Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοίνωσε δασμούς σε συμμάχους και εχθρούς, όπως η ΕΕ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Κίνα, ορισμένα από τα κράτη όμως που τους έχουν επιβληθεί από τις πιο αυστηρές κυρώσεις στον κόσμο -όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα- γλίτωσαν τώρα την τιμωρητική μεταχείριση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς 10% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα. Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο προμηθευτής προϊόντων στις ΗΠΑ, επιβλήθηκαν πλέον 54% δασμοί σε όλες τις εξαγωγές.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με σχόλια ανθρώπων που τάσσονται υπέρ των δασμών Τραμπ, τονίζοντας ότι οι απλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μετά από "χρόνια κακομεταχείρισης" -όπως τα χαρακτήρισαν- από εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και υψηλότερους δασμούς για δεκάδες χώρες. Η Ρωσία, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα δεν εμφανίστηκαν στον κατάλογο των χωρών που αντιμετωπίζουν υψηλότερους "ανταποδοτικούς" δασμούς.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σε ετήσια έκθεσή τους ότι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αποτελούν τις μεγαλύτερες δυνητικές κρατικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τραμπ είχε απειλήσει τη Μόσχα με νέα εμπορικά μέτρα.
Ερωτηθείς γιατί η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συναλλάσσονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αφού τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων.
Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έφτασε στα 3,5 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία. Το 2021, τη χρονιά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν η αξία των συναλλαγών ήταν στα 36 δισ. δολάρια.
Το μέλλον... άγνωστο
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε στο Axios ότι η Ρωσία έμεινε εκτός επειδή δεν υπήρχε ουσιαστικά εμπορική δραστηριότητα μαζί της, ενώ η Κούβα, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή οι υφιστάμενοι δασμοί και οι κυρώσεις σε βάρος τους ήταν ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Η Ρωσία, η οποία υπόκειται σε περισσότερες από 28.595 διαφορετικές δυτικές κυρώσεις, έχει διαβαθμίσει τα εμπορικά στοιχεία από την έναρξη του πολέμου.
Οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Ρωσία ανήλθαν στα 3 δισ. δολάρια το 2024, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 34,2% σε σύγκριση με το 2023.
Για τη Ρωσία, ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω του "εμπορικού πολέμου", η οποία θα μπορούσε να πλήξει την τιμή του πετρελαίου.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε τους προηγούμενους μήνες ότι οι ΗΠΑ και ο OPEC έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν μαζικά πετρέλαιο στην αγορά, προκαλώντας την κατάρρευση των τιμών, όπως έγινε τη δεκαετία του 1980, εξέλιξη που συνέβαλε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.