Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε οικονομία και πληθωρισμό

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα σε οικονομία και πληθωρισμό

Κέρδη σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά το χθεσινό πτωτικό κλείσιμο, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,87% στις 508,92 μονάδες, με τον κλάδο των ορυχείων να οδηγεί την άνοδο με κέρδη άνω του 2%.

Κέρδη σχεδόν 1% καταγράφεί και ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, ο οποίος ενισχύεται στις 5.015,35 μονάδες.

Στις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 1,03% στις 18.133,65 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,98% στις 8.102,55 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 προσθέτει 0,94% στις 7.998,36 μονάδες.

Στις περιφερειακές αγορές, ο δείκτης IBEX 35 της Μαδρίτης σημειώνει άνοδο 0,65% στις 10.719,50 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στις 34.037 μονάδες με κέρδη 0,96%

Το θετικό κλίμα τροφοδοτούν σήμερα τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσε η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε οριακά τον Φεβρουάριο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Την επενδυτική ψυχολογία στηρίζει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εχθές να διατηρήσει μεν σταθερά τα επιτόκιά της για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση στέλνοντας όμως ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Federa Reserve.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.