Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμα και ύφεση βλέπει για τις ΗΠΑ η UBS μετά την τελευταία δασμολογική καταιγίδα Τραμπ, αν και επισημαίνει ότι το βασικό της σενάριο - στο οποίο δίνει πιθανότητα 50% - είναι οι δασμοί να μειωθούν σταδιακά από τα επίπεδα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τις πληττόμενες χώρες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξη του στο Bloomberg επισήμανε ότι οι δασμοί "είναι στο πάνω τμήμα των αριθμών" και οι χώρες θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να τους μειώσουν.
Προειδοποιεί πάντως και για τον κίνδυνο να αυξηθούν οι δασμοί, στο ενδεχόμενο που κάποιες χώρες απαντήσουν με δικά τους αντίποινα.
Σε αυτό το πλαίσιο η UBS βλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, αν και επισημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Ακόμα και αν οι δασμοί μειωθούν τελικά μέχρι το τέλος του έτους, το βραχυπρόθεσμο σοκ και η μεγάλη αβεβαιότητα αναμένεται να επιβραδύνουν βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία και να μειώσουν την ανάπτυξη για το σύνολο του 2025 πιο κοντά ή κάτω από το 1%, αναφέρει. Η UBS περιμένει παράλληλα η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της κατά 75-100 μονάδες βάσης συνολικά το υπόλοιπο του 2025.
Ένα ανοδικό σενάριο (στο οποίο δίνει πιθανότητα 20%) είναι οι δασμοί να ανακληθούν σχετικά γρήγορα, αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι οι δασμοί που ανακοινώθηκαν το Φεβρουάριο για τον Καναδά και το Μεξικό αναστράφηκαν μέσα σε λίγες ημέρες λόγω των επιχειρηματικών πιέσεων που ασκήθηκαν.
Καθώς θα γίνονται πιο ευδιάκριτοι οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη, θα μπορούσαμε να δούμε πιο σταθερές πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να βρεθούν εναλλακτικές που θα είναι πολιτικά αποδεκτές, αναφέρει.
Σημειώνει πάντως ότι το πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στην "Ημέρα Απελευθέρωσης" και το εύρος των δασμών κάνουν αυτό το σενάριο λιγότερο πιθανό αυτή την φορά.
Το καθοδικό σενάριο (30% πιθανότητα) είναι οι δασμοί να παραμένουν σε ισχύ για πάνω από τρεις με έξι μήνες ή ακόμα και να αυξηθούν λόγω των αντιποίνων των υπόλοιπων χωρών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve (περίπου 300 μ.β.), όπως εκτιμά.