Πτωτικές κινήσεις στο άνοιγμα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, έπειτα από τα σημάδια σταθεροποίησης στην προηγούμενη συνεδρίαση, με το βλέμμα των επενδυτών -και του κόσμου- να στρέφεται στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα Τρίτη.
Οι traders θα παρακολουθήσουν στενά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων το απόγευμα της Τετάρτης και τη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Παόυελ, με τους αναλυτές να αναμένουν κατά 99% ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, εν όψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,5% στις 41.631 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,91% στις 5.623 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,61% στις 17.521 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η JP Morgan ενώ στον πυθμένα του δείκτη βρίσκεται η Nvidia.
Προσυνεδριακά, η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 4% μετά τη μείωση της τιμής-στόχου της RBC Capital Markets, επικαλούμενη τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει σχεδόν 33% τον τελευταίο μήνα.
Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν μια δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street. Ο S&P 500 εισήλθε επίσημα σε διορθωτικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο δείκτης έχει κερδίσει έδαφος στο ράλι που παρατηρήθηκε στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας. Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, ο τεχνολογικός Nasdaq εξακολουθεί να βρίσκεται σε διόρθωση.
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των αμερικανικών εισαγωγών σημείωσαν αύξηση τον Φεβρουάριο, καθώς οι ΗΠΑ και οι εμπορικοί εταίροι τους εμπλέκονται σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο. Οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4% στον μήνα και ταχύτερα από τις προβλέψεις. Οι τιμές των εξαγωγών, ωστόσο, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%.
Εξ άλλου, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, με ώθηση από την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά οι δασμοί απειλούν την ανάκαμψη της βιομηχανίας.
Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,9% τον περασμένο μήνα μετά από μια αναθεωρημένη αύξηση 0,1% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάκαμψη κατά 0,3%.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 10,3% της οικονομίας, έχει ανακάμψει μετά την εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε η Fed τον Σεπτέμβριο.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα "σκαρφαλώνει" σήμερα ο χρυσός, διευρύνοντας το ράλι του πάνω από τα 3.000 δολάρια, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει γύρω από τις εμπορικές αναταραχές, ωθώντας τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Η τιμή spot του χρυσού έφθασε σήμερα στα επίπεδα - ρεκόρ των 3.018,66 δολάρια η ουγγιά, ενώ αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 0,6% στα 3.017,84 δολάρια η ουγγιά. Ο χρυσός ξεπέρασε τα 3.000 δολάρια για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου.
Ο χρυσός που θεωρείται "ασφαλές καταφύγιο" εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών έχει γνωρίσει άνοδο 14% μέχρι στιγμής φέτος.
Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει ρεκόρ συνολικά 14 φορές, καθώς ο "πόλεμος" των δασμών έχει οδηγήσει την αβεβαιότητα στα ύψη.
Η ANZ αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού, εκτιμώντας ότι εντός τριμήνου θα αγγίξει τα 3.100 δολάρια και εντός εξαμήνου τα 3.200 δολάρια.