Veradigm: Ο "θησαυρός" των ιατρικών φακέλων και το μεγάλο στοίχημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να σωθεί

Veradigm: Ο "θησαυρός" των ιατρικών φακέλων και το μεγάλο στοίχημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να σωθεί

Της Katie Jennings

Μοιάζει με ψυγειάκι για κρασί και είναι "κρυμμένο" σε μια γωνιά των γραφείων της Veradigm στον 12ο όροφο ενός κτιρίου στο Flatiron του Μανχάταν. Αντί, όμως, για μπουκάλια με κρασί, από τις χρωματιστές γυάλινες πλευρές του φαίνεται ένας server. Ανάμεσα στους ανεμιστήρες βρίσκονται τρία από τα πιο υψηλών προδιαγραφών τσιπ GPU (μονάδων επεξεργασίας γραφικών) στην αγορά: τα Nvidia H100s. Αυτά τα τρία τσιπ -συν μερικά ακόμη σε μια ντουλάπα στο τέλος του διαδρόμου- τροφοδοτούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της ScienceIO, μιας μικρής start-up που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάκαμψη της προβληματικής εταιρείας διατήρησης ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, που ήταν γνωστή ως Allscripts.

Μετά τον διακανονισμό ύψους 145 εκατ. δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για μια υπόθεση "μίζας" που ελήφθη από έναν κατασκευαστή οπιοειδών, για την πώληση της νοσοκομειακής μονάδας που παρουσίαζε ζημιές και την παράλειψη υποβολής οικονομικών καταστάσεων για ενάμιση χρόνο, η 38χρονη Veradigm διαγράφηκε από τον Nasdaq τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. δολαρίων αναμένει ακόμη το πόρισμα του ανεξάρτητου ελέγχου σχετικά με μια εσφαλμένη φορολογική δήλωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων, σφάλμα το οποίο η εταιρεία υποστηρίζει πως προκλήθηκε από μια δυσλειτουργία στο λογισμικό ενός προμηθευτή της.

Τον Μάρτιο η Veradigm εξαγόρασε την -πέντε ετών- ScienceIO έναντι 140 εκατ. δολαρίων, κίνηση κομβική στην προσπάθεια της προσωρινής CEO, Yin Ho, να θέσει σε τροχιά ανάκαμψης την εταιρεία: χρησιμοποιώντας τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Science IO θα επιχειρήσει να δώσει ζωή εκ νέου στον θησαυρό ιατρικών δεδομένων της Veradigm. "Κινηθήκαμε γρήγορα επειδή γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν μια μέρα όπου θα είχαμε τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη παντού γύρω μας", δήλωσε η 54χρονη Ho στο Forbes. "Και δεν θα ξέραμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία".

Τα μοντέλα της ScienceIO μπορούν να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για το καθαρογράψιμο και την αρχειοθέτηση των πρόχειρα γραμμένων, γεμάτων συντομογραφίες, ιατρικών σημειώσεων, από μήνες σε ημέρες. Η Veradigm σχεδιάζει να τα εφαρμόσει σε δεδομένα τριών δεκαετιών: 200 εκατ. αρχεία ασθενών και 5 δισ. σημειώσεις κυρίως από ανεξάρτητα ιατρικά κέντρα. Σε αντίθεση με άλλα δεδομένα που προέρχονται από μεγάλα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα σε μεγάλες πόλεις, τα δεδομένα της Veradigm χαρτογραφούν ιατρικά την αμερικανική ύπαιθρο. Η Veradigm σχεδιάζει να πουλήσει εκατομμύρια αρχεία ιστορικού ασθενών σε φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να κατανοήσουν πώς αντιδρούν οι ασθενείς σε συγκεκριμένα φάρμακα εκτός του πλαισίου των κλινικών δοκιμών.

Η ScienceIO ιδρύθηκε το 2019 από τον Will Manidis, πρώην ερευνητή στην εταιρεία γονιδιωματικής του καρκίνου Foundation Medicine. Ο 25χρονος CEO είχε σηκώσει 25 εκατ. δολάρια από την Quiet Capital, την Section 32 και την Lachy Groom προωθώντας μια ιδέα που προηγήθηκε της φρενίτιδας για το ChatGPT: τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που τροφοδοτούν τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για "αποκωδικοποιήσουν" όλες τις ιατρικές σημειώσεις και αρχεία που κρατάνε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα γλωσσικά μοντέλα της ScienceIO στοχεύουν να μετατρέψουν αυτό το χάος πληροφοριών σε ταξινομημένα, με συνοχή δεδομένα, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε αντίθεση με τα μοντέλα του OpenAI, τα οποία εκπαιδεύονται στο ανοιχτό διαδίκτυο, τα μοντέλα του ScienceIO εκπαιδεύονται σε σύνολα δεδομένων που αφορούν εξειδικευμένα την υγειονομική περίθαλψη. "Συνειδητοποιήσαμε άμεσα ότι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για την ποιότητα των μοντέλων είναι η ποιότητα των δεδομένων", δήλωσε ο Manidis στο Forbes. "Τα LLM (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) επί της ουσίας αναπαράγουν  τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται".

Τα μοντέλα της ScienceIO μαζί με το εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο περιουσιακό στοιχείο της Veradigm -τα δικαιώματα από τα ιατρικά αρχεία και δεδομένα- θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένας ισχυρός συνδυασμός. Οι περισσότερες εταιρείες διατήρησης ιατρικών αρχείων δεν έχουν τα δικαιώματα για τα δεδομένα των ασθενών που διακινούνται μέσω του λογισμικού τους. Αν και μπορούν να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα ασθενών για έρευνα, μεγάλη πρόκληση αποτελεί το πώς να συνδέουν αρχεία ασθενών μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων χωρίς να χρησιμοποιούν ονόματα ή άλλα στοιχεία ταυτοποίησης. Ο κολοσσός των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας Epic επιβεβαίωσε ότι δεν είναι κάτοχος των ιατρικών φακέλων των πελατών του - η Cerner, την οποία εξαγόρασε η Oracle έναντι 28 δισ. δολαρίων, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το ρυθμιστικό καθεστώς της Veradigm είναι διαφορετικό επειδή κατέχει τα δικαιώματα των δεδομένων, δήλωσε ο Manidis στο Forbes. Λόγω των δικαιωμάτων, η εταιρεία μπορεί να συνδέει δεδομένα ασθενών από διαφορετικά ιατρικά κέντρα και σε μεγάλο χρονικό εύρος Μόλις συνδέσει τα αρχεία μεταξύ τους, τότε απο-ταυτοποιεί τις πληροφορίες για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των ασθενών. "Η δυνατότητά μας να συνδέουμε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης που πάνω πίσω στον χρόνο ακόμη και πάνω από 25 χρόνια είναι μοναδική", τόνισε ο ίδιος. Προς το παρόν, η Veradigm δεν πωλεί ταυτοποιημένα δεδομένα σε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον τομέα των κλινικών δοκιμών στο μέλλον, επισήμανε στο Forbes.

Ο Jeff Smith, αντιπρόεδρος και αναλυτής της βιομηχανίας βιοεπιστημών στην Gartner, δήλωσε στο Forbes ότι υπάρχει "αξία" στην προσπάθεια της Veradigm να κάνει στροφή, αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει ότι "η κατοχή των δεδομένων είναι το 60% του εγχειρήματος". Απαιτείται επίσης ένας συνδυασμός τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης: όποια εταιρεία το επιτύχει αυτό είναι "σαν να ανακαλύπτει ένα ξωτικό", είπε.

Τα δεδομένα αυτά είναι εν δυνάμει πολύτιμα, διότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να κατανοήσουν πώς αντιδρούν οι ασθενείς στα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου, σε πραγματικές συνθήκες. Πρόσφατα ο FDA άρχισε να επιτρέπει τη χρήση δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο -από ασθενείς εκτός πλαισίου κλινικών δοκιμών- για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Η αγορά για αυτού του είδους τα δεδομένα αναμένεται να φθάσει τα 7,5 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Beecher and Co. και αυξάνεται με ρυθμό άνω του 20%. H Ho ελπίζει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της ScienceIO θα είναι σε θέση να "καθαρογράφουν", να απο-ταυτοποιούν και να ταξινομούν τα δεδομένα της Veradigm για να τα πουλήσουν σε φαρμακευτικές εταιρείες από το 2025, προβλέποντας αύξηση των εσόδων κατά 10% έως το 2026, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έγινε στο Συνέδριο Barclays Healthcare Investor Conference. Το σχέδιο είναι να στοχεύσει αρχικά σε τρεις τομείς: καρδιοπάθειες, μεταβολισμός και ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε αντίθεση με πολλές εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες, η Veradigm είναι κερδοφόρα και διαθέτει μετρητά - το μη ελεγμένο guidance για το 2024 είναι 620 έως 635 εκατ. δολάρια σε έσοδα και 140 εκατ. δολάρια σε μετρητά μετά την εξαγορά. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για τη σκοπιμότητα του σχεδίου της Ho. "Ενώ μας ενθαρρύνουν οι θετικές προοπτικές της διοίκησης, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επιφυλακτικότητα ως προς το αν είναι εφικτοί αυτοί οι στόχοι ανάπτυξης, δεδομένων των επιδόσεων των τελευταίων ετών", ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της TD Cowen τον Μάρτιο. Η μετοχή της Veradigm παρέμεινε αμετάβλητη την Τετάρτη στον απόηχο της είδησης για την εξαγορά και οι Ho και Manidis προσπαθήσουν να πείσουν τους τραπεζίτες για το μέλλον της εταιρείας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Veradigm, δήλωσε ο Manidis στο Συνέδριο Barclays Health Conference τον Μάρτιο, "βρίσκεται στο στάδιο επανίδρυσης".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Veradigm προσπαθεί να "επινοήσει" εκ νέου τον εαυτό της. Η εταιρεία είναι ένας "Φρανκενστάιν συγχωνεύσεων και εξαγορών" επί περίπου τέσσερις δεκαετίες. Ιδρύθηκε το 1986 ως Allscripts, και τότε πωλούσε προσυσκευασμένα φάρμακα σε γιατρούς για να τα συνταγογραφούν στα ιατρεία τους. Μια δεκαετία μετά, η Allscripts παρουσίαζε ζημιές 3 εκατ. δολαρίων σε πωλήσεις 75 εκατ. δολαρίων. Τότε ανέλαβε την εταιρεία ο Glen Tullman, ο οποίος σήμερα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, γνωστός από τη Livongo (η οποία πωλήθηκε στην Teladoc έναντι 18,5 δισ. δολάρια) και επενδυτής στην 7wire Ventures.

Ο Tullman πούλησε τις κερδοφόρες μονάδες της Allscript και αναβάθμισε το λογισμικό για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα σχετικά δεδομένα. Πίστευε ότι υπήρχε τεράστια εν δυνάμει αξία στη μεταπώληση δεδομένων ασθενών που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποτελεσματικότητα. "Η εταιρεία που θα είναι σε θέση να συλλέξει αυτά τα δεδομένα θα έχει το "ιερό δισκοπότηρο" των πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης για να τις μεταπωλήσει στους ασφαλιστές", είπε ο Tullman το 2003.

Το 1999, η Allscripts εισήχθη στο χρηματιστήριο και ο Tullman συνέχισε να αγοράζει και να δημιουργεί πρόσθετες δραστηριότητες για να τη μετατρέψει στην εταιρεία διατήρησης ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, όπως είναι γνωστή έως σήμερα. Ωστόσο, η τελευταία του μεγάλη επιχειρηματική κίνηση το 2010, μια συγχώνευση ύψους 1,3 δισ. δολαρίων με την εταιρεία νοσοκομειακών αρχείων Eclipsys, έφερε τη ρήξη με το διοικητικό συμβούλιο. "Το διοικητικό συμβούλιο άρχισε να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα επειδή ήθελα να πάω το EHR σε άλλο επίπεδο", δήλωσε ο Tullman στο Forbes. "Αν είστε γιατρός και βλέπετε κάποιον που έχει μια συγκεκριμένη πάθηση, το EHR θα έπρεπε να σας κάνει πιο έξυπνους - δεν θα έπρεπε απλώς να σας φυλά τα αρχεία".

Ο Tullman ήταν αισιόδοξος για τη νέα κατεύθυνση της εταιρείας. "Η [σημερινή ηγεσία] της Veradigm είναι αρκετά έξυπνη ώστε να πει, ας κάνουμε στροφή και ας χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες", δήλωσε. "Αυτό ήθελα να κάνω πριν από 15 χρόνια".

Ο Manidis είναι ενθουσιασμένος που θα εκπαιδεύσει τα μοντέλα της ScienceIO στα δεδομένα της Veradigm, επειδή θα συμπεριλάβει ασθενείς από αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ καθώς και γεωγραφικές περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα με δεδομένα από μικρά ιατρικά κέντρα που συνήθως δεν καταγράφονται. Φέρνει ως παράδειγμα τη φαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει το νέο φάρμακα για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη, γνωστό ως GLP-1, η οποία θέλει να μάθει πώς ασθενείς διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης σε κοινωνίες με χαμηλά εισοδήματα ανταποκρίνονται σε μια σειρά διαφορετικών φαρμάκων. "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το σύνολο των δεδομένων για να το αγοράσει κάποιος", τόνισε ο Manidis. "Σύντομα όμως, με τη Veradigm, θα υπάρχει".

Η απόφαση να αγοράσει την ScienceIO, αντί να την έχει προμηθευτή, ήταν ένας τρόπος να περιορίσει τους κινδύνους, δήλωσε η Ho στο Forbes. "Τη φέραμε στο σπίτι, δεν επιτρέπουμε να μαθαίνει από δεδομένα που δεν ελέγχουμε", τόνισε η Ho. Εκτός από τα δεδομένα της Veradigm, έχουν επίσης ενσωματωθεί δεδομένα από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Η εξαγορά προέβλεπε προκαταβολή 96 εκατ. δολαρίων και τα υπόλοιπα 44 εκατ. δολάρια σε δόσεις εντός τριών ετών ως κίνητρο για να παραμείνουν ο Manidis και ο συνιδρυτής της ScienceIO, Gaurav Kaushik, στη Veradigm τουλάχιστον γι' αυτό το χρονικό διάστημα.

Σίγουρα υπάρχει ανάγκη για πιο αξιόπιστα δεδομένα στο κατακερματισμένο αμερικανικό σύστημα υγείας, όπου ο γιατρός στην πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί να μην χρησιμοποιεί το ίδιο λογισμικό ιατρικού φακέλου με το νοσοκομείο ή κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Επιπλέον αν μια φαρμακευτική θέλει να μάθει αν ένας ασθενής πήρε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά το σύνολο των δεδομένων δεν περιλαμβάνει βασικά μέρη του ιατρικού ιστορικού του, δεν θα έχει ακριβή εικόνα. "Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις λάθος", δήλωσε η Shirley Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά την πρακτική αυτή. Χωρίς όλες τις σχετικές πληροφορίες, τα δεδομένα "δεν εξυπηρετούν καν τον σκοπό τους", δήλωσε η Wang.

Οι ειδικοί σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη το ιατρικό απόρρητο. Από τη στιγμή που τα δεδομένα έχουν απο-ταυτοποιηθεί σε αυτά τα σύνολα δεδομένων, δεν καλύπτονται πλέον από τον ομοσπονδιακό νόμο περί απορρήτου της υγειονομικής περίθαλψης HIPAA, δήλωσε ο Deven McGraw, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος προστασίας προσωπικών δεδομένων του Υπουργείου Υγείας. Υπάρχει η πιθανότητα τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να συνδέσουν εκ νέου ευαίσθητα δεδομένα υγείας με την ταυτότητα των ανθρώπων, και σε αυτό το σημείο ο HIPAA δεν θα προστατεύει την ιδιωτικότητά τους. Ο κ. Manidis δήλωσε ότι η Veradigm δεν εκπαιδεύει τα μοντέλα της "σε δεδομένα που είναι εκ νέου αναγνωρίσιμα".

Προς το παρόν, οι Manidis και Ho δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να προπωλούν σύνολα δεδομένων σε πελάτες φαρμακευτικών εταιρειών και αναμένουν να έχουν ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές μέχρι το τέλος του 2024. "Θα αρχίσετε να βλέπετε τον αντίκτυπο στα έσοδα και στο περιθώριο κέρδους μέσα στο 2025", εκτίμησε η Ho στο Forbes. Όσο για το 2024; "Είναι ένα έτος επενδύσεων και επανεπενδύσεων στην εταιρεία μας".

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Πώς να "γονατίσεις" έναν "μονόκερο"

Απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεκτέλεστες συμβάσεις και μια συνάντηση-Βατερλό με την Nvidia, έτσι ο Emad Mostaque "τορπίλισε" την Stability AI.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Ξέρετε πώς θα τελειώσει η "φούσκα" της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα μαγαζί-γωνία σε εξαιρετικό σημείο μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση - αλλά μόνο στη σωστή τιμή.

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει πράγματι ένα "πρόβλημα" $600 δισ.;

Η Sequoia Capital άνοιξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρονοβόρο και περιπετειώδες project της ΤΝ.

Γενετική τεχνητή νοημοσύνη: Μια ευκαιρία αξίας €2 τρισ. για την Ευρώπη

Τέσσερα βήματα για την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρασύρει τον πλανήτη προς μια ενεργειακή κρίση

Τα data centers και τα δίκτυα μεταφοράς είναι ο βασικός "καταναλωτής" ενέργειας παγκοσμίως.

Ποιο στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

Αν όχι όλους, τουλάχιστον τους ηγέτες του εταιρικού κόσμου. Η επικοινωνία, τα soft skills και ο "Δούρειος Ίππος".

Να φοβάστε τον ειδικό φόρο τεχνητής νοημοσύνης!

Μια πρόταση με καλές προθέσεις ή μια πρόωρη πρωτοβουλία που ίσως δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο;