβληθούν οι δασμοί και τις απρόβλεπτες διαπραγματεύσεις που ακολουθούν, θα προσπαθήσει, όπως επισημαίνει, να κατανοήσει τους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αλλάξει πορεία πολιτικής. Φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη την αστάθεια της αγοράς, τους οικονομικούς κινδύνους και άλλες πηγές αντίδρασης, καθώς και την προθυμία μιας χώρας να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό θέτει υπό έλεγχο τη σαρωτική στάση της και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές πολιτικής.
Οι επιπτώσεις; Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ενός οικονομικού ατυχήματος έχει μειωθεί, επισημαίνει η BlackRock. Σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει και πάλι, πολύ προσεκτικά, ρίσκο στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, έπειτα από την πρόσφατη φυγή που πραγματοποίησε, επεκτείνοντας τον τακτικό της ορίζοντα σε έξι έως δώδεκα μήνες από τρεις μήνες που τον είχε θέσει λίγες μέρες πριν. Ανανεώνει επίσης την overweight θέση της σε αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές. Οι αμερικανικές μετοχές υποστηρίζονται από το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη και μια μέχρι στιγμής σταθερή οικονομία. Βλέπει τις ιαπωνικές μετοχές να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα ισχυρότερα εταιρικά κέρδη και τις φιλικές προς τους μετόχους μεταρρυθμίσεις. Πρόσφατα αναβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ουδέτερη στάση, αλλά επικεντρώθηκε σε επιλεκτικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα αναζητά μεγαλύτερη πρόοδο στις διαρθρωτικές προκλήσεις ώστε να αυξήσει τις θέσεις της στις μετοχές της περιοχής.
Ωστόσο, παρά τη μείωση του κινδύνου για κάποιο "ατύχημα" στο αμέσως επόμενο διάστημα, η BlackRock αναμένει συνεχιζόμενη αστάθεια στα risk assets και απότομα sell-offs.
Η ξαφνική αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ φάνηκε να αποτελεί παράγοντα στην αλλαγή των δασμολογικών τακτικών. Το fund ωστόσο παραμένει underweight στα μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς εκτιμά ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν τον ήδη επίμονο πληθωρισμό, και τα σχέδια προϋπολογισμού του Κογκρέσου ενισχύουν τις προοπτικές για επίμονα ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
Σε αυτό ο πλαίσιο, προτιμά τον χρυσό ως παράγοντα διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου. Το ευρύ sell-off στις μετοχές έχει δημιουργήσει ευκαιρίες σε κάποιους κλάδους, και η επιλεκτικότητα είναι το κλειδί, όπως τονίζει.
Εξακολουθεί να προτιμά την αμερικανική τεχνολογία που επωφελείται από την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Προτιμά επίσης τον κλάδο των τραπεζών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει τις αμερικανικές τράπεζες, δεδομένου του περιθωρίου για ρυθμιστική χαλάρωση ακόμη και με κάποιο πιθανό οικονομικό πόνο. Της αρέσουν, όπως σημειώνει, επίσης οι τράπεζες στην Ευρώπη (υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία) και στην Ιαπωνία (ισχυρότερη αύξηση δανείων).