JP Morgan: Οι αγορές δεν έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο - Ο δύσκολος Σεπτέμβριος, τα πέντε σήματα "συναγερμού"

JP Morgan: Οι αγορές δεν έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο - Ο δύσκολος Σεπτέμβριος, τα πέντε σήματα "συναγερμού"

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Από τον περασμένο Οκτώβριο, η JP Morgan έχει τεθεί υπέρ των long θέσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα, αναμένοντας οι αποδόσεις θα κινηθούν χαμηλότερα. Αυτό οφείλεται στην πτώση των ρυθμών πληθωρισμού, η οποία πιστεύει ότι θα εξαλείψει πλήρως τις στρεβλώσεις που δημιούργησε ο Covid, μετριάζοντας τη δυναμική δραστηριότητας, καθώς και από την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed.

Η καθοδική κίνηση των αποδόσεων ευνοεί τους αμυντικούς κλάδους και μετοχές, κατά την άποψή της – οι οποίες και έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους 6 μήνες. Επιπλέον, οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μετοχές "ανάπτυξης" να σταθεροποιηθούν ξανά έναντι των μετοχών "αξίας".

Σε επίπεδο αγοράς, η JP Morgan έβλεπε διόρθωση το καλοκαίρι, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και τον κίνδυνο χαλάρωσης της υπερβολικής συγκέντρωσης που υπήρχε (εστίαση σε συγκεκριμένο γκρουπ μετοχών, όπως πχ. του κλάδου της τεχνολογίας). Ενώ ο S&P 500 ανέκαμψε αργά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έχει από τον Μάρτιο μείνει πίσω.

Όπως προειδοποίει η JPΜ, οι αγορές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο και ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ένας δύσκολος μήνας για τις μετοχές. Η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά ως απάντηση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης - αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα ανοδική φάση τις αγορές.

ggg

Κατά την JP Morgan, οι οδηγοί των αγορών το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι οι εξής:

1) Το ότι η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνεται, με τους δείκτες οικονομικού κλίματος CESI να είναι αρνητικοί και τους δείκτες PMI της μεταποίησης αδύναμοι. Οι αγορές εργασίας υπήρξαν ένα "φωτεινό" σημείο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

2) Η Fed πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, η προσφορά χρήματος παραμένει αδύναμη και η χρονική υστέρηση που υπάρχει μεταξύ των μειώσεων των επιτοκίων και του να γίνει αισθητός ο αντίκτυπός τους στην δραστηριότητα, είναι ιστορικά σημαντική. Το χάσμα που άνοιξε φέτος μεταξύ της Fed και της αγοράς μετοχών παραμένει μεγάλο. Όταν οι μετοχές αποσυνδέθηκαν από την Fed και τις εκτιμήσεις για τις κινήσεις της, η αγορά έκανε σιωπηρά την υπόθεση της επιτάχυνσης της ανάπτυξης, αλλά θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο.

3) Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών κορυφώνονται, τα έσοδα αποδυναμώνονται, τα καθαρά έξοδα τόκων πρόκειται να αυξηθούν και το κόστος εργασίας μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται. Συνεπώς, οι προβλέψεις για αύξηση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 για το 2024, που βλέπουν επιτάχυνση της τάξης του 11%, κινδυνεύουν με περαιτέρω υποβαθμίσεις.

4) Στο 21x, το P/E των μετοχών ΗΠΑ δείχνει πολύ "τεντωμένο", ειδικά έναντι των πραγματικών αποδόσεων. Και διαφορά μεταξύ της μερισματικής απόδοσης και των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι υποστηρικτική στις περισσότερες αγορές,  με εξαίρεση την Ιαπωνία.

5) Οι δείκτες συναισθήματος και τοποθετήσεων των επενδυτών φαίνονται κάθε άλλο παρά ελκυστικοί, η πολιτική και γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι αυξημένη και εποχικά ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τις αγορές.

ghjyu

Στρατηγική 

Η JPM έχει διατηρήσει μια προτίμηση για τις μετοχές των ΗΠΑ εναντίον διεθνών αγορών και των αναδυομένων αγορών, με εξαίρεση την Ιαπωνία όπου τηρεί overweight στάση από τον Δεκέμβριο του 2022. Η υπεραπόδοση των ΗΠΑ υποστηρίχθηκε από τις επιδόσεις των μετοχών "ανάπτυξης" έναντι της "αξίας", αλλά δυνητικά μειώνεται η εξαιρετικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά την ανώτερη οικονομική ανάπτυξη και ο αυξανόμενος κίνδυνος αντιστροφής της δυναμικής, δεδομένης της ακραίας συγκέντρωσης της αγοράς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερο σαφή ηγετική θέση των ΗΠΑ.

fd

Οι ΗΠΑ είναι η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, ενώ μεταξύ των διεθνών μετοχών η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν, με την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές να έχουν μείνει πίσω. Η JPM πιστεύει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μεταξύ των διεθνών μετοχών. Νωρίτερα μέσα στο έτος υποστήριξε ότι ήταν πολύ νωρίς για να γυρίσει σε overweight τη στάση της στην αγορά της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει, συνεχίζει να περιμένει ένα καλύτερο σημείο εισόδου. Η σχετική αδυναμία του καλοκαιριού λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του σκηνικού κινδύνου είναι πιθανό να γίνει μια αγοραστική ευκαιρία καθώς περνάμε στο τέλος του έτους, αλλά ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης παραμένει, όπως σημειώνει.

Συνεπώς, και με βάση τα παραπάνω, η JPM παραμένει neutral στην Ευρωζώνη. Είναι φθηνότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ, και η συνολική του απόδοση των μετόχων - μερίσματα και buybacks - είναι πλέον σημαντικά πάνω από τις ΗΠΑ, αλλά περιμένει καλύτερο σημείο εισόδου.

,lhigu

Επίσης είναι ουδέτερη και στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν από την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο κίνδυνος συγκέντρωσης είναι ακραίος. Εάν οι αγορές αποδυναμωθούν, οι ΗΠΑ συνήθως έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες περιοχές κατά τις περιόδους risk-off, αλλά η ανησυχία είναι ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλά P/E και EPS και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την απόλυτη απόδοσή τους.

Παράλληλα, η JPM είναι neutral και στις αναδυόμενες αγορές έναντι των διεθνών αγορών λόγω των ακόμα ψηλών επιτοκίων της Fed, των ακόμα έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων και τους σημαντικού κινδύνου επανεκκίνησης του εμπορικού πολέμου του 2018.

Τέλος συνεχίζει να είναι overweight στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Η Ιαπωνία παραμένει απομακρυσμένη από τον παγκόσμιο κύκλο, δεδομένου ότι τα σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και ο θετικός αντίκτυπος από τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις είναι μόνο στα μισά του δρόμου. Επίσης, οι αποτιμήσεις των ιαπωνικών μετοχών παραμένουν ελκυστικές ενώ οι εισροές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε discount- ρεκόρ έναντι άλλων αγορών, ενώ έχει την υψηλότερη μερισματική απόδοση παγκοσμίως.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Πέντε small caps υποψήφιες για comeback

Συχνά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πιο ευέλικτες, και δεν τις πιάνουν τα "ραντάρ" της Wall.

Τρία μερίσματα που αξίζουν την προσοχή σας προτού "εκτοξευθούν"

Τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας με "μαξιλαράκι" αν καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Oι ενεργειακές μετοχές που εντυπωσιάζουν το τελευταίο τρίμηνο

Εξαιρετικές επιδόσεις για τα διυλιστήρια για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με νέες τιμές στα ύψη

Οι αγοραστές επέλεξαν τραπεζικές large caps την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας ώθηση στα "βαριά χαρτιά".

Ο χρυσός κάνει ρεκόρ και 3 μετοχές αποκτούν ενδιαφέρον

Οι μετοχές των μετάλλων δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πριν λίγες εβδομάδες. Πιο αισιόδοξοι οι traders.

Μέχρι πού θα φτάσει το ράλι των μετοχών - Τι βλέπουν funds και επενδυτικοί οίκοι

Το κοινό, και λογικό, ερώτημα των επενδυτών αυτό το διάστημα είναι "μέχρι πού θα φτάσει το ράλι των μετοχών;".

Ποιες μετοχές απειλούν ή "αβαντάρουν" τα φορέματα των $10 της Temu

Η Temu ακολουθεί τη στρατηγική των "δύο βημάτων" και στις ΗΠΑ - έτσι ανταγωνίστηκε την Alibaba στην Κίνα.

2+4 μετοχές τεχνολογίας με αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις

Οι "Magnificent 7" βρίσκονται σε κορεσμό - επομένως μπορούμε να στραφούμε σε λιγότερο δημοφιλείς επιλογές.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

Πέντε mid caps που θέλουν την προσοχή σας

Στις 26/1, το λογισμικό Gurufocus.com έδειχνε ότι μια μέση mid cap διαπραγματεύεται 13,6x τα κέρδη της.