UBS: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις αγορές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους

UBS: Οι μεγάλες προκλήσεις για τις αγορές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι αγορές μετοχών πλησιάζουν στο τέλος του γ' τριμήνου με ένα πολύ θετικό μομέντουμ, σημειώνει η UBS. Ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών αφού η Fed επέλεξε ένα δυναμικό ξεκίνημα στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθησυχάζοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να οδεύει προς μια ήπια προσγείωση. Αυτό αφήνει τις παγκόσμιες μετοχές σε καλό δρόμο για άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, εκτιμά η ελβετική τράπεζα. Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν επίσης ράλι, εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού και της προοπτικής περαιτέρω περικοπών των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. 

Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς έχει επίσης αποδειχθεί εύθραυστο και οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2024, τονίζει η UBS.

Το παράθυρο ευκαιρίας για την προετοιμασία των χαρτοφυλακίων για τις μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έχει "στενέψει", όπως εκτιμά. "Εδώ και καιρό συμβουλεύαμε τους επενδυτές να τοποθετηθούν για τον κύκλο χαλάρωσης, ο οποίος τώρα έχει ξεκινήσει για τα καλά" επισημαίνει η UBS. Η Fed, η οποία άργησε να μειώσει τα επιτόκια, ξεκίνησε με μεγαλύτερη μείωση, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Ανώτατα στελέχη της Fed σηματοδοτούν ότι αναμένουν περαιτέρω 50 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις του 2024, ακολουθούμενες από άλλες 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, με βάση τη διάμεση προβολή στο dot plot.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Bank of England και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας φαίνονται επίσης έτοιμες να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Αυτό θα διαβρώσει τις αποδόσεις σε μετρητά, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος. Παρόλο που ο ίδιος τηρεί ουδέτερη στάση ως προς την αγορά σταθερού εισοδήματος σε τακτική βάση, εκτιμά πως εξακολουθεί να είναι λογικό για τους επενδυτές να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα μετρητά από τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα money market funds, σε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν πιο διαρκές εισόδημα. Στρατηγικές που αφορούν τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τοποθετήσεις σε ομόλογα διαφορετικών λήξεων (bond ladders), μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του εισοδήματος του χαρτοφυλακίου, επισημαίνει.

Επίσης, οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αναταράξουν τις αγορές, με ορισμένους κλάδους και νομίσματα να είναι πιο ευάλωτα από άλλους. Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μια σειρά από τομείς δημόσιας πολιτικής που ενδιαφέρουν τους επενδυτές, από τους εμπορικούς δασμούς και τις επιχειρηματικές ρυθμίσεις έως τη φορολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει η UBS. Μια καθαρή νίκη, κατά την οποία ένα κόμμα αποκτά τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές πολιτικής - δημιουργώντας μια σειρά από πιθανούς νικητές και ηττημένους, όσον αφορά τους κλάδους και τα νομίσματα.

Ωστόσο, η ισχυρή τοποθέτηση για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μπούμερανγκ - ειδικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα δύο κόμματα παραμένουν πολύ κοντά.

Ως αποτέλεσμα, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να διαχειρίζονται την έκθεσή τους σε βιομηχανίες που είναι ευαίσθητες στις εκλογές, ειδικά στους κλάδους των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς και σε νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν. Πάντως, όπως σημειώνει, αναμένεται ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα να συνεχιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αμερικάνικης κάλπης, υποστηρίζοντας μια θετική προοπτική για τις εταιρείες που εκτίθενται στο reshoring (που φέρνουν την παραγωγή και τις υπηρεσίες τους πίσω στις ΗΠΑ).

Η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν επίσης, να ασκήσουν πιέσεις και να αυξήσουν την μεταβλητότητα των μετοχών.

Η Fed υποστήριξε σθεναρά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε ισχυρό έδαφος, με ελάχιστα σημάδια επικείμενης ύφεσης. Ωστόσο, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ευαίσθητες στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εντωμεταξύ, έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει το κλίμα της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο και μετά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περαιτέρω περιόδους αστάθειας της αγοράς, ξεκινώντας με την εξασφάλιση επαρκούς διαφοροποίησης. Οι επενδυτές που δεν έχουν επαρκή έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περιόδους πίεσης της αγοράς για να εκμεταλλευτούν τη μακροπρόθεσμη ευκαιρία που παρουσιάζεται από αυτό το θέμα της ΑΙ, το οποίο και αναμένεται να είναι κινητήριος δύναμη των αγορών τα επόμενα χρόνια. Όσοι έχουν υψηλή έκθεση μπορούν να εξετάσουν στρατηγικές διατήρησης κεφαλαίου.

Οι εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αστάθειας και να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις - αν και είναι κατάλληλες μόνο για όσους μπορούν να ανεχθούν χαμηλότερη ρευστότητα και λιγότερη διαφάνεια, μεταξύ άλλων κινδύνων. Τα hedge funds με χαμηλές συσχετίσεις με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συνολικής αστάθειας του χαρτοφυλακίου. Τα  private equity και οι υποδομές μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της έκθεσης στις αγορές μετοχών, ενώ τα εταιρικά ομόλογα μπορούν να προσφέρουν μια ελκυστική εναλλακτική πηγή εισοδήματος χαρτοφυλακίου, όπως επισημαίνει η UBS.

Συνεπώς, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η ελβετική τράπεζα βλέπει και μια σειρά από ευκαιρίες στους τελευταίους μήνες του έτους, ενώ εξακολουθεί να αναμένει κέρδη για μετοχές, ομόλογα και εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με νέες τιμές στα ύψη

Οι αγοραστές επέλεξαν τραπεζικές large caps την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ώθηση στα "βαριά χαρτιά".

Ο χρυσός κάνει ρεκόρ και 3 μετοχές αποκτούν ενδιαφέρον

Οι μετοχές των μετάλλων δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πριν λίγες εβδομάδες. Πιο αισιόδοξοι οι traders.

Μέχρι πού θα φτάσει το ράλι των μετοχών - Τι βλέπουν funds και επενδυτικοί οίκοι

Το κοινό, και λογικό, ερώτημα των επενδυτών αυτό το διάστημα είναι "μέχρι πού θα φτάσει το ράλι των μετοχών;".

Ποιες μετοχές απειλούν ή "αβαντάρουν" τα φορέματα των $10 της Temu

Η Temu ακολουθεί τη στρατηγική των "δύο βημάτων" και στις ΗΠΑ - έτσι ανταγωνίστηκε την Alibaba στην Κίνα.

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Οι "Magnificent 7" βρίσκονται σε κορεσμό - επομένως μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο δημοφιλείς επιλογές.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.