Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,15% στις 506,59 μονάδες, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωσε νωρίτερα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 4.999,45 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,11% στις 18.095,96 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,33% στις 7.961,21 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,05% στις 8.045,38 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε κατά 0,38% στις 10.775 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,27% στις 34.039,63 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3,2% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη αύξηση στο 3,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν, κατά 0,4% όπως και τον περασμένο μήνα έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3%. Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) να παραμένει μεν αμετάβλητος στο 3,8% ετησίως, αλλά διαψεύδοντας την πρόβλεψη για μικρή υποχώρηση στο 3,7%.

"Αυτά τα στοιχεία διαψεύδουν τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed από τον Μάιο", δήλωσε ο Richard Carter, επικεφαλής της έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot. "Οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια μείωση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Fed θα αναζητήσει σαφή σημάδια αποπληθωρισμού τους επόμενους μήνες πριν προχωρήσει στη μείωση επιτοκίων".

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η μετοχή της ελβετικής σοκολατοβιομηχανίας Barry Callebaut, του προμηθευτή για τα παγωτά Magnum και τις μπάρες KitKat, σημείωσε άνοδο 9,7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου που έδειξαν υψηλότερα έσοδα, αλλά σημαντική πτώση των καθαρών κερδών.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Τα αμερικανικά μάκρο "ψαλίδισαν" τα κέρδη στην Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.