Έσπασε το αρνητικό σερί 5 ημερών το χρηματιστήριο της Κίνας

Έσπασε το αρνητικό σερί 5 ημερών το χρηματιστήριο της Κίνας

Το χρηματιστήριο της Κίνας έσβησε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες, σκαρφάλωσε σε θετικό έδαφος και διακόπτει ένα σερί πέντε αρνητικών συνεδριάσεων, ενώ οι αγορές στην υπόλοιπη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού κινούνται ως επί το πλείστον πτωτικά, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι αναμενόταν. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επισήμανε σε συνέντευξή του ότι η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά στις μειώσεις επιτοκίων φέτος και πιθανότατα θα κινηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό απ' ό,τι αναμένει η αγορά. Ο Πάουελ εξέφρασε εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ότι δεν θα επηρεαστεί από τις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και είπε ότι ο οικονομικός πόνος τον οποίο φοβόταν από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν εμφανίστηκε τελικά.

Πριν από δύο εβδομάδες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα και να βοηθήσει την οικονομία, απόφαση που η εφαρμογή της ξεκίνησε σήμερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shenzen γύρισε σε θετικό πρόσημο σκαρφαλώνοντας έως το 1,68% για να μαζέψει έπειτα κέρδη στα επίπεδα του 0,6%-0,7%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει μικρά κέρδη 0,1%, 

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 0,73%, με τη Samsung Electronics να χάνει 1,2%, ενώ ο Kosdaq χάνει 0,79%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,95% και έκλεισε στις 7.625,9 μονάδες, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την Παρασκευή. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη.

Στον αντίποδα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 προσθέτει 0,54% στις 36.354,16 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,67% στις 2.556,71 μονάδες.

Σημειώνεται πως Κίνα, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ θα έχουν συντομότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα καθώς πλησιάζει το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.