Wall: Διευρύνει τα κέρδη του χριστουγεννιάτικου ράλι

Wall: Διευρύνει τα κέρδη του χριστουγεννιάτικου ράλι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.30

Μικρή άνοδο σημειώνουν την Τρίτη οι κύριοι δείκτες της Wall μετά την ανάπαυλα για τη χριστουγεννιάτικη αργία, διατηρώντας το momentum από το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών από το 2017 που κατέγραψε ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα. Ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται χαμηλός σήμερα, καθώς πολλοί επενδυτές παρατείνουν το εορταστικό τους διάλειμμα μπαίνοντας σε μια "κουτσουρεμένη" χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημειώνει κέρδη 0,34% στις 37.510 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,33% στις 4.770 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύεται κατά 0,4% στις 15.050 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 10 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη, η Intel που προσθέτει άνω του 2% και ακολουθεί η Caterpillar με άνοδο 1,2%.  

Η συνεδρίαση της Παρασκευής σηματοδότησε την ολοκλήρωση οκτώ συναπτών εβδομάδων με κέρδη και για τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να καταγράφει το μεγαλύτερο σερί από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017. Για τον Dow, ήταν το μεγαλύτερο κερδοφόρο εβδομαδιαίο σερί από τις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Πολλοί επενδυτές αναζητούν τώρα το "ράλι του Άγιου Βασίλη" για να ενισχύσουν περαιτέρω τα πρόσφατα κέρδη της Wall, καθώς επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το πρώτο εξάμηνο του 2024.  

Συνήθως οι μετοχές κινούνται ανοδικά το τελευταίο 5νθήμερο των διαπραγματεύσεων στη Wall, ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για αυτό το δώρο στο τέλος του έτους, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

"Με τέσσερις ημέρες να απομένουν για το κλείσιμο του έτους, ο S&P 500 εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να χτυπήσει ένα υψηλό ρεκόρ και να επεκτείνει το σερί ανοδικών εβδομάδων σε εννέα, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο από το 2004 ," σημείωσε ο Chris Larkin της Morgan Stanley.

"Γρήγορα το ενδιαφέρον θα στραφεί στο κατά πόσον η αγορά θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δυναμική της στο νέο έτος, και αυτό μάλλον θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η αισιοδοξία για τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed", τόνισε ο ίδιος μέσω e-mail. 

Σημειωνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι το μέτρο που θεωρεί πιο κατατοπιστικό για τον πληθωρισμό η Fed, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures - PCE), σημείωσε επιβράδυνση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Ειδικότερα, ο PCE υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 2,6% ετησίως από το 2,9% που είχε προηγηθεί, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών ανέμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,8%. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης ότι θα παρέμενε αμετάβλητος όπως τον Οκτώβριο. Παράλληλα, ο δομικός PCE επιβράδυνε τον Νοέμβριο στο 3,2% ετησίως από το 3,4% που είχε προηγηθεί, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για 3,3%.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.

Γιατί δεν θέλουμε ράλι στις αγορές αυτά τα Χριστούγεννα

O κακός Δεκέμβρης του 2002 και του 2018 ήταν "δώρο" για τις επιδόσεις των μετοχών κατά το επόμενο έτος.

Wall: Οιωνός για "καλά Χριστούγεννα" το +8% του Νοεμβρίου

Τον τελευταίο Νοέμβριο που ο S&P 500 έκλεισε στις 4567 μονάδες, ο δείκτης έκανε "άλμα" 4,5% τον επόμενο μήνα.

Wall: Ο S&P 500 κυνηγά μια επίδοση που εμφανίζεται σπάνια από το 1928

Εφόσον έως την Πέμπτη διατηρήσει το κερδοφόρο momentum κλείνοντας τουλάχιστον στο +8%.