Barclays: Άμεσος κίνδυνος εξόδου των επενδυτών από τις αγορές λόγω εκλογών ΗΠΑ

Barclays: Άμεσος κίνδυνος εξόδου των επενδυτών από τις αγορές λόγω εκλογών ΗΠΑ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Overweight στις μετοχές δηλώνει η Barclays παρά τον κίνδυνο πολλοί επενδυτές να επιλέξουν να αποχωρήσουν από τις αγορές μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ αναζητώντας περισσότερη ορατότητα, καθώς εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν υποστηρικτικές για τα risk assets, με τις μειώσεις των επιτοκίων να στηρίζουν επίσης το θετικό σκηνικό.

Αφού σημείωσε αποδόσεις άνω του 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο S&P 500 κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό πλάγια τους τελευταίους τρεις μήνες, αν και άγγιξε νέο υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο. Σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, η αγορά μετοχών έχει αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το γκρουπ των μετοχών της τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, ο S&P 500 σημείωσε θετικές αποδόσεις παρά την πτώση της Nvidia, ενώ τα small caps κατέγραψαν ένα δικό τους εντυπωσιακό ράλι, όπως σημειώνει η Barclays. Η αγορά έδειξε επίσης εντυπωσιακή ανθεκτικότητα μετά το κλείσιμο των θέσεων στο carry trade του γεν στις αρχές Αυγούστου. 

Μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να ήταν η χειρότερη για τις μετοχές εδώ και σχεδόν 18 μήνες, ωστόσο η άποψη της βρετανικής τράπεζας είναι ότι οι φόβοι για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί και θα υποχωρήσουν σύντομα.

"Με άλλα λόγια, οι μακροοικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα risk assets – αναμένουμε ότι η επέκταση της οικονομίας των ΗΠΑ θα συνεχιστεί (αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία έξι τρίμηνα), ενώ ο κίνδυνος νέας αύξησης του πληθωρισμού είναι χαμηλός, δίνοντας στη Fed άφθονο χώρο για να μειώσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την θετική της στάση για τις μετοχές προέρχεται από τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπως τονίζει.

Ο Τραμπ έχει προωθήσει προτάσεις για επιβολή δασμών, μείωση φόρων και περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ η Χάρις έχει προτείνει μεγάλες αυξήσεις φόρων και μέτρα ελέγχου των τιμών. Ένας εμπορικός πόλεμος φαίνεται ως ο πιο ρεαλιστικός κίνδυνος πολιτικής, αφού ο πρόεδρος μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο για τους δασμούς.

Ωστόσο, το βασικό σενάριο της Barclays είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα αποφευχθεί, είτε επειδή μια νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα υποχωρήσει από τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας, είτε επειδή η Χάρις θα κερδίσει τις εκλογές. Ως εκ τούτου, για το υπόλοιπο του 2024, παραμένει overweight στα risk assets έναντι των κρατικών ομολόγων, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 5.600 μονάδες.

Ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες υπεραπέδωσαν των διεθνών αγορών κατά το sell-off του Αυγούστου, με το ράλι που ακολούθησε να είναι ακραίο σε σχέση με την ιστορία, επισημαίνει η Barclays.. Για παράδειγμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης των blue chips Euro Stoxx 50 είχε μέγιστη διόρθωση μικρότερη από 30 μονάδες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου που είναι η δεύτερη μικρότερη σε ολόκληρη την ιστορία του (δηλαδή, από το 1986), με εξαίρεση το 1989.

Η Barclays εκτιμά ότι αυτή η υπεραπόδοση δεν θα συνεχιστεί για τους εξής λόγους:

Πρώτον, οι αρνητικές εκπλήξεις από τα οικονομικά δεδομένα είναι πιθανό να βλάψουν πολύ περισσότερο την αγορά από ό,τι θα την βοηθήσουν οι θετικές εκπλήξεις. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι προοπτικές είναι πιο δύσκολες, με διπλό… κακό από την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ανεπτυγμένων αγορών και της Κίνας. Αυτό ήδη αντανακλάται στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών κυκλικών μετοχών οι οποίες και έχουν υποχωρήσει κατά 7% έναντι των αμυντικών από τις αρχές του έτους, παρόλο που οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εισηγμένων συνεχίσουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, για το 2025, η συναίνεση αναμένει σχεδόν διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή στον δείκτη MSCI Europe, με τις κυκλικές μετοχές να ηγούνται της κερδοφορίας, κάτι το οποίο φαίνεται υπερβολικό εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρήσουν, όπως επισημαίνει η Barclays.

Δεύτερον, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που οι μετοχές έχουν τη χειρότερη απόδοση, με τη μεταβλητότητα να κορυφώνεται παραδοσιακά τον Οκτώβριο (μετά την υποχώρηση τον Ιούνιο/Ιούλιο). Ιστορικά, οι μετοχές έχουν επίσης δυσκολευτεί γύρω από την πρώτη μείωση των επιτοκίων, ανεξάρτητα από το επακόλουθο αποτέλεσμα της ύφεσης.

Τρίτον, η Ευρώπη έχει τη δική της εκδοχή των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας Magnificent Seven στις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η Novo Nordisk, η Glaxo, η ASML και η LVMH έχουν "οδηγήσει" σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς από το 2022 και διαπραγματεύονται σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις από τον πανευρωπαϊκό  δείκτη Stoxx 600. Αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων αυτών των εταιρειών προέρχεται από τις ΗΠΑ (και την Κίνα). Εάν αυξηθούν οι κίνδυνοι ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, είναι πολύ εύκολο να δούμε αυτές τις μετοχές να υποβαθμίζονται λόγω των  ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο.

Παρά το γεγονός ότι δεν εκτιμά ότι το ράλι και η υπεραπόδοση της Ευρώπης θα συνεχιστεί, η Barclays παραμένει γενικότερα θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και αναμένει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, εν μέρει χάρη στον παγκόσμιο κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Τα πρόσφατα πιο ήπια δεδομένα και το κλείσιμο του carry trade του γεν έχουν προκαλέσει κάποια αστάθεια στην αγορά, ενώ η εποχικότητα και η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ (και οι πιθανές διεθνείς επιπτώσεις, π.χ. στους δασμούς) την εμποδίζουν ωστόσο από το να αυξήσει τις θέσεις της στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα. Το πολιτικό σκηνικό στην ΕΕ ( πχ Γαλλία) είναι επίσης προβληματικό,. Και για αυτόν τον λόγο συστήνει marketweight στάση στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, o Euro Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 545 μονάδες, υποδηλώνοντας μονοψήφια συνολική άνοδο στη συνέχεια.

Περισσότερα από Forbes

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατακρίνουν τον Τραμπ για τις υβριστικές επιθέσεις στη Χάρις

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από υποστηρικτές των ατόμων με αναπηρία.

Πώς ο Τραμπ έβγαλε δισεκατομμύρια από την πολιτική

Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που το καταφέρνει σε τέτοια κλίμακα.

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Forbes: Η Κάμαλα Χάρις πέρασε μπροστά από τον Τραμπ σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Μεγάλη ανατροπή υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.