UBS: Οι τρεις παράγοντες που θα στηρίξουν τις μετοχές παρά τις αναταραχές που έρχονται - Τα νέα σενάρια για τις εκλογές στις ΗΠΑ

UBS: Οι τρεις παράγοντες που θα στηρίξουν τις μετοχές παρά τις αναταραχές που έρχονται - Τα νέα σενάρια για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των μετοχών το επόμενο διάστημα εμφανίζεται η UBS, σημειώνοντας πως αν και η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή καθώς και της αβεβαιότητας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, βλέπει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο χάρη σε τρεις παράγοντες. Ειδικότερα, εκτιμά πως το εποικοδομητικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, που οδηγείται από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, το story ανάπτυξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την υγιή αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, αναμένεται να ωθήσει τον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, στις 5.900 μονάδες έως το τέλος του έτους και στις 6.200 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2025 (δηλαδή σε ράλι άνω του 10%), από τις 5.617 μονάδες περίπου που κινείται σήμερα.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, η ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Επισημαίνοντας ότι "ήλθε η ώρα για προσαρμογή της πολιτικής", ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι "έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία" πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η Fed "δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω χαλάρωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας", καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετατοπίζουν το επίκεντρό τους από τον περιορισμό του πληθωρισμού στην υπεράσπιση της μέγιστης απασχόλησης. Ενώ ο ρυθμός χαλάρωσης μένει να φανεί, η UBS σημειώνει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed σε περιόδους μη ύφεσης ήταν ιστορικά ευνοϊκές για τις αγορές μετοχών. Ιστορικά, ο S&P 500 κέρδισε 17% κατά μέσο όρο σε τέτοιες περιόδους στους 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed σε έναν κύκλο.

Παράλληλα, παρά την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας στον κλάδο της τεχνολογίας, η UBS πιστεύει ότι το story ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανέπαφo. Οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν γρήγορα από το sell-off στις αρχές Αυγούστου, αν και η αστάθεια φαίνεται πιθανό να επανεμφανιστεί τους επόμενους μήνες εν μέσω μακροοικονομικής αβεβαιότητας και πιθανών ειδήσεων σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών ημιαγωγών. Ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία για το ευρύτερο θετικό story της ΑΙ παραμένουν, κατά την άποψή της, και τα αποτελέσματα της NVIDIA αυτήν την εβδομάδα καθώς και η επερχόμενη κυκλοφορία του iPhone της Apple θα είναι βασικοί καταλύτες. Όπως τονίζει, διατηρεί τη θετική της άποψη για τις μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στις βιομηχανίες ημιαγωγών και λογισμικού.

Τρίτον, τα εταιρικά κέρδη αντικατοπτρίζουν την υγιή ανάπτυξη στο μέλλον. Τα συνολικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ανθεκτικά, με τις αναθεωρήσεις του guidance να ακολουθούν τα συνήθη εποχιακά πρότυπα. Η UBS συνεχίζει να αναμένει έτσι ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 11% φέτος και 8% το 2025.

Επομένως, συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν σε ποιοτικές εταιρείες εν μέσω πιθανών νέων αναταράξεων στην αγορά, καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από τις ισχυρές ανταγωνιστικές θέσεις, τις ανθεκτικές ροές κερδών και την έκθεση σε παράγοντες δομικής ανάπτυξης. Εκτός από τους δικαιούχους τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν δομημένες στρατηγικές για να προετοιμαστούν για πιθανή μεταβλητότητα, η UBS βλέπει επίσης ευκαιρίες σε εταιρείες που συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση και σε επιλεγμένες ποιοτικές μετοχές στην Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Αυξάνεται η πιθανότητα προεδρίας της Χάρις

Η UBS δίνει παράλληλα νέες εκτιμήσεις και συστάσεις σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και για το πώς θα επηρεάσουν την αγορά.

Όπως σημειώνει, το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών ολοκληρώθηκε, με τη δυναμική στην εκστρατεία να εξακολουθεί να ευνοεί την Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον στην Χάρις πλεονέκτημα τριών μονάδων έναντι του Τραμπ.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση στη θέση των Δημοκρατικών από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα στις 21 Ιουλίου, τη στιγμή που βρισκόταν πίσω από τον Τραμπ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η UBS δίνει τώρα πιθανότητα 40% για μια νίκη της Χάρις με ένα διχασμένο Κογκρέσο (μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και μια Δημοκρατική Βουλή). Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 35% των πιθανοτήτων που δίνει σε μια "κόκκινη σάρωση", στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν και τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους με βάση αυτές τις προσδοκίες. Η κούρσα παραμένει σφιχτή και η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμη και ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπεί στα τελευταία στάδια μιας εκστρατείας. Αντίθετα, προτείνει τρόπους απομόνωσης χαρτοφυλακίων από εκλογικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής υπερβολικής έκθεσης σε τομείς που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι, για παράδειγμα, σε περίπτωση υψηλότερων δασμών σε ένα σενάριο "κόκκινης σάρωσης".

Συνεπώς, όπως σημειώνει, οι επενδυτές που στοχεύουν να μειώσουν την αστάθεια που σχετίζεται με τις εκλογές μπορούν να εξετάσουν περιουσιακά στοιχεία με αμυντικές ιδιότητες, όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο. Συμβουλεύει επίσης τη διαχείριση οποιασδήποτε υπερβολικής έκθεσης σε μετοχές, κλάδους, νομίσματα και αγορές ευαίσθητες στις εκλογές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κούρσα - όπως τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαζί με το κινεζικό γουάν.

Περισσότερα από Forbes

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατακρίνουν τον Τραμπ για τις υβριστικές επιθέσεις στη Χάρις

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από υποστηρικτές των ατόμων με αναπηρία.

Πώς ο Τραμπ έβγαλε δισεκατομμύρια από την πολιτική

Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που το καταφέρνει σε τέτοια κλίμακα.

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Forbes: Η Κάμαλα Χάρις πέρασε μπροστά από τον Τραμπ σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Μεγάλη ανατροπή υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.