ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.10
Έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή προσήμων παρουσιάζουν την Παρασκευή οι κύριοι δείκτες της Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν αφενός τις τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά νέα κλιμάκωση αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά αγαθά από το 84% στο 125%, με ισχύ από το Σάββατο, και αφετέρου τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, τον Μάρτιο υπήρξε έντονη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ τον Μάρτιο, μία ημέρα μετά τη σημαντική υποχώρηση και των τιμών καταναλωτή, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο καθώς εκτινάχθηκαν οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού.
Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow ενισχύεται κατά 1% ξεπερνώντας τις 40.000 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,22% στις 5.330 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κερδίζει κατά 1,4% στις 16.615 μονάδες.
H JPMorgan ενισχύεται άνω του 2,7%, αφού ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της στο α' τρίμηνο του 2025 που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει assets αυξήθηκαν κατά 9% από πέρυσι, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από την αύξηση των τραπεζικών της προμηθειών κατά 12% αλλά και τον τζίρο ρεκόρ στα 3,8 δισ. δολάρια που κατέγραψε ο κλάδος trading μετοχών της JPM - αυξημένος κατά 48% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Στο πεδίο των αποτελεσμάτων η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη ύψους 4,3 δισ. δολάρια ή 2,60 δολάρια ανά μετοχή για το α' τρίμηνο, με τον τίτλο της να σημειώνει κέρδη πέριξ του 1,4% στις σημερινές συναλλαγές.
Αύξηση κερδών 6% ανακοίνωσε η Wells Fargo για το α' τρίμηνο του 2025, με οδηγό την ισχυρή επίδοση στις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου. Η μετοχή της τράπεζας, ωστόσο, υποχωρεί κατά 2,9%.
Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου οδεύουν προς κέρδη: ο S&P 500 κερδίζει 3,1% στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Νοέμβριο, ο Nasdaq βρίσκεται στο +4,7%, ενώ ο Dow σημειώνει άνοδο 2,8%.
Στο "σήριαλ" των δασμών, το τελευταίο "επεισόδιο" είναι η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125% που ακολουθεί τις διαδοχικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που τους έχουν πλέον φέρει στο ιλιγγιώδες επίπεδο του 145% οδηγώντας τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε ευθεία σύγκρουση και απειλώντας με τεράστιες διαταραχές τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ίδια την παγκόσμια ανάπτυξη.
"Η επιβολή από τις ΗΠΑ ασυνήθιστα υψηλών δασμών στην Κίνα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών οικονομικών κανονισμών και της κοινής λογικής και αποτελεί πράξη εκφοβισμού και εξαναγκασμού", ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.
"Το ύψος των δασμών εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και το πάγωμα τριών μηνών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέχει καμία βεβαιότητα στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές", σχολίασε ο Jed Ellerbroek, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Argent Capital Management. "Αυτές οι εμπορικές πολιτικές θα επιβαρύνουν τις ΗΠΑ με υψηλότερο πληθωρισμό, μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και μια απογοητευμένη χρηματιστηριακή αγορά".
Στην αγορά ομολόγων το κρατικό 10ετές των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 6,7 μονάδες βάσης στο 4,503%, ενώ το 2ετές προσθέτει 1,2 μονάδες βάσης στο 3,895%.
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ επιβράδυνε τον περασμένο μήνα σε ετήσιο ρυθμό 2,7% από το 3,2% του Φεβρουαρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε μικρή αύξηση στο 3,3%.
Αντίστοιχα, στη σύγκριση Φεβρουαρίου - Μαρτίου ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 0,4% έναντι της αύξησης κατά 0,2% που έβλεπαν οι αναλυτές, μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,1% που είχε προηγηθεί (ανοδική αναθεώρηση από το 0% της αρχικής εκτίμησης).
Την ίδια τάση παρουσίασε και το πιο στενό μέτρο που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε αισθητά στο 3,3% ετησίως από το 3,5%, έναντι μέσης εκτίμησης για επιτάχυνση στο 3,6%.
Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 0,1% ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,3%.
Παράλληλα, ωστόσο, η περασμένη μηνιαία μεταβολή αναθεωρήθηκε σε αύξηση κατά 0,1% έναντι της μείωσης κατά 0,1% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Υπενθυμίζεται ότι χτες το γενικότερο μέτρο του πληθωρισμού στη χώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, είχε εμφανίσει έντονη επιβράδυνση, αισθητά χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Σε ευρύτερο επίπεδο σε ετήσιο ρυθμό 2,4% από το 2,8% του Φεβρουαρίου και σε δομικό στο 2,8% ετησίως τον Μάρτιο από το 3,1%.
Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από τις 57 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 53,5 μονάδες.
Στο μεταξύ, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βούτηξε στις 56,5 μονάδες από 63,8 τον προηγούμενο μήνα έναντι πρόβλεψης για πτώση στις 60,8 μονάδες.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για το επίπεδο που θα βρίσκεται ο πληθωρισμός σε έναν χρόνο από το τώρα αυξήθηκαν στο 6,7% από 5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη άνοδο στο 5,2%.