Wall: Συγκρατημένη άνοδος με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Wall: Συγκρατημένη άνοδος με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.55

Αφήνουν πίσω τους τα αρνητικά πρόσημα οι κύριοι δείκτες της Wall μετά τα μέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, γεγονός που εκτιμάται ότι καθυστερεί τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύεται κατά 80 μονάδες ή 0,2% στις 38.965 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,3% στις 5.369 μονάδες και χτυπά νέο ρεκόρ και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,22% στις 17.210 μονάδες.

 

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά κερδών: ο Dow προσθέτει 0,3%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,1% και ο Nasdaq σημειώνει άλμα 2,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ η οικονομία της χώρας πρόσθεσε τον Μάιο 272.000 νέα μισθολόγια σε μη αγροτικές θέσεις, αριθμός έντονα αυξημένος από τα 165.000 του Απριλίου (αρχική μέτρηση στα 175.000) και εξαιρετικά υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 185.000.

Την ίδια ώρα ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς από το 3,9% στο 4%, στην πρώτη φορά που πιάνει το επίπεδο αυτό από τον Ιανουάριο του 2022. Μία αύξηση που ήρθε μάλιστα παρότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,2%, στο 62,5%.

Η μερίδα του λέοντος των νέων θέσεων εργασίας ήταν στους κλάδους των υγειονομικών, του δημοσίου και της αναψυχής, με 68.000, 43.000 και 42.000 νέα μισθολόγια αντίστοιχα.

Αισθητή αύξηση εμφάνισαν και οι επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες (32.000), η κοινωνική βοήθεια (15.000) και το λιανικό εμπόριο (13.000).

Σε επίπεδο μισθών, οι μέσες ωριαίες αποδοχές εμφανίστηκαν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν με άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και 4,1% από πέρυσι, την ώρα που η μέση εκτίμηση της αγοράς έβλεπε αυξήσεις κατά 0,3% και κατά 3,9% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη για τις κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο είχε δείξει να υποχωρούν σε χαμηλό τριετίας (8,059 εκατ.) ενώ τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο, βάσει της μέτρησης της ADP που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ήταν λιγότερα από ό,τι αναμενόταν (152.000 μετά τα 188.000 το Απριλίου).

"Τα στοιχεία αυτά δυσκολεύουν τη Fed να κινηθεί προς τη μείωσης των επιτοκίων", σχολίασε ο Giuseppe Sette, πρόεδρος της Toggle AI. "Οι επόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον, καθώς η Fed θα πρέπει να παλέψει με τις ισχυρότερες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που την εμποδίζει από το να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ και να μειώσει τα επιτόκια".

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έρχεται μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2019, αυξάνοντας την πίεση προς τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.

Η Fed θα αποφασίσει για την επόμενη κίνησή της αναφορικά με τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της το διήμερο 11-12 Ιουνίου.

Στην αγορά ομολόγων, το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ μετά από έξι ημέρες πτώσης ενισχύεται σήμερα κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,428%.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Wall: Οιωνός για "καλά Χριστούγεννα" το +8% του Νοεμβρίου

Τον τελευταίο Νοέμβριο που ο S&P 500 έκλεισε στις 4567 μονάδες, ο δείκτης έκανε "άλμα" 4,5% τον επόμενο μήνα.

Wall: Ο S&P 500 κυνηγά μια επίδοση που εμφανίζεται σπάνια από το 1928

Εφόσον έως την Πέμπτη διατηρήσει το κερδοφόρο momentum κλείνοντας τουλάχιστον στο +8%.