Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Ράλι για τον Nikkei μετά την απόφαση της BoJ για τα επιτόκια

Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Ράλι για τον Nikkei μετά την απόφαση της BoJ για τα επιτόκια

Με μεικτά πρόσημα αλλά με τον ιαπωνικό δείκτη να σημειώνει ράλι μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων κινήθηκαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της για το τρέχον έτος να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, στο -0,1%, διατηρώντας επίσης αμετάβλητη και τη στάση της σχετικά με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε επίσης ότι παραμένουν "αυξημένες οι αβεβαιότητες” όσον αφορά την οικονομία της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το επίπεδο του 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2024.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε και τη διολίσθηση του γεν κατά 0,6% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στο 143,70 γεν, εξέλιξη που ενίσχυσε την ελκυστικότητα πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές.

Έτσι, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε κέρδη 1,41% και έκλεισε στις 33.219,39 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε 0,73% υψηλότερα στις 2.333,81 μονάδες.

Με κέρδη 0,84% στις 7.489,10 μονάδες έκλεισε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά τη λήξη ενός εξαήμερου κερδοφόρου σερί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αφορμή για την αντίδραση του δείκτη ήταν η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που αποκάλυψαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αποφασίζοντας όμως τελικά να τα διατηρήσουν αμετάβλητα στο 4,35%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kispi ολοκλήρωσε την ημέρα σχεδόν αμετάβλητος στις 2.568,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,86% στις 858,30 μονάδες, μετά το κλείσιμό του εχθές στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Οριακά κέρδη 0,05% σημείωσε ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα, που έκλεισε στις 2.932,39 μονάδες, ενώ αντίθετα, απώλειες 0,73% στις 16.513 μονάδες σημειώνει ο δείκτης Hang Seng το Χονγκ Κονγκ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 0,1%, στις 17.652,03 μονάδες.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.